header.home link

Tumult in Hoogstraten na positief advies over stikstofakkoord

Dat de stad Hoogstraten, zowat als enige in de streek, een voorwaardelijk positief advies heeft gegeven over het Vlaams stikstofplan, zorgt bij heel wat land- en tuinbouwers uit de regio voor wrevel. Maandagavond voerden zij, samen met steun van bedrijven uit de bredere agrovoedingsketen, actie aan het stadhuis waar het advies ter kennisgeving voorlag op de gemeenteraad. Zij eisten de intrekking van het advies, maar dat kwam er niet.

30 augustus 2022  – Laatste update 31 augustus 2022 8:47
Lees meer over:
protest Hoogstraten stikstofakkoord

Nadat alle burgers de kans kregen om zich uit te spreken over het stikstofplan van de Vlaamse regering konden ook de gemeente- en stadsbesturen een advies formuleren over het plan. Zij kregen daar tot 1 augustus de tijd voor. Volgens Het Laatste Nieuws waren alle adviezen in de ruime regio van Hoogstraten ongunstig, maar de stad zelf gaf een voorwaardelijk positief advies. Nochtans ontving Hoogstraten 373 bezwaren tegen het stikstofakkoord van boeren en burgers en waren er 24 positieve opmerkingen.

Dat advies lag maandagavond ter kennisgeving voor op de gemeenteraad en dat stuitte de landbouwers in de regio, die zwaar getroffen worden door het stikstofakkoord, tegen de borst. Heel wat landbouwers verzamelden met hun tractoren aan de parking van Coöperatie Hoogstraten en trokken vandaar in colonne richting het stadhuis. Ook heel wat studenten van de Hoogstraatse landbouwschool VITO tekenden present.

De boeren deden een oproep aan het stadsbestuur om het voorwaardelijk gunstig advies opnieuw in te trekken, iets wat wettelijk kan. Ook oppositiepartij cd&v riep daartoe op, maar uiteindelijk besliste de meerderheid, met daarin de partijen Hoogstraten Leeft en N-VA, om het advies te handhaven.

Uit ongenoegen trachtten een aantal boeren het stadhuis binnen te dringen, maar dat kon de politie verhinderen. De sfeer bleef wel behoorlijk grimmig.

Bron: Het Laatste Nieuws / eigen berichtgeving

Beeld: Facebook

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek