Boeren Turnhouts Vennengebied verontrust over voortgang gebiedsgerichte aanpak

nieuws

De boeren in het Turnhouts Vennengebied worden deze maand geïnformeerd over de voortgang in het ecohydrologisch onderzoek in het gebied. Dat vertelt Piet Vanthemsche die als intendant een gebiedsgericht maatregelenpakket uitwerkt voor het Kempense gebied. De intendant reageert hiermee op zorgen van de boeren dat zij al maanden niet meer geïnformeerd worden over de voortgang. De geruchten dat hij zijn ontslag zou hebben ingediend bij het Departement Omgeving verwijst Vanthemsche naar de prullenmand.

6 juni 2024
Lees meer over:
piet vanthemsche intendant Turnhouts Vennengebied

In het Turnhouts Vennengebied doet een hardnekkig gerucht de ronde dat Piet Vanthemsche, die namens de Vlaamse overheid er een gebiedsgericht maatregelenpakket uitwerkt, zijn ontslag zou hebben ingediend. Dat zou volgens Jos Bols, bestuurslid van Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, te rijmen zijn met het feit dat de boeren al maanden niets meer gehoord hebben van de oud-Boerenbondvoorzitter.

In een reactie aan VILT verwijst Piet Vanthemsche de geruchten regelrecht naar de prullenmand. "Ik heb deze week nog met mijn team samen gezeten.” Vanthemsche werd in 2022 aangesteld als intendant en was sindsdien ook met de stuurgroep in gesprek. Deze maandelijkse overlegvergaderingen liggen stil  “omdat in het landbouwakkoord werd afgesproken dat er eerst een overleg zou komen met de EU-Commissie over de problematiek van het Turnhouts Vennengebied".

Na heel wat onderhandelingen en aanpassingen werd het stikstofdecreet begin dit jaar gestemd. Tussen het eerste stikstofakkoord en het finale stikstofdecreet zaten enkele opmerkelijke verschillen. Zo verdween de lijst met rode bedrijven en was het Turnhouts Vennengebied niet langer de enige regio waar decretale, gebiedsgerichte stikstofmaatregelen gelden. Het gebied is net als vier andere gebieden in Vlaanderen “een maatwerkgebied” geworden. De rol van Vanthemsche om bij het Turnhouts Vennengebied samen met alle actoren een ontwikkelingsplan uit te werken, werd ook in het decreet opgenomen. Dat plan zal later als basis dienen voor de Vlaamse regering om een inrichtingsnota op te stellen voor het gebied.

Allocatie in Turnhouts Vennengebied on hold

Alhoewel het overleg op het terrein on hold werd gezet, werkte INBO verder aan het ecohydrologisch onderzoek en werkte VITO verder aan de screeningstool. Ook de vrijwillige stopzettingsregeling werd verder afgewerkt. "De allocatie-oefening en het transitieproject voor de landbouw staan on hold”, voegt Vanthemsche toe. 

Nadat vorig jaar de eerste fase van het ecohydrologische onderzoek werd afgerond, worden de biotopen in het Turnhouts Vennengebied verder in kaart gebracht. “Maar de daadwerkelijke allocatie is daarna een politieke keuze”, vertelt Vanthemsche die aangeeft in juni met de boeren in conclaaf te gaan over de stand van zaken van dat ecohydrologische onderzoek. “Dan krijgen ze ook de gelegenheid om hun opmerkingen te maken.”

"Voelen ons niet ongehoord"

De boeren hebben er weinig vertrouwen in. “Tot op heden hebben we niet de indruk dat er veel gedaan wordt met onze input en het feit dat we al maanden niet geïnformeerd worden, verontrust ons”, vertelt Bols. De belangenvertegenwoordiger maakt zich grote zorgen over de allocatie van de doelen die de toekomst voor de landbouw kan hypothekeren. “Ook hierover was toegezegd dat wij inspraak zouden krijgen, maar dat lijkt niet het geval.”

In tussentijd werd  de stopzettersregeling voor boeren in het Turnhouts Vennengebied voorgelegd aan de EU. “Deze ligt voor in Europa en zal mogelijk de komende tijd goedgekeurd worden”, besluit Vanthemsche.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek