Piet Vanthemsche neemt ontslag als intendant Turnhouts Vennengebied
nieuwsBegin juni circuleerden er al hardnekkige geruchten dat Piet Vanthemsche zijn ontslag zou hebben ingediend als intendant van het Turnhouts Vennengebied, maar die werden toen nog ontkend. Maandag liet het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten dat Vanthemsche zijn rol vanaf juli vroegtijdig stopzet.
Drie jaar voor opmaak ontwikkelingsplan
In april 2022 werd voormalig Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche door de Vlaamse regering aangesteld als intendant in het Turnhouts Vennengebied. Dat gebied was aangeduid als een maatwerkgebied waar een individuele aanpak nodig is om tot een werkbare stikstofaanpak te komen. De afspraak was dat Vanthemsche tegen het voorjaar van 2025 met een gebiedsgericht ontwikkelingsplan zou komen voor het Turnhouts Vennengebied. Dat plan moet in lijn liggen met het stikstofdecreet en moet werkbaar zijn op het terrein.
De afgelopen twee jaar zat Vanthemsche samen met de stuurgroep Turnhouts Vennengebied en met tal van andere actoren om dat plan uit te werken. Er werd ook studiewerk verricht door INBO en VITO. Zij maakten werk van een ecohydrologisch onderzoek en een screeningstool. Daarnaast werd ook de vrijwillige stopzettersregeling verder uitgewerkt. Die laatste kreeg net groen licht van de Europese Unie.
Geruchten over ontslag
Begin juni trok de stuurgroep Turnhouts Vennengebied aan de alarmbel omdat ze al maanden niet geïnformeerd werden. Er gingen toen al geruchten dat Piet Vanthemsche zijn ontslag zou hebben ingediend als intendant bij het Departement Omgeving. Die geruchten werden toen nog ontkend door Vanthemsche. Hij beweerde toen dat hij die week nog met zijn team had samengezeten en dat hij de landbouwers in juni nog zou informeren over de stand van zaken van het ecohydrologisch onderzoek.
Zo ver zal het dus niet komen nu dan toch blijkt dat Vanthemsche zijn rol als intendant vanaf juli zal neerleggen. “De vroegtijdige beëindiging van de opdracht doet geen afbreuk aan de gemaakte afspraken en engagementen uit het stikstofakkoord”, laat minister Demir in een persbericht weten. Wie de uitwerking van het ontwikkelingsplan nu gaat opvolgen, is nog niet duidelijk. “De Vlaamse regering zal de belangrijke opdracht voor het Turnhouts Vennengebied op een andere wijze moeten uitvoeren en zal hierover het gesprek aangaan in de schoot van de regering”, klinkt het.
Het kabinet van Demir benadrukt dat dit niet wil zeggen dat er op dit moment geen werkzaamheden meer plaatsvinden. “Op aangeven van de intendant voeren VITO en INBO momenteel studiewerk uit om de stikstofemissies en de hydrologie in het projectgebied nauwkeurig in beeld te brengen. De Vlaamse overheid werkt ook na het ontslag van Piet Vanthemsche verder aan de opmaak van een inrichtingsnota voor het projectgebied.”
Familiale redenen
In een gesprek met VILT laat Vanthemsche weten dat hij omwille van familiale redenen, waarover hij niet verder wil uitweiden, het gevoel heeft dat hij niet voldoende tijd kan investeren in zijn opdracht. "Wil je deze opdracht goed doen, dan moet je er de nodige tijd voor nemen. Ik ben van mening dat ik dit vandaag niet kan dus lijkt het mij beter dat iemand anders overneemt." Hij wijst erop dat er al veel voorbereidend werk is geleverd en dat er verschillende bouwstenen klaar liggen.

Wat zijn mondelinge beloftes waard?
Bij de stuurgroep van het Turnhouts Vennengebied overheerst vooral defaitisme nu bekend is gemaakt dat Vanthemsche stopt als intendant. “Al jaren leven wij in de grootste onzekerheid”, zegt Jos Bols van de stuurgroep. “Vandaag weten wij niets meer dan twee jaar geleden toen Vanthemsche aan zijn opdracht begon. Integendeel zelfs, we worden gewaar dat de claim die men op ons gebied wil leggen, alleen maar groter wordt. Waar het oorspronkelijk werkingsgebied van de intendant 148 landbouwbedrijven besloeg, gaat het vandaag over meer dan 500 bedrijven.”
Bols vraagt zich af wat er gaat gebeuren met de afspraken en beloftes die er gemaakt zijn tussen de intendant en de stuurgroep. “Piet Vanthemsche heeft ons beloofd dat we kunnen participeren in de werkgroepen over de ecohydrologische studie en de allocatie van de doelen. Hij heeft die beloftes nooit op papier willen zetten. Wat zijn die nu nog waard?”, klinkt het.
De samenwerking met Vanthemsche is niet gemakkelijk geweest, zo getuigt Bols. “We hebben nooit in een sfeer van vertrouwen kunnen werken. Kritiek werd ook niet geduld. Zo hebben we veel gegevens opgevraagd bij Piet Vanthemsche, maar we hebben er maar heel weinig gekregen. Ook wanneer onze advocaat rechtstreeks informatie opvroeg bij de Vlaamse overheid, kregen we die niet.”
De landbouwers hadden gehoopt om tegen maart volgend jaar eindelijk wat meer duidelijkheid te krijgen, maar het is niet zeker of die timing kan aangehouden worden nu Vanthemsche ontslag heeft genomen. “De onzekerheid blijft maar duren. Veel mensen zitten er mentaal helemaal door. Ze staan op het punt om er de brui aan te geven. De aanhoudende onduidelijkheid is een bijzonder zware dobber”, aldus nog Bols.
Bron: Eigen berichtgeving