Brouns pleit voor meer boerenverstand in politiek na verkiezingsoverwinning BBB

Met een opvallend pleidooi op Twitter voor meer boerenverstand in de politiek reageerde Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) op de grote verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Nederland. “De afstand tussen de Wetstraat en de Dorpstraat is een uitdaging. En daarmee druk ik me diplomatisch uit”, stelt de minister. “De strenge maatregelen uit het stikstofakkoord moeten gekoppeld zijn met voldoende toekomstperspectief. Anders krijg je de situatie zoals in Nederland”, meent hij.

16 maart 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 maart 2023 7:34
Lees meer over:
caroline van der plas BBB_BBB

Het stond volgens de minister in de sterren geschreven dat BBB het goed zou doen tijdens de provinciale verkiezingen in Nederland. “Maar tussen het goed doen en deze uitslag ligt er nog een groot verschil. Dit toont aan dat de brede samenleving wakker ligt over landbouw. Want de landbouwers vormen maar een fractie van het aantal mensen dat uiteindelijk voor BBB heeft gestemd. Mensen zijn begaan met landbouw, met hun voedselvoorziening en met de kwaliteit ervan”, stelt hij.

Volgens Brouns moet het opkomen voor de landbouwsector altijd hand in hand gaan met de verantwoordelijkheid die je als land of als regio hebt om ook de doelstellingen op vlak van natuurkwaliteit te halen. “Dat moet op zo’n manier gebeuren dat er nog een toekomst is voor land- en tuinbouw. Dat was een signaal dat er in Nederland onvoldoende was.” De minister wijst erop dat elk voorstel dat hij tijdens de onderhandelingen op tafel heeft gelegd, daarnaar streefde.

De minister verwacht dat het stikstofbeleid in Nederland zal bijgestuurd worden door deze verkiezingsuitslag. “Het zou heel vreemd zijn als zo’n duidelijk signaal van de democratie straal genegeerd wordt. Dan is de geloofwaardigheid van BBB meteen weg. De partij staat in elke provincie sterk en het zijn de provincies die het stikstofbeleid moeten uitvoeren. Zelfs als er beslist wordt om het dossier weer naar Den Haag te halen, kom je BBB opnieuw tegen in de Eerste Kamer.” Brouns hoopt wel dat er bijgestuurd wordt op een “correcte manier”. “Net als wij, zullen ze inspanningen moeten doen. Maar er zal meer perspectief voor de boeren moeten komen, meer dan dat er vandaag is.”

Leeft bij cd&v de vreest om de Vlaamse CDA te worden? “Nederland leert ons een heel belangrijke les. Thema’s als platteland, landbouw en stikstof kunnen wel degelijk een invloed hebben op het stemgedrag. Daarom vind ik het belangrijk om de stem van het platteland op een duidelijke manier te vertolken. Vanaf dag één sinds mijn aantreden als minister heb ik ervaren dat de afstand tussen de Wetstraat en de Dorpsstraat een uitdaging vormt. En daarmee druk ik mij heel diplomatisch uit”, zegt Brouns. “Als je rond de tafel zit en je bespreekt de vergunningsdrempels, dan zie ik meteen al die families voor mij. Het gaat om 6.400 bedrijven die een vergunning kunnen krijgen of niet. Je weet wat de impact is van wat er op tafel ligt.”

Of een Vlaamse BBB haalbaar is, laat de minister in het midden. “Ik wil alvast mijn verantwoordelijkheid nemen als minister van Landbouw naar de sector toe. Ik heb de afgelopen weken en maanden heel hard gestreden en ik zal blijven strijden. Zoals ik al vaker gezegd heb, hou ik daarbij een heel duidelijk kompas voor ogen: natuurherstel moet samengaan met toekomstperspectief voor de Vlaamse land- en tuinbouw”, besluit Brouns.

Komt er een Vlaamse BBB?

Minder dan een dag na de verkiezingsoverwinning van de BoerBurgerBeweging in Nederland worden er ook plannen gemaakt om een Vlaamse BBB op te richten. De teller van de Facebookgroep BoerBurgerBelangen staat op een dag tijd al op meer dan 3.000 leden. Initiatiefneemster is Tine Hermans uit Merksplas.

“Ik ben met de Facebookgroep gestart om te kijken of er draagvlak was in Vlaanderen voor een eigen BBB-initiatief. Voor mij is het duidelijk dat de stem van het platteland ook bij ons gehoord wil worden, maar er is uiteraard nog heel wat werk aan de winkel”, vertelt Hermans aan Het Nieuwsblad. “Maar om van een online groep naar een politieke partij te evolueren, zijn er nog veel stappen nodig.”

Er gaat volgens haar veel voorbereiding en denkwerk vooraf aan een politieke beweging. “Ik hoor ook dat er nog andere, kleinere bewegingen ambitie hebben om onze richting uit te gaan. Het zal belangrijk zijn om samen te werken om de kiesdrempel van vijf procent te halen”, klinkt het. Veel steun voor het project is er al. “Ik ben vandaag overspoeld door berichten van onbekenden die me succes wensen. Ik hoop dat we erin slagen de stem van het platteland ook hier te laten horen”, zegt Hermans.

De Nederlandse BBB is niet betrokken bij het Vlaamse initiatief, zo laat BBB-boegbeeld Caroline van der Plas in een tweet weten. Wel heeft Hermans al contact gehad met een lid van de Nederlandse BoerBurgerBeweging. “Het was een eerste, kort telefoongesprek waarin we vooral wat informatie hebben uitgewisseld”, aldus de Kempense.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek