Turnhoutse landbouwers stellen advies op voor overheid

nieuws

Na het advies van de Raad van State over het stikstofecreet en na het nieuws dat intendant Piet Vantemsche de gesprekken met de boeren uit het Turnhouts Vennengebied pauzeert, komen de boeren zelf met een advies hoe het nu verder moet. “We zitten al twee jaar in een éénrichtings-gesprek, er wordt gewoon niet met ernst naar ons geluisterd”, aldus Stuurgroep Turnhouts Vennengebied. “Met ons advies ondernemen we opnieuw een poging om mee te mogen doen aan de, wat wij dachten, democratische besluitvorming.”

30 oktober 2023 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
TurnhoutsVennengebied

Volgens de stuurgroep zullen de voorgestelde maatregelen over het Turnhouts Vennengebied in het stikstofdecreet aangepast moeten worden. “Het advies van de Raad van State stelt dat het heel onterecht was dat enkel het Turnhouts Vennengebied een maatwerkgebied was en haalde de maatregelen onderuit. In principe zijn we terug naar af”, aldus de Stuurgroep. “Na reeds twee jaar van stilstand en onzekerheid staan we nog steeds nergens. Wij hebben van in het begin gevraagd naar een duidelijke onderbouwing voor de bijkomende maatregelen zoals in het Turnhouts Vennengebied en die blijken er niet te zijn.”

Oplossingen en richtlijnen

Nu heeft de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied een advies klaar met mogelijke haalbare oplossingen en richtlijnen hoe het stikstofdecreet dient aangepast te worden. Naast de onderwerpen die meerdere malen al op tafel lagen zoals de gelijkschakeling tussen NOx (stikstofoxiden) en NH3 (ammoniak) en de KDW’s (kritische depositiewaarde) die niet in de wet mogen ingeschreven zijn, hamert de stuurgroep er nogmaals op dat de benadering van uitstoters niet mag vertrekken vanuit deposities maar vanuit emissies. “Deposities zijn heel moeilijk tot bijna niet te meten. Bovendien kan men niet bewijzen dat de stikstofdepositie afkomstig is vanuit de industrie of landbouw. Emissies daarentegen kan je wel meten en je kan de herkomst ervan nagaan”, aldus de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied.

Daarnaast vinden de Turnhoutse landbouwers in de stuurgroep dat de schrapping van slapende nutriëntenemissierechten (NER’s) onnodig en zelf diefstal is en dat een vrijwillige opkoopregeling een vermindering van emissies kan helpen versnellen. “De mogelijkheid tot een splitsing van het landbouwbedrijf op eenzelfde locatie, zoals bij industriebedrijven, is ook een maatregel die we graag in het decreet zouden zien”, geven de Turnhoutse landbouwers mee. “Dit biedt kansen voor jonge landbouwers om een beperkt/bepaald deel van een bedrijf over te nemen of op te volgen.”

Ook vindt de Stuurgroep Vennengebied dat de overheid de innovatie in technieken om stikstof te reduceren dwarsboomt. “In de praktijk zien we dat deze technieken voor de landbouw al meer dan twee jaar moedwillig geblokkeerd worden,” gaat van de Stuurgroep verder, “en de goedkeuring van technieken door de recent terug opgerichte WeComV worden nog steeds afgeremd. Ik sta erachter dat alle dossiers wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn en ze niet op basis van modellen en theoretische aannames opgesteld worden. Want daar zijn we niets mee in de toekomst, we moeten dit testen en zien of het werkt. Maar men heeft WeComV meer dan twee jaar stilgelegd en ondertussen zijn de systeembouwers ontmoedigd om technieken naar voren te brengen.”

Fatsoenlijke oplossing

Algemeen pleiten de Turnhoutse landbouwers voor een ‘fatsoenlijke’ oplossing. “Het speelt geen rol hoe lang het nog duurt, zolang er een oplossing komt die op wetenschap gebaseerd is en niet meer aan elkaar hangt met nat vingerwerk. En geef de landbouwer daarna ook de kans om zich aan te passen en nieuwe vergunningen aan te vragen”, duidt de Stuurgroep. “Daarom stellen we voor dat de vergunningen die aflopen automatisch verlengd worden met een termijn van drie jaar na de definitieve goedkeuring van het decreet.” Een termijn die volgens de Stuurgroep niet ruim maar zelfs zeer eng is. “Men maakt altijd maar doelstellingen maar realiseert zich niet wat de landbouwers daar allemaal voor moeten doen. We zijn ondertussen 2023, alles ligt al twee jaar stil. De doelstellingen moeten opgeschoven worden of men moet sneller werken bij de overheid.

Het uitgebreidere advies van de Stuurgroep werd naar enkele parlementsleden opgestuurd. “We hopen hiermee dat de overheid bereid is het huidige decreet grondig te herzien met onze punten in het achterhoofd. Wij  willen wel meedenken, maar de overheid wil niet met ons meedenken, men heeft een bepaald doel in hun hoofd en dat moet er kost wat kost komen. We stellen er geen vragen bij dat de politiek beslissingen neemt, maar in een democratie moet iedereen betrokken worden in de discussie. En als het voorliggend ontwerp bijgesteld moet worden, dan moet dit gebeuren.”

Gunter Klaasen (Turnhouts Vennengebied): "Voor het eerst sinds lange tijd goed geslapen"
Uitgelicht
Pluimveehouder en frontman van de belangenorganisatie Stuurgroep Turnhouts Vennengebied Gunter Klaasen reageert voorzichtig opgelucht na een eerste lezing van het advies van d...
3 oktober 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek