Vlaamse regering keurt vrijwillig flankerend beleid stikstofplan goed

In uitvoering van het stikstofakkoord van 10 maart 2023 heeft de Vlaamse regering het licht op groen gezet voor de regelgeving dat het vrijwillig flankerend beleid voor landbouwers organiseert. Het gaat om een eerste principiële goedkeuring van de vrijwillige uitkoopregelingen voor enerzijds de bedrijven met een impactscore boven vijf procent en anderzijds alle bedrijven binnen de perimeter van het Turnhouts Vennengebied.

15 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 15 oktober 2023 20:37
Lees meer over:

“Als onderdeel van de programmatisch aanpak stikstof (PAS) van maart 2023 en de grote inspanningen dat dit vergt voor onder meer landbouwsector, heeft de Vlaamse regering voorzien in een bijkomend flankerend beleid”, laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten. “Vandaag is er al een inrichtingsnota flankerend beleid waar landbouwers op konden intekenen, maar met de PAS wou de regering het flankerend beleid versterken en een guller aanbod doen. Daarvoor is een besluit van de Vlaamse regering nodig, dat aangemeld moet worden bij de Europese Commissie.” Maar met de eerste principiële goedkeuring van vrijdag kan Demir de aanmeldingsprocedure reeds opstarten.

Daarmee zet de regering het licht op groen voor enerzijds een vrijwillige stopzettingsregeling voor bedrijven uit het Turnhouts Vennengebied, een regeling waarbij alle veehouders tijdelijk toegang krijgen tot een flankerend beleid, ongeacht hun impactscore. En anderzijds ook een vrijwillige stopzettingsregeling voor bedrijven met een impactscore hoger dan 5 procent. Deze regeling wordt via een éénmalige oproep opengezet, waarbij bedrijven gerangschikt worden in functie van de impactscore en de bedrijven met de hoogste impact het eerst geselecteerd worden.

“Deze twee regelingen passen binnen de 3,65 miljard euro investeringen om landbouw en natuur te verzoenen richting 2030”, zodus Demir. “Het stemt me tevreden dat de Vlaamse regering het licht op groen zet om deze volgende stap in de uitvoering van het stikstofakkoord te zetten. Het is belangrijk dat we ons houden aan ons woord met dit flankerend beleid. Tegelijk blijft een stikstofdecreet noodzakelijk als we toekomstige investeringen willen veiligstellen”, besluit Demir.

Versoepelde uitkoopregeling varkenshouderij kan pas na aanmelding bij Europa
Uitgelicht
In tegenstelling tot wat in de nieuwsbrief van VILT werd gecommuniceerd, zullen varkenshouders zich vanaf 6 november niet kunnen aanmelden voor de tweede ronde van de uitkoopr...
12 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek