Nieuwste stikstofplannen wekken onrust op bij boeren Kalmthoutse Heide

nieuws

Landbouwers in en rond de Kalmthoutse Heide maken zich zorgen over het nieuwste stikstofakkoord. Daarin zijn vijf "maatwerkgebieden" opgenomen waarvoor de komende twee jaar een aanvullende inrichtingsnota wordt uitgewerkt met extra maatregelen. “Dit is te vergelijken met blanco cheque uitschrijven”, vertelt Sabina Vandeweyer van de Kempense actiegroep Landelijke Toekomst. De actiegroep ziet de toekomst hiermee somber in en kaartte het probleem aan bij Vlaams parlementslid Bart Van Hulle (Open Vld). Deze week zal er ook nog een gesprek volgen met Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

8 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 januari 2024 21:05 Jerom Rozendaal
kalmthoutseheide-CRGrensparkKalmthoutseHeide

Nadat de boeren rond de Kalmthoutse Heide vorig jaar met veel lobbywerk de plannen voor de vorming van een nationaal park van tafel hebben gekregen, zien zij plotseling een nieuw probleem opduiken. In het laatste voorstel van het stikstofdecreet is de Kalmthoutse Heide één van de vijf maatwerkgebieden waarvoor de komende twee jaar een aanvullende "inrichtingsnota" zal worden uitgewerkt met extra maatregelen om de stikstofdruk te beperken. De toekomstige inrichtingsnota komt met andere woorden bovenop de maatregelen die reeds zijn opgenomen in het stikstofakkoord. Naast de Kalmthoutse Heide krijgen ook het Turnhouts Vennengebied, De Maten, Mechelse Heide en Voerstreek het label van maatwerkgebied.

“Dit nieuw element in het voorstel betekent dat de bestemming van onze gronden kan wijzigen en dat landbouwuitbating op deze gronden onmogelijk wordt. Mogelijk wordt er nulbemesting van kracht en wordt de bestemming natuur toegekend”, aldus Sabina Vandeweyer van actiegroep Landelijke Toekomst. Zij vergelijkt het nieuw element met een “blanco cheque waarmee de toekomst van de landbouw in de maatwerkgebieden zeer onzeker is". Het is volgens haar een reactie op het advies van de Raad van State. Deze liet zich uiterst kritisch uit over het vorige voorstel van decreet waarbij er wel vijf maatwerkgebieden waren opgenomen, maar er alleen voor het Turnhouts Vennengebied aanvullende maatregelen van kracht waren. “Dit was in strijd met het gelijkheidsbeginsel waardoor de opstellers van de stikstofplannen nu alle maatwerkgebieden hebben meegenomen”, aldus Vandeweyer.  

Toekomst landbouw hoogst onzeker

Volgens de melkveehoudster uit Wuustwezel, die het huidig stikstofplan van tafel wil, zijn niet alleen de gevolgen voor de landbouw in de regio enorm, ook de lokale industrie en woningbouw kan in gevaar komen. Net zoals Landelijke Toekomst in verweer ging tegen de plannen voor het nationaal park, zo trekt het nu ten strijde tegen het stikstofplan dat in de loop van januari misschien tot een decreet gestemd wordt.

Op 20 januari komt de Raad van State met een nieuw advies, waarna het decreetvoorstel in stemming gebracht wordt. “Maar het is ook mogelijk dat de oppositie om een nieuw advies van de Raad van State vraagt. Dat is in theorie mogelijk als er eerst een amendement op de nieuwe plannen wordt ingediend”, vertelt Van Hulle die naast Vlaams parlementslid voor Open Vld ook boomkweker in Maldegem is.

foto 1 (1)

"In strijd met rechtszekerheidsbeginsel en eigendomsrecht"

Vijf boerinnen van Landelijke Toekomst bezochten het bedrijf van Van Hulle kort voor de feestdagen en vonden bij de boomkweker een luisterend en begripvol oor. De Oost-Vlaming is één van de weinige politici van de regeringspartijen die fel gekant is tegen de stikstofplannen van de regering. “De stikstofplannen tasten de rechtszekerheid en het eigendomsrecht aan. Dat zijn twee element waar ik als liberaal zeer veel waarde aan hecht”, vertelt Van Hulle die zich wil onthouden van een stemming als het stikstofvoorstel wordt voorgeleid in het parlement.

Deze liberale rechten worden volgens hem ook met de voeten getreden bij de boeren rond de Kalmthoutse Heide en de andere maatwerkgebieden. “Tot enkele weken geleden was er niets aan de hand voor deze boeren en nu is er plotseling een voorstel van decreet waarin een toekomstige inrichtingsnota voor maatwerkgebieden ter sprake komt. Je kunt ervan uitgaan dat deze bijkomende regels streng gaan zijn. Ik vrees voor de toekomst van de landbouw in het gebied en kan me de zorgen van de boeren heel goed voorstellen”, aldus de volksvertegenwoordiger.

Op bezoek bij Brouns

Van Hulle is niet de enige die Landelijke Toekomst op de valreep nog wil overtuigen om het decreet tegen te houden. Donderdag bezoekt de organisatie minister Brouns. “Ook met hem willen we onze zorgen delen over de toekomstige inrichtingsnota en duiden met welke nieuwe onzekerheid dit gepaard gaat", aldus Vandeweyer.

Daarnaast willen de boerinnen ook de hervormingsplannen voor het waterloopbeheer in Vlaanderen bespreken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil het aantal beheerders drastisch terugschroeven. Landelijke Toekomst is niet per se tegenstander van een hervorming om zo de efficiëntie te vergroten. “Maar boeren moeten in de nieuwe structuren ook mee aan het stuur blijven zitten”, besluit de bezorgde boerin.

Landbouwers protesteren tegen plannen Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park
Uitgelicht
Landbouwers uit de regio Noorderkempen komen donderdag om 13h00 met tractoren bijeen bij Restaurant Dennenhof in Brasschaat om hun ongenoegen te tonen over de plannen om Grens...
25 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek