header.home link

"Genoeg is genoeg": Jonge boeren hebben buik vol van beleid Vlaamse regering

15 februari 2023

“Wij willen ondernemen en innoveren, wij willen onze stikstofuitstoot verminderen en duurzamer gaan werken, maar we worden op alle mogelijke manieren stokken in de wielen gestoken door de Vlaamse regering”, klonk het woensdagmiddag op het Martelaarsplein, waar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gevestigd is. Zo’n 500 jonge land- en tuinbouwers plaatsten er houten kruisen tegen de gevel om aan te tonen dat er met het huidig regeringsbeleid geen toekomst is voor hen in Vlaanderen.

actie Groene Kring Jambon genoeg is genoeg 2

Gedeelde droom

De jonge boeren zijn boos. Ze zijn de politieke spelletjes van de Vlaamse regering meer dan beu. “Van zowat elk landbouwdossier maakt de regering een zootje. Het is hallucinant om keer op keer vast te stellen hoe er wordt gehandeld. Wij hebben het gevoel dat ze lachen in ons gezicht”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring, de grootste vereniging van jonge land- en tuinbouwers. De boodschap klonk dan ook meermaals en duidelijk op het Martelaarsplein: “Genoeg is genoeg.”

Wij dromen niet van villa’s met zwembaden, van dure auto’s of helikopters. Wij dromen ervan te mogen boeren. En dat is juist wat de Vlaamse regering vandaag niet toelaat

Bram Van Hecke - voorzitter Groene Kring

Volgens Van Hecke delen alle aanwezige jonge boeren op het Martelaarsplein dezelfde droom. “Wij dromen niet van villa’s met zwembaden, van dure auto’s of helikopters. Wij dromen ervan te mogen boeren. En dat is juist wat de Vlaamse regering vandaag niet toelaat.” De belangrijkste vraag van de aanwezige boeren is volgens hem perspectief. “Dat is de mogelijkheid om een bedrijf te kunnen starten en te kunnen ontwikkelen, om te investeren en te verduurzamen en wie weet om het ooit door je eigen kinderen te laten overnemen.”

De voorzitter sprak de regeringsleden ook rechtstreeks aan, ook al waren ze niet aanwezig. “Jullie hebben vanochtend en deze middag gegeten. Aan wie hebben jullie dat te danken? Aan de boeren. Vanavond en morgen zullen jullie opnieuw eten. Opnieuw dankzij de boeren. Binnenkort start de Ronde van Vlaanderen, onze mooiste klassieker. Wie zorgt er voor dat landschap? De boeren. Jullie gaan wandelen, fietsen en een ijsje eten. Wie maakt dat mogelijk? De boeren. De vogels boven de velden, enz. Allemaal dankzij de boeren”, klonk het.

actie groene kring Jambon jonge boeren
actie groene kring Jambon kruisen

Maar die jonge boeren haken vandaag massaal af, aldus Groene Kring. In totaal 14 Vlaamse dossiers werken de jonge land- en tuinbouwers op allerlei manieren tegen. Het aanslepende stikstofbeleid en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, dat N-VA gekoppeld heeft aan een akkoord in het stikstofdossier, zijn de meest gekende. Maar het lijstje bedreigingen voor jonge boeren is veel langer: nationale en landschapsparken, MAP7, een aanslepend pachtdecreet, verstrengde wetgeving rond grondwater en drainage, de bebossingsambities, grondhonger voor industrie en bewoning, nulbemesting, de knip van de groenestroomcertificaten, wolven en ander wild, agribashing,…

Het wordt tijd dat er naar ons geluisterd wordt en dat wij met het respect worden behandeld dat wij verdienen

Lotte Arkens - voorzitter Groene Kring Limburg

“Door het gebrek aan overkoepelende visie van deze regering moeten wij in een versneld tempo dit versnipperd beleid invulling geven”, verduidelijkte Lotte Arkens, voorzitter van Groene Kring Limburg. “De kloof tussen realiteit en beleid wordt steeds groter, net als het gemis aan kennis over onze mooie sector. Het is zó dat de onzekerheid groeit.” Zij riep de Vlaamse regering op om de boeren als mensen en als jonge ondernemers te behandelen. “In plaats daarvan worden wij gebruikt, zelfs misbruikt, enkel en alleen voor politiek winstbejag. Wij worden gesandwiched door al dat versnipperd beleid. Vandaar dat wij vandaag zeggen: genoeg is genoeg. Het wordt tijd dat er naar ons geluisterd wordt en dat wij met het respect worden behandeld dat wij verdienen”, kreeg Arkens de menigte op haar hand.

Cynischer en bozer in het leven

Vervolgens waren er ook getuigenissen van een aantal jonge boeren. Van Jef De Schutter bijvoorbeeld, die in Pulle samen met zijn zus een kleinschalig melkveebedrijf met ijssalon uitbaat. “Wij zijn een familiaal bedrijf, beperkt in omvang, met oog voor de korte keten. Alles wat het beleid als positief bestempelt. Aanvankelijk lag ik dus niet wakker van het stikstofakkoord, maar dat is nu anders. Ook wij worden getroffen”, aldus de 37-jarige landbouwer die recent ook in gesprek ging met Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) tijdens een protestactie van landbouwers tijdens een N-VA-receptie.

Iedereen heeft de mond vol van rechtszekerheid, maar wat ben je met een rechtszeker kader als je geen enkel perspectief hebt

Jef De Schutter - jonge melkveehouder uit Pulle

“Mijn vrouw zegt dat ik sinds een jaar veel cynischer en bozer in het leven sta. Boos op de politiek ben ik zeker. Iedereen heeft de mond vol van rechtszekerheid, maar wat ben je met een rechtszeker kader als je geen enkel perspectief hebt”, sprak hij zijn collega-landbouwers toe. “De plannen lagen klaar, maar heel onze toekomst is van vandaag op morgen verdwenen.”

Een gelijkaardig verhaal was te horen bij de Oost-Vlaamse Mieke Vander Schueren. Haar foto was recent nog het campagnebeeld van Agriflanders. Tijdens de officiële opening van de beurs kreeg ze nog een hele zaal muisstil met haar pakkend levensverhaal. Landbouwminister Jo Brouns (cd&v) was ook aanwezig en was danig onder de indruk van het doorzettingsvermogen en positieve ingesteldheid van de jonge boerin.

Een nieuwe legerkazerne in de buurt van Geraardsbergen zal 70 hectare mooie, grote aaneengesloten landbouwgrond wegnemen uit handen van de lokale boeren. “En iedereen weet dat die heel schaars te vinden is”, aldus Vander Schueren. De manier waarop er met de landbouwers wordt omgegaan stuit haar ook tegen de borst. “We hebben over de plannen vernomen via de sociale en andere media. We zijn nergens bij betrokken.”

Afgelopen weekend is zij getrouwd met haar grote liefde Frederik, ook een boerenzoon. "Naast felicitaties kregen we ook van zowat iedereen de vraag: wat brengt de toekomst? Gaan jullie thuis op het bedrijf verder boeren of op het bedrijf van Frederiks ouders? Wel het antwoord daarop is vandaag simpel: wij weten het niet. Zo moeten wij als jong koppel vol plannen en ambitie onze toekomst starten."

Actie Groene Kring Jambon genoeg is genoeg verticaal
Uitgelicht
Met de slogan ‘Omhels de landbouw’ wil landbouwbeurs Agriflanders tonen dat de liefde van landbouwers voor hun dieren puur en echt is, ondanks de negatieve verhalen die nu en...
22 december 2022 Lees meer

Ook bij Maarten Moermans, nationaal ondervoorzitter van Groene Kring, zit het diep. “Thuis zitten wij eveneens compleet vast. Als je dan ziet hoe het ene beleid na het andere op jonge boeren wordt afgevuurd, zonder ooit te vragen of jonge boeren in zo’n kader wel kunnen boeren, dan zakt de moed je in de schoenen. Ik zie veel jonge mensen beslissen om toch geen bedrijf over te nemen. Die mensen zijn wel de boeren, de voedselproducenten van morgen hé”, besloot hij het speechgedeelte.

Kruisen als symbool

Vervolgens trok een indrukwekkende stoet jonge boeren naar de voordeur van het kabinet van de minister-president waar ze hun houten kruisen als symbool voor het afhaken van de jonge boeren tegen de deur en gevel plaatsten. Slogans als ‘RIP jonge boer’, ‘Demir = Pinokkio’, ‘Gestreden voor voedsel en toekomst, tenonder aan natuur’ of ‘Met dit beleid geraakt de Vlaming z’n voeding van eigen bodem kwijt’ sierden de kruisen. Op de deur en ramen van het kabinet werden ook stickers gekleefd met de slogan ‘Zonder jonge boeren gaat het niet’.

actie groene kring Jambon kruisen 2
actie groene kring Jambon VRT jonge boeren
actie groene kring Jambon kruisen 3
actie groene kring Jambon kruisen 4

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek