Vanthemsche staakt overleg met Turnhoutse boeren in afwachting van duidelijkheid

Piet Vanthemsche heeft het overleg met de boeren in het Turnhouts Vennengebied om tot een gebiedsgerichte oplossing te komen, tijdelijk gestaakt. Dit doet hij naar aanleiding van het advies van de Raad van State die de extra gebiedsgerichte stikstofmaatregelen voor het gebied in de Kempen ter discussie stelt. Het overleg wordt opgeschort in afwachting van “meer duidelijkheid” rond het dossier, zo laat hij weten.

24 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 oktober 2023 14:58 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Piet Vanthemsche_7

Piet Vanthemsche die door de Vlaamse overheid is aangesteld als intendant in Turnhouts Vennengebied om tot een gebiedsgericht maatplan te komen, heeft op 10 oktober aan de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied laten weten de gesprekken tijdelijk op te schorten in afwachting van meer duidelijkheid rondom het stikstofakkoord. Dat stellen de leden van het bestuur van de Stuurgroep, die optreedt als belangenorganisatie voor de boeren in het gebied. Het nieuws wordt bevestigd door Vanthemsche.

Boeren in het Turnhouts Vennengebied worden ongemeen hard getroffen door de stikstofplannen van de Vlaamse overheid. Het is het enige maatwerkgebied van Vlaanderen waar bovenop de generieke stikstofmaatregelen aanvullende stikstofreductie gerealiseerd moet worden. Piet Vanthemsche werd in april vorig jaar door de overheid aangesteld om een plan uit te werken om natuurdoelstellingen en landbouw in het gebied te verenigen. Sindsdien voert hij periodiek gesprekken met de leden van de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied. In deze gesprekken komen onder andere de voorwaarden voor een warme sanering in het gebied naar voren.

Na een advies van de Raad van State, begin oktober, zijn er vraagtekens gerezen over de status van het Turnhouts Vennengebied. Volgens het adviserende rechtscollege ontbreekt de verantwoording voor de aparte status van het gebied in het voorstel van decreet. Volgens de Raad zijn er nog andere maatwerkgebieden voor dezelfde habitattypes waarvoor een doelafstand bestaat die soms groter is dan die in het Turnhouts Vennengebied. "Uit de verantwoording blijkt dus onvoldoende waarom enkel voor het Turnhouts Vennengebied de bijkomende emissiereductie wordt opgelegd", klinkt het. In het stikstofakkoord zijn er vijf maatwerkgebieden voorzien.

pietvanthemschevoedselbank2

In afwachting van de verdere evolutie van het stikstofdossier hebben we de gesprekken met boeren, private landeigenaren en natuurbeheerders on hold gezet.

Piet Vanthemsche - Intendant Turnhouts Vennengebied

Gesprekken on hold, onderzoek verder

Als reactie op de uitspraak van de Raad van State schort Piet Vanthemsche het overleg met zowel boeren, private landeigenaren en natuurbeheerders, op. Hij liet dat aan de betrokkenen weten op 10 oktober via e-mail. “In afwachting van de verdere evolutie van het dossier”, verklaart hij. De oud-Boerenbondvoorzitter geeft aan zijn opdracht in het Turnhouts Vennengebied niet geheel neer te leggen. “We werken wel verder aan verschillende 'no regret'-projecten in het gebied. Zo is er de vrijwillige stoppersregeling voor het gebied waarover overeenstemming is bereikt in het Vlaamse Parlement en waar Europa zich nog over moet buigen.”

“Daarnaast werken we verder aan een project over stikstofefficiënte landbouw en gaat ook het eco-hydrologische onderzoek verder”, vervolgt  Vanthemsche. In dit onderzoek, dat drie jaar zal duren, wordt de waterhuishouding in het gebied in kaart gebracht. De resultaten daarvan zullen medebepalend zijn voor de allocatie van de vennen. De intendant zei vorig jaar in een interview met VILT een team van acht mensen ter beschikking te hebben.

Piet Vanthemsche: "Landbouw moet mogelijk blijven in Turnhouts Vennengebied"
Uitgelicht
Piet Vanthemsche werd in april door de overheid aangesteld als intendant in het Turnhouts Vennengebied waar strengere stikstofeisen gelden dan in de rest van Vlaanderen. De ex...
21 oktober 2022 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek