30% meer aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt: “Alle lichten staan op rood”

Na een stijging van 44 procent van de aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt in 2021, steeg dat aantal afgelopen jaar nog eens met 30 procent. “Alle oranje knipperlichten zijn rode lichten geworden. Alle sectoren kloppen bij ons aan, alle leeftijden, gangbaar én bio, familiebedrijven of grotere landbouwondernemingen”, zegt Els Verté, directeur van de hulporganisatie voor landbouwers.

7 februari 2023  – Laatste update 7 februari 2023 13:10
Lees meer over:

Waar Boeren op een Kruispunt meestal voorzichtig taalgebruik hanteert, gezien de gewichtigheid van de problematieken waar het mee geconfronteerd wordt, is in het laatste persbericht van voorzichtigheid geen sprake meer. “2022 was een jaar van overschrijden van grenzen, op velerlei vlak. Welnu, voor onze adviesvragers is de grens van fatsoen naar onze landbouwsector overschreden”, klinkt het fors.

De hulporganisatie stelt vast dat landbouwers zich al twee jaar lang in de steek gelaten voelen. “Daar is nu meer dan ooit sprake van”, aldus Verté. “Onze landbouwers voelen zich niet ondersteund, maar weggepest. Denk maar aan de onzekerheid rond stikstof, de uitkoopregeling voor de varkenssector die keer na keer wordt uitgesteld, de plannen rond MAP7 en daar is nu nog het uitblijven van het nieuwe GLB bijgekomen.”

Die onzekerheid knaagt op het terrein, zo is te horen bij Boeren op een Kruispunt. “De afwezigheid van rechtszekerheid weegt zwaar, zeer zwaar. Investeringen blijven daardoor uit. Overhaaste beslissingen zijn nefast, maar niet beslissen is dit eveneens”, benadrukt de directeur. Dat blijkt ook uit de cijfers: in 2021 noteerde de organisatie 44 procent meer aanmeldingen dan 2020, in 2022 opnieuw 30 procent meer dan 2021. “De laatste jaren zien we telkens opnieuw records breken. Jaar na jaar zien we de mentale gezondheid van onze boeren en boerinnen achteruitgaan.”

De polarisering wordt ten top gedreven. Mocht u het nog niet begrepen hebben, onze landbouwers liggen daar écht wakker van. Zij worden geraakt in hun ziel, in hun identiteit. Landbouwers zijn niet voor niets een kwetsbare groep voor zelfdoding

Els Verté - directeur Boeren op een Kruispunt

Nochtans kent onze landbouw volgens haar veel boeiende en innovatieve sectoren die wereldtop zijn. “We zien op het werkveld land- en tuinbouwers die zeer gedreven zijn, die terecht trots zijn om onze Vlaamse bevolking van kwalitatief en duurzaam voedsel te voorzien, die openstaan voor innovaties, voor nog meer verduurzaming. Want dat staat als een paal boven water: zij zijn bereid om nog duurzamer te worden, om mee aan de kar te helpen trekken”, stelt Verté op het terrein vast.

Maar het is niet alleen het politieke steekspel over heel wat belangrijke landbouwdossiers dat een rol speelt. Ook de communicatie over de sector hakt erin. “Landbouwers voelen zich volledig in het verdomhoekje geduwd, gestigmatiseerd zelfs. De polarisering wordt ten top gedreven. In (sociale) media wordt een totaal vertekend beeld van onze landbouw gegeven. Mocht u het nog niet begrepen hebben, onze landbouwers liggen daar écht wakker van. Zij worden geraakt in hun ziel, in hun identiteit. Landbouwers zijn niet voor niets een kwetsbare groep voor zelfdoding”, waarschuwt Verté. 

Boeren op een Kruispunt roept alle betrokkenen dan ook op om “eindelijk doordachte beslissingen te nemen”. “Zorg voor een duidelijke, gedragen toekomstvisie, met de nodige overgangstijd en voldoende financieel ondersteund. Maak een einde aan de ondraaglijke onzekerheid, en doe dit met fierheid voor en met onze land- en tuinbouwers”, besluit de hulporganisatie.

Studio VILT: mentaal welbevinden binnen de landbouwsector
Uitgelicht
In de allereerste aflevering van Studio VILT, ons gloednieuwe programma op Plattelandstv, wordt het thema mentaal welzijn onder de loep genomen. In een reportage getuigt melkv...
12 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek