Ook in Lubbeek en Maldegem duiken nieuwe rode bedrijven op

Ook in Maldegem en Lubbeek zijn nietsvermoedende rode bedrijven opgedoken. Ondertussen blijkt dat de impactstudie naar de socio-economische gevolgen voor de landbouwsector onhaalbaar bleek.

28 april 2022  – Laatste update 28 april 2022 21:33
Lees meer over:
stikstof-varkensbedrijf-diest-afbraak-omgeving-natuur-1225

Gisteren al verduidelijkte Demir dat van de 41 nu aangeschreven piekbelasters er 4 bedrijven waren die in 2014 geen ‘rode’ brief ontvingen. De eind 2014 verstuurde PAS-brieven waren gebaseerd op impactscore-berekeningen gebaseerd op de emissietoestand van 2012 en op een raster-gebaseerde habitatkaart. Er waren toen een honderdvijftigtal rode bedrijven. Toen zijn de zoekzones herzien op basis van socio-economische criteria om zoveel mogelijk bedrijven te kunnen vrijwaren. De berekeningen van de impactscores vandaag is gebaseerd op de emissie- en habitattoestand van 2015, met de nieuwe zoekzones.

In het Oost-Vlaamse Maldegem kwam het varkens- en paardenbedrijf van Luc Huyghe zo in het vizier, in Lubbeek gaat het om de kalverhouderij van Marcel Van Diest. Beide bedrijfsleiders getuigden bij de VRT dat ze nooit op de hoogte waren gebracht. Luc Huyghe: "De Vlaamse Landmaatschappij heeft mij zelfs in oktober 2015 nog bevestigd dat ik een oranje score had. De stikstofuitstoot van mijn bedrijf is blijkbaar gestegen, maar ik krijg daar geen uitleg over. Ik heb een detail van die berekening opgevraagd, maar die wil men niet geven.” Bij Van Diest ging minister Demir zelfs hoogstpersoonlijk langs met Lubbeeks burgemeester Theo Francken. Toen klonk het nog dat zijn bedrijf oranje was.

In Het Laatste Nieuws tempert het kabinet Demir de hoop van de boerderij in Averbode. “Er is nog geen enkel element dat aantoont dat hun melkveebedrijf niet bij de grootste vervuilers hoort”, klinkt het. Waarbij minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) dan weer de verdediging van de rode bedrijven opnam en er op Twitter op wees dat hun hoge impactscore vooral met een ongelukkige ligging te maken heeft. Met een uitstoot van samen 204 ton ammoniak stoten de 41 veehouderijen bijna de helft minder uit dan de twee “piekbelasters” in de mestverwerking, daar gaat het samen om 390 ton ammoniak.

Geen impactstudie

Gisteren bij de gedachtewisseling bezorgden de ministers van Landbouw en Omgeving een aantal antwoorden aan de parlementsleden. Opvallend daarbij: de beloofde impactstudie naar de sociaal-economische gevolgen voor de agrovoedingsketen werd niet gevoerd. “Zowel de landbouweconomische experten uit het expertenpanel als de specialisten van het ILVO hebben ons gewezen op de methodologische onzekerheden om dergelijke impactstudie op een zinvolle manier te voeren”, schrijft Demir, “Evenzo werd om diezelfde reden geen omvattende studie naar de baten van de PAS gevoerd.”

Meer info over de rode bedrijven

De rode bedrijven bevinden zich relatief meer in de provincies Limburg (12) en Antwerpen (12). In de provincie West-Vlaanderen (4), Oost-Vlaanderen (7) en Vlaams-Brabant (6) zijn er relatief minder rode exploitaties. Voor ongeveer de helft zijn het exploitaties met rundvee, 16 gespecialiseerde varkensbedrijven en voor ongeveer een vijfde pluimveebedrijven. Er is één biologisch bedrijf betrokken.

Het aantal varkens op de rode exploitaties bedraagt 0,56 procent van het aantal varkens in Vlaanderen. Het aantal varkens op de “donkeroranje” bedrijven met impactscore tussen 20 en 50 procent bedraagt 1,8 procent van het aantal varkens in Vlaanderen. Voor de vrijwillige uitkoopregeling van de varkensbedrijven met hogere impact dan 0,5 procent schat Demir dat een 900-tal bedrijven in aanmerking komen, of zo’n kwart van de varkenshouders. Dat deelde minister Demir mee aan de leden van de commissie Landbouw.

Bron: HLN / VRT / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek