header.home link

Boeren protesteren tijdens nieuwjaarsfeest N-VA

15 januari 2023

Terwijl N-VA zaterdagavond haar nieuwjaarsfeest vierde in de Nekkerhal in Mechelen, vond aan de ingang een protestactie plaats van landbouwers. De boeren waren met ruim 150 tractoren naar Mechelen afgezakt om hun ongenoegen te uiten over het huidige landbouwbeleid. “N-VA viert feest, maar voor ons is het absoluut geen feest. Integendeel: onze toekomst is in gevaar”, klonk het uit de mond van Bart Dickens, melkveehouder, organisator van het protest en kersvers voorzitter van Farmers Defence Force Belgium, dat momenteel in oprichting is.

Lees meer over:
S_DSC00730

Vanuit een geopende vrachtwagen sprak Gunter Klaassen, braadkippenhouder, boeren en  journalisten toe om steeds dezelfde leuze te herhalen. “Geen toekomst zonder boeren, geen boeren zonder toekomst.” Onzekerheid over de toekomst was voor de boeren aanleiding om zaterdagavond voor de ingang van de Nekkerhal in Mechelen hun ongenoegen te tonen over het overheidsbeleid. In de Nekkerhal vond het nieuwjaarsfeest plaats van N-VA, de partij van minister van Omgeving Zuhal Demir. Het is haar beleid dat volgens de boeren een deken van onzekerheid over de sector legt.

Tijdens zijn toespraak voor zo’n 4.000 leden, had N-VA-voorzitter Bart De Wever net de aanpak van Demir geprezen. “Dankzij het stikstofakkoord kunnen we een totaal vergunningsdrama zoals in Nederland vermijden. Het is aan ons om dit ook aan de Vlaamse boeren uit te leggen en hen garanties te bieden voor de toekomst. Want aan leugens hebben ze niets”, zei hij.

S_DSC00749

"Geen enkele reden voor een feestje"

De boeren wijzen er op hun beurt op dat de stikstof- en mestactieplannen de toekomst van de landbouw in gevaar brengen en ook de voedselzekerheid in ons land. “Er is dus helemaal geen reden voor een feestje. Niet voor de boeren en niet voor de consumenten die hun eten nu al steeds duurder zien worden”, vervolgt Klaassen, die uit het Turnhouts Vennengebied komt.

Klaassen heeft naar eigen zeggen een rampjaar achter de rug. Hij vertelt hoe hijzelf een aantal jaar geleden van alle instanties groen licht heeft gekregen en veel geld heeft geïnvesteerd in de vernieuwing van zijn bedrijf. Met de stikstofplannen die extra hard aankomen in het Turnhouts Vennengebied, is zijn toekomst ongewis. "Nu zit ik letterlijk en figuurlijk bijna met mijn hoofd in een strop. En ik ben niet alleen. Welke toekomst hebben wij nog?"

S_DSC00745

Farmers Defence Force Belgium

Ruim 200 boeren waren met zo’n 150 tractoren uit verschillende hoeken van Antwerpen naar de Nekkerhal afgezakt. Het protest was georganiseerd door melkveehouder Bart Dickens uit Arendonk, die ook vreest voor het voortbestaan van zijn bedrijf. Ook hij ziet dus geen aanleiding voor een nieuwjaarsfeest. De melkveehouder stelde zichzelf aan de pers voor als de voorzitter van Farmer Defence Force Belgium, een zusterorganisatie van Farmer Defence Force in Nederland. Vorige week werd de facebookpagina opgezet en momenteel wordt er gewerkt aan de officiële oprichting. “Er moet iets in gang gezet worden”, vertelt Dickens die benadrukt op burgervriendelijke acties te willen aansturen.

In voorbereiding op de demonstratie hadden de organisatoren opgevangen dat mogelijk Demir en Vlaams minister-president Jan Jambon nog naar buiten zouden komen om met de boeren te spreken. Dat was niet gebeurd toen ondergetekende om 22u30 het terrein verliet.

Uitgelicht
Na een jaar van onzekerheid bereikte de Vlaamse regering deze week een stikstofakkoord. Waar de generieke maatregelen al niet van de poes zijn, worden de boeren in het Turnhou...
25 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek