Versoepelde uitkoopregeling varkenshouderij kan pas na aanmelding bij Europa

nieuws

In tegenstelling tot wat in de nieuwsbrief van VILT werd gecommuniceerd, zullen varkenshouders zich vanaf 6 november niet kunnen aanmelden voor de tweede ronde van de uitkoopregeling. Volgens VLM zal die datum niet gehaald worden omdat er een verplichting is om deze nieuwe opkoopregeling aan te melden bij Europa. Het voorziene budget was nog niet volledig besteed in de eerste ronde van de uitkoopregeling, daarom beslist de regering om de regeling te versoepelen waardoor nu ook varkensboeren met een impactscore boven de 0,025 procent in aanmerking komen.

12 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 oktober 2023 14:41 Jozefien Verstraete
Lees meer over:

Tweede oproep

De versoepeling van de opkoopregeling is niet van de minste. In de eerste ronde van de uitkoopregeling hadden enkel kleine en middelgrote bedrijven die meer dan 0,5 procent bijdragen aan de stikstofneerslag in de naburige natuur, recht op een vergoeding. Dit was slechts een vierde van het totaal aantal varkensbedrijven dat in aanmerking kwam. Met de versoepeling zou nu 80 procent in aanmerking komen.

Een ministerieel besluit over de opkoopregeling, ondertekend door Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir, zou ingaan op 6 november en daarover communiceerde VILT ook, maar nu laat VLM weten dat die datum niet gehaald zal worden omdat de opkoopregeling eerst moet aangemeld worden bij Europa.

Van zodra daar een goedkeuring volgt, zullen ook varkensboeren met een impactscore boven de 0,025 procent zich kunnen aanmelden. De regering hoopt hiermee het beoogde doel te bereiken om de varkensstapel met 30 procent te laten dalen tegen 2030. “Omdat landbouwers de vorige keer vaak net niet in aanmerking kwamen omwille van hun impactscore, denk ik dat er deze keer wel wat animo zal zijn in onder meer West-Vlaanderen”, reageert Jan Meykens productmanager milieu bij SBB accountants en adviseurs.

Voorstel van vergoeding  

In de afgelopen eerste ronde dienden 236 bedrijven hun aanvraag in voor de vrijwillige stopzetting. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) verwerkt alle aanvragen. Van de 236 dossiers kregen reeds 184 aanvragers een voorstel van vergoeding. “Deze voorstellen van vergoeding liggen bij de meesten in de lijn van de verwachtingen”, aldus Meykens. “Toch hebben nog niet alle landbouwers een antwoord gekregen.” De procedure voorziet dat alle aanvragers een voorstel ontvangen tegen 15 oktober 2023. "Een deadline die gehaald zal worden", verzekert VLM.

Nadat de aanvragers het voorstel gekregen hebben, krijgen ze maximaal één jaar tijd om de stallen effectief stop te zetten en de uitbetaling voor stopzetting aan te vragen en desgevallend maximaal twee jaar tijd om de stallen te slopen en de uitbetaling voor het slopen aan te vragen. VLM gaat binnen de 60 dagen over tot uitbetaling.

236 varkensboeren dienen dossier in voor uitkoopregeling
Uitgelicht
Bijna 25 procent van de aangeschreven landbouwers heeft interesse getoond om in de vrijwillige stoppersregeling te stappen. Dat meldt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Het i...
20 juni 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek