Verenigde veehouders dient verzoekschrift tot nietigverklaring stikstofdecreetvoorstel in

Vzw Verenigde Veehouders gaat niet akkoord met het stikstofdecreetvoorstel dat in december werd ingediend door de meerderheidspartijen in het Vlaams parlement en zet juridische stappen. De vzw heeft daarom de Raad van State verzocht om het decreetvoorstel nietig te verklaren. “Het is nu aan de Raad om te bekijken of de Vlaamse regering nog verder kan doen op de manier waarop ze bezig is”, aldus Peter De Swaef, medeoprichter van vzw Verenigde Veehouders.

5 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 7 januari 2024 10:57 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Volgens de vzw is het voorstel van stikstofdecreet gebaseerd op gegevens die het voorwerp zijn van misdadig opzet. “Het advies over het decreetvoorstel van de Raad van State in oktober was duidelijk, er ontbreekt een systematische en onderbouwde verantwoording voor de beleidskeuzes waardoor er vijf Europese burgerrechten en vier artikelen van de Belgische grondwet zouden worden overtreden”, motiveert de vzw. Het zou gaan om artikel 16, 17, 20, 21 en 37 van het EU-Handvest, en de artikelen 10, 11, 22 en 23 van de Grondwet. “Of de regering nu eenmaal of negenmaal de wet overtreedt, het blijft steeds een misdaad”, aldus de vzw. “Daarnaast breng het voorstel ook de Vlaamse economische activiteit en welvaart in gevaar. Het zou een impact hebben op 12.000 landbouwbedrijven en -gezinnen, en nog veel meer op de industrie- en transportsector.”

Met deze motivatie neemt de vzw juridische stappen en diende een verzoekschrift in tot vernietiging van het voorstel van decreet bij de Raad van State. “Dit is een test voor de werking van de rechtstaat”, aldus De Swaef. “De Raad van State moet nu optreden en de beleidskeuzes die de Vlaamse regering maakt in haar decreet, stopzetten.” De Raad van State is al vertrouwd met het stikstofdecreet. In oktober bracht de Raad reeds een advies uit over het toenmalig decreetvoorstel, waarop de meerderheidspartijen op hun beurt het voorstel aangepast hebben en opnieuw indienden in het Vlaams parlement. Op 20 december werd echter beslist door de oppositiepartijen om het nieuw voorstel nogmaals voor te leggen ter advies aan de Raad van State. Deze heeft op zijn beurt de tijd tot de tweede helft van januari om een advies uit te brengen.

Vervolg op herhaling

Herhaaldelijk klaagde de vzw Verenigde Veehouders de volgens haar incorrecte cijfers en fouten in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) aan. In maart 2023 schreef de vereniging een open brief ondersteund door een rapport van een professorenpanel, aan de Vlaamse parlementsleden met de belangrijkste wetenschappelijk en juridische pijnpunten van de stikstofaanpak. In juni schreef de vzw vervolgens een brief gericht aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) waarin gevraagd werd om een aanpassing van de gepubliceerde ammoniakemissiecijfers, waarop de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) gebaseerd is, alsook de vraag om fysieke meetmethoden toe te passen die bekrachtigd zijn door wetenschappelijke instanties. Daarna diende de vzw een klacht in bij het parket, waar tot op vandaag nog geen antwoord op kwam. Vlak voor de stemming in het parlement op 20 december stuurde de vzw nogmaals een brief naar alle parlementsleden.

“VMM en de regering doen alsof hun neus bloedt en blijven verder doen met frauduleuze cijfers als basis van het decreet”, stelt De Swaef. “Burgers realiseren zich niet wat voor boerenbedrog dit is. En niemand neemt deze cijfers ernstig omdat ze te lui zijn om ernaar te kijken. Volgens VMM is ammoniak (NH3) voor 95,17 procent afkomstig van de landbouw. Dit is helemaal niet waar, het aandeel uit landbouw zou slechts 36 procent zijn. VMM heeft ons ook bevestigd dat men met de ammoniak afkomstig uit de humane sanitaire afval geen rekening houdt.”

De vzw voelt zich niet gehoord door de politiek. “De politieke partijen reageerden niet op onze open brieven. En aan het recentste stikstofdecreetvoorstel is nauwelijks iets veranderd”, aldus De Swaef. “Nu is het aan de Raad van State om te bekijken of de Vlaamse regering nog verder kan doen op de manier waarop ze bezig is. De regering heeft volgens de procedure nu twee maanden de tijd om bezwaar of opmerkingen neer te leggen op ons verzoekschrift. Ik vraag mij af hoe ze zal uitleggen waarom ze aan de slag is gegaan met onjuiste cijfers. We zullen zien hoe deze procedure loopt, anders leggen we nogmaals klacht neer bij het parket. Maar deze keer met burgerlijke partijstelling, dan is het parket wel verplicht om een onderzoek in te stellen.”

Boerenbond wacht af

De Verenigde Veehouders is niet de enige organisatie die overweegt het decreet aan te vechten. In december bezorgde Boerenbond ook aan alle Vlaamse volksvertegenwoordigers een brief met een duidelijke oproep om het voorliggende decreetvoorstel niet goed te keuren. De belangengroep liet toen weten naar het Grondwettelijk Hof te zullen stappen als het stikstofdecreet wel werd goedgekeurd. “Het decreet bevat ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen. Er zijn stappen vooruitgezet voor bestaande bedrijven die hun activiteiten louter willen voortzetten, maar voor landbouwers die willen ondernemen, zoals vele jonge boeren, ontbreekt de eerste jaren elk concreet perspectief”, zei toen Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. "Ons standpunt is sindsdien niet gewijzigd", aldus Boerenbond nu. "We wachten nu eerst het advies van de Raad van State af en hoe het parlement hiermee zal omgaan. Op basis daarvan zullen we verder beraden."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek