Protestactie boeren: "20.000 bezwaren kan je niet zomaar onder de mat vegen"

Boerenbond, Groene Kring en Ferm zullen woensdagvoormiddag actievoeren voor het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon. Daarmee willen ze hun ongenoegen uiten over de gang van zaken rond de onderhandelingen in het stikstofdossier. De week nadien komt er ook een specifieke actie van Groene Kring tegen “de politieke spelletjes die de Vlaamse regering speelt op kap van de jonge boeren”.

7 februari 2023  – Laatst bijgewerkt om 8 februari 2023 8:18
Lees meer over:
StopdeWaanzin_omloop

Schuldig verzuim?

De drie landbouworganisaties zullen woensdag een spreekwoordelijke mat voor het kabinet van de Vlaamse regering leggen om hun eis bij te zetten dat je 20.000 bezwaarschriften over het stikstofakkoord niet zomaar onder de mat kan schuiven. “Wij zijn het niet eens met de aanpak die de regering vandaag hanteert in het stikstofdossier”, zegt Boerenbondwoordvoerder Vanessa Saenen. “Er zijn 20.000 bezwaren geformuleerd, maar wij hebben geen idee hoe daarmee wordt omgegaan. Ook heeft de sector zelf heel wat oplossingen naar voor geschoven, maar die lijken op een koude steen te vallen. Als dat het geval is, dan is dit schuldig verzuim van de Vlaamse regering.”

De Morgen bracht aan het licht dat kabinetsmedewerkers de nieuwe documenten over het stikstofdossier enkel kunnen inkijken met pen en papier in de hand en dat in een kamer die hermetisch is afgesloten en waar twee beveiligingsagenten toekijken. Voor het parlement is er geen inzagerecht. In de wandelgangen is bovendien te horen dat minister-president Jan Jambon snel wil doorpakken in het stikstofdossier. Hij zou mikken op een landing op woensdag, maar dat lijkt weinig realistisch.

Dinsdagavond vanaf 20 uur zaten de ministers opnieuw samen. Volgens de partijen rond de tafel is er wel vooruitgang geboekt. Naar verluidt is het laatste, bijgewerkte voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stevig doorgesproken. Een van de heikele punten blijft de 'rode lijst', dat is de lijst met landbouwbedrijven en mestverwerkers die door de combinatie van hun ligging met hun uitstoot de grootste impact hebben op de waardevolle natuur in hun omgeving en die tegen 2025 moeten sluiten. 

"Voor een landing is het nog te vroeg. Het was een open gesprek, maar er blijven nog tal van knelpunten en discussiepunten", is bij Open VLD te horen. Woensdag volgen er bilaterale gesprekken. Het dossier van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is dinsdagavond niet aan bod gekomen.

Tweede actie tegen “politieke spelletjes”

Eerder had Groene Kring, de organisatie van de jonge land- en tuinbouwers, al een betoging aangekondigd op woensdag 15 februari tegen de politieke spelletjes die momenteel aan de gang zijn rond landbouw. “Ons geduld is op. Wij pikken dit niet meer. Dit politieke pokerspel gaat ten koste van jonge boeren, boeren die investeringen hebben gedaan en die een toekomst willen uitbouwen in de sector. Door het gebrek aan zekerheid en toekomstperspectief stoppen veel jonge boeren ermee", legt Van Hecke uit.

"Ik kom regelmatig jonge boeren tegen, boeren die bijvoorbeeld nog maar vijf jaar bezig zijn en die zeggen dat ze in de huidige situatie niet meer in de sector zouden stappen. Dat gaat wel over de mensen die hier voor eten zorgen. Als boer heb je geen boodschap aan politieke spelletjes. Er is nood aan een beleid dat perspectief biedt en werkt", dixit Van Hecke.

Daarom zal Groene Kring ook op woensdag 15 februari betogen op het Martelaarsplein in Brussel met houten kruisen. "Symbolisch voor de jonge boeren die niet meer in de sector willen stappen door de politieke spelletjes van de regering", aldus Van Hecke. Als er voordien al een akkoord bereikt wordt, zullen de jonge landbouwers wellicht toch nog afzakken naar Brussel. “Als de regering erin slaagt om schitterende akkoorden te sluiten, dan komen we graag met een groot boeket naar de minister-president in plaats van met houten kruisen”, aldus de voorzitter van Groene Kring.

30% meer aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt: “Alle lichten staan op rood”
Uitgelicht
Na een stijging van 44 procent van de aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt in 2021, steeg dat aantal afgelopen jaar nog eens met 30 procent. “Alle oranje knipperlichten zi...
7 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek