header.home link

600 kruisen tegen boomplantactie, Francken spreekt van “kinderachtige acties”

6 februari 2023

Afgelopen weekend voerde Boerenhart Vlaanderen, een anonieme groep van jonge landbouwers uit de Westhoek, actie in de Poperingse deelgemeente Proven. Op een akker van vier hectare waar bomen zouden aangeplant worden, werden 600 kruisen en tal van slogans geplaatst. Kop van Jut: omgevingsminister Zuhal Demir en haar partij N-VA. Ook tijdens de nieuwjaarsreceptie van N-VA Ieper werd een protestbord geplaatst. Theo Francken, die er te gast was, noemde het “kinderachtige acties”.

Lees meer over:
kruisen Poperinge_Boerenhart Vlaanderen

“N-VA aan de macht, voedselcrisis verwacht”, “Geen bos voor tante Zulma en nonkel Henri, en elders in Vlaanderen ook nie” of Zulma haar bos, de boer de jos”: het waren maar enkele van de slogans waar de actiegroep Boerenhart Vlaanderen afgelopen weekend mee uitpakte op een perceel in Poperinge, vlakbij het kasteeldomein van wijlen Henri d’Udekem d’Acoz, de oom van koningin Mathilde. In de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsten ze ook 600 houten kruisen. Dat deden de boeren uit protest tegen de bomen die het Agentschap Natuur en Bos en de stad Poperinge zaterdag en zondag op het perceel zouden planten.

Op de Facebook-pagina van Boerenhart Vlaanderen geeft de actiegroep meer uitleg: “De groene lobby met Demir op kop, kaapt onze vergunning, grond en toekomst. Daarom kapen wij hun boomplantdag”. De jonge boeren zijn naar eigen zeggen niet tegen natuur. “Maar we willen eerst zekerheid voor de landbouw. Dat perceel is altijd als landbouwgrond gebruikt. Vroeger stond er maïs en tarwe, maar nu wordt het bos.” Ze verwijzen daarbij naar de ambitie van minister Demir om tegen 2024 4.000 hectare bos- en natuuruitbreiding uit te voeren. “Dat is de doodsteek voor vele Vlaamse landbouwers. Telkens er bos of natuur bijkomt, verdwijnt er landbouwgrond, maar die is al zo schaars en duur.”

Er is geen rechtszekerheid meer voor de Vlaamse landbouwers en er wordt bovendien veel meer toegelaten voor industrie, met de Antwerpse haven op kop, dan voor landbouw

Boerenhart Vlaanderen

De protesterende landbouwers zijn niet te spreken over het uitblijven van beslissingen in belangrijke dossiers. “De treuzelende en onpartijdige, groene houding in het stikstofakkoord, het mestactieplan, het Europees landbouwbeleid, de pachtwet en het vergunningsbeleid zijn ronduit nefast en betekenen een achteruitgang voor de landbouweconomie en bijhorende werkgelegenheid”, zeggen de boeren. “Er is geen rechtszekerheid meer voor de Vlaamse landbouwers en er wordt bovendien veel meer toegelaten voor industrie, met de Antwerpse haven op kop, dan voor landbouw.”

Op het perceel waren al heel wat voorbereidende werken gebeurd voor de boomplantactie. “Die hebben we ongemoeid gelaten. We hebben niets kapotgemaakt. De actie kan gewoon doorgaan”, aldus de protesterende boeren. Zij willen naar eigen zeggen vooral gehoord worden. “En we willen ons standpunt uitleggen aan de burgers. Velen weten niet dat wij het zo moeilijk hebben.”

kruisen poperinge2_Boerenhart Vlaanderen

Wie Boerenhart Vlaanderen viseert met de protestactie, de grootste tot nu toe, is duidelijk af te leiden uit de slogans. “Onze boodschap is gericht naar één politieke partij en één minister. Zij wil de landbouw volledig uitroeien”, hekelen de jonge landbouwers. Om die reden zorgden ze ook voor het nodige protest tijdens de nieuwjaarsreceptie van N-VA Ieper in Elverdinge. Daar plaatsten ze een bord met de slogan: “N-VA blijft varen en vliegen en ondertussen de boeren bedriegen.”

Federaal N-VA-kopstuk Theo Francken die kwam speechen op de nieuwjaarsreceptie, ging ook in op de actie van de boeren. “Dankzij Zuhal komt er voor het eerst netto bos bij in Vlaanderen en dat moeten we koesteren”, sprak hij. “De komende weken moeten we een akkoord bereiken over stikstof en MAP7, waarbij het evenwicht tussen landbouw en natuur gerespecteerd wordt.” Volgens hem zullen alle partijen water bij de wijn moeten doen. “Het is belangrijk dat de rust weerkeert. Met zulke kinderachtige acties zullen we er niet geraken”, klonk het nog.

Uitgelicht
Landbouwers uit de Westhoek hebben een vervolgactie opgezet om het Vlaamse landbouwbeleid aan te klagen. Na de actie met ‘Boerenkerkhoven’ circuleert er nu een filmpje op Face...
30 november 2022 Lees meer

Bron: VRT Nws / Het Nieuwsblad / Het Laatste Nieuws

Beeld: Boerenhart Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek