Commissie geeft fiat voor vrijwillige opkoopregeling oranje bedrijven en veehouders in maatwerkgebieden

nieuws

De Europese Commissie heeft donderdag het licht op groen gezet voor de Vlaamse regeling om oranje bedrijven en veehouders in de maatwerkgebieden, zoals het Turnhouts Vennengebied, te vergoeden die hun veeteeltactiviteiten vrijwillig en definitief stopzetten en zo de stikstofdepositie in natuurgebieden verminderen. Voor de regeling wordt 60 miljoen euro uitgetrokken.

24 juni 2024 Isabelle Braet
Lees meer over:
kalmthoutseheide-CRGrensparkKalmthoutseHeide

De regeling kadert in het flankerend beleid dat is afgesproken naar aanleiding van het stikstofakkoord van maart 2023. Specifiek gaat het om de vrijwillige stopzettingsregeling voor de oranje bedrijven (impactscore tussen 5 en 50%) en de veehouderijen die in de vijf “maatwerkgebieden” liggen: Turnhouts Vennengebied, Kalmthoutse Heide, De Maten, Mechelse heide en de Voerstreek. In deze habitatrichtlijngebieden (SBZ-H) is een specifiek beleid nodig om de stikstofproblematiek aan te pakken. In totaal komen ongeveer 700 bedrijven in aanmerking (400 oranje bedrijven en een 300-tal in de maatwerkgebieden).

De vergoeding kan oplopen tot 120 procent van het verlies dat de veehouder door de sluiting heeft geleden. Dit heeft betrekking op de waarde van de activa (gebouwen, materiaal en dieren), de kosten van de sloop en voor de ontslagvergoedingen voor getroffen werknemers. Landbouwers kunnen daarnaast ook nog een vergoeding van maximaal 10.000 euro krijgen voor bedrijfsadvies en tot slot ook investeringssteun voor de omschakeling naar akkerbouw. Dat laatste kan gaat tot 40 procent van de kosten (65% voor jonge landbouwers) met een maximum bedrag van 600.000 euro per begunstigde.

De Europese Commissie heeft de regeling getoetst aan de EU-regels inzake staatssteun en oordeelde dat “de regeling noodzakelijk en passend is om het beoogde doel, namelijk de duurzame en milieuvriendelijke ontwikkeling van de veehouderij, te bereiken en tegelijkertijd de doelstellingen van de Europese Green Deal te ondersteunen”. 

Vooraleer de regeling van kracht kan gaan, moet de Vlaamse regering nog haar definitieve goedkeurig geven. Hoewel ze in lopende zaken is, wordt het besluit dit najaar verwacht. Vanaf dan wordt de intekenprocedure opengesteld. Kort voordat alles in werking gesteld wordt, zal VLM hierover uitgebreid communiceren.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek