Demir in gesprek met melkveehouders tijdens protestactie Zandhoven

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werd vrijdag tijdens de Valentijnsreceptie van de plaatselijke N-VA-afdeling in Zandhoven opgewacht door zo’n 200 demonstrerende boeren. Twee melkveehouders-zuivelverwerkers hadden zich voor de nieuwjaarsreceptie ingeschreven en kregen de gelegenheid hun hart te luchten. “Er wordt veel gesproken over rechtszekerheid, maar wij hebben ook behoefte aan toekomstperspectief. Met de huidige plannen is er voor de boeren in onze regio geen enkel toekomstperspectief.”

11 februari 2023  – Laatste update 12 februari 2023 13:09
slogan boeren

N-VA Zandhoven had minister Demir uitgenodigd voor een Valentijnsdrink als alternatieve nieuwjaarsreceptie. Alhoewel de minister aanvankelijk wegens drukte had afgezegd, kwam ze uiteindelijk toch naar de kantine van voetbalclub K Zandhoven SK waar de lokale NVA’ers zich verzameld hadden.

Daar werd zij opgewacht door zo’n 200 boeren die met een tachtigtal tractoren naar Zandhoven waren afgezakt. Na een kortstondig onderhoud met de boeren, waarbij Demir onder andere te verstaan kreeg dat de demonstranten het onderscheid tussen industrie en landbouw niet rechtvaardig vonden, ging de minister naar binnen.

Malle_Demir

Ook hier ontliep zij de landbouwers niet. Een aantal boeren had de moeite genomen zich te registeren voor het event, waaronder melkveefamilie Jef en Leen De Schutter uit Pulle (Zandhoven) en Jef Verheyen die in Zoersel. Beide families verkopen ook hoeve-ijs. “Ik heb bij de organisatie aangegeven dat ik niet op onrust uitwas”, vertelt de boer die tot zijn verbazing de minister zag aanschuiven bij zijn tafeltje voor een gesprek van twintig minuten tot een half uur.

Plannen in de frigo

Kort voor het krokusakkoord van vorig jaar waarbij de Vlaamse regering een akkoord bereikte over stikstof, stonden bij Jef De Schutter alle lichten op groen om een bedrijfsuitbreiding te doen. “Twee weken daarvoor hadden wij juist goed nieuws ontvangen. Uit een impactscore bleek dat onze stikstofemissie na uitbreiding nog steeds onder de kritische waarde lag en in de jaren daarvoor hadden we ons areaal uitgebreid om te kunnen voldoen aan de mestafzeteisen. Door het stikstofakkoord zijn deze plannen in de koelkast gegaan.”

De Schutter melkt 70 koeien in Pulle, Zandhoven en stelt dat een uitbreiding van de veestapel noodzakelijk is om een rendabele bedrijfsvoering te draaien. “Op de prijs heb je geen invloed, dus moet je aan de productiezijde sleutelen.” Volgens hem gaat het in het publieke debat vaak over rechtszekerheid. “Maar toekomstperspectief is minstens even belangrijk. Volgens de huidige plannen hebben de boeren hier in de regio geen enkel toekomstperspectief.”

Demir met boeren

"Te laat als bad leeg is"

Volgens De Schutter was Demir gevoelig voor zijn argumenten en gaf later aan dat er in de toekomst wel weer ruimte komt voor investeringen, als het stikstofbad leegloopt. “Maar ik ben nu 37 jaar en kan geen vijf of tien jaar meer wachten, want dan ben ik te oud”, wierp de boer tegen. In het gesprek met de minister brachten

De Schutter ook de knip op de groenestroomcertificaten ter sprake en kwamen ook pocketvergisters naar voren.  “Voor ons zou een pocketvergister een goede optie zijn, maar het is in de praktijk onmogelijk om een vergunning te verkrijgen”, aldus De Schutter die de tegenstrijdigheid van het politieke discours aankaartte bij Demir. “De overheid pleit wel voor groene energie en energie-onafhankelijkheid. Ze zouden dit soort initiatieven dus moeten toejuichen.”

Het protest in Zandhoven staat niet op zich en is het vervolg op eerdere acties in de Kempen waar de effecten van het stikstofakkoord sterker gevoeld worden. Het boerenprotest zal nog blijven aanhouden in de streek. Zo liet Boerenbond aan Gazet van Antwerpen weten niet akkoord te gaan met de boomplantactie die Natuurpunt Voorkempen zondag organiseert in de Kluisbaan op de grens Zoersel-Malle. “Dat nieuw bos komt op drie jaar geleden herbevestigd agrarisch gebied”, zegt Lore Van Looveren van Boerenbond. “Gras zuivert de lucht óók.”

Bron: Eigen berichtgeving / Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek