FDF plant tractorprotest bij Ineos in Antwerpse haven

De boerenorganisatie Farmes Defence Force (FDF) Belgium zal dinsdag een protestactie houden bij Ineos in de Antwerpse haven. De actie staat gepland op het moment dat men het spoedadvies van de Raad van State verwacht over het nieuwe stikstofdecreet. Donderdag zou men vervolgens het decreetvoorstel stemmen in het Vlaamse parlement. Volgens de actievoerende boeren is het decreetvoorstel op fouten gebaseerd en nefast voor de toekomst van de landbouw.

18 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 december 2023 22:33
Lees meer over:
FDF_Antwerpen_tractorprotest

“Het is door Ineos dat er haast gemaakt wordt met het stikstofdecreet, dat gebaseerd is op foute meetgegevens. N-VA wil kost wat kost op deze manier de vergunning voor Project One, de ethaankraker van Ineos, erdoor drukken”, stelt FDF-voorzitter Bart Dickens die met zijn vrouw Isabel Proost een melkveebedrijf runt in Arendonk.

Naar aanleiding van de ontevreden bij FDF over het stikstofakkoord, organiseert het dinsdag een protestactie bij Ineos in de haven van Antwerpen. Via Whatsappgroepen roepen de FDF-boeren op om massaal naar Antwerpen te komen per tractor, vrachtauto of auto. “We moeten een duidelijk statement maken”, klinkt het.

Volgens Dickens en de FDF-leden is het stikstofdecreet nefast voor de toekomst van de Vlaamse landbouw en is er nauwelijks iets veranderd ten opzichte van vorige stikstofakkoorden. “De rode bedrijven hoeven nu niet meer te verdwijnen, maar zij moeten aan zoveel voorwaarden voldoen en zo’n hoge investeringen doen, dat zij ten dode opgeschreven zijn", klinkt het.

FDF_Antwerpen_protest

"Discriminatie en verkeerde cijfers"

Ook het onderscheid tussen industrie en landbouw stuit op tegenstand. Volgens Dickens is dit verschil pure discriminatie ten gunste van de industrie. Hij voelt zich daarbij ook misleid door Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). “Brouns heeft voor het stikstofakkoord nog gezegd dat hij een onderscheid tussen landbouw en industrie niet zou toestaan."

Het grootste bezwaar van Dickens zit hem in de rekenmodellen die in het stikstofdecreet gebruik worden. “Deze zijn foutief. Wij worden nu gevraagd investeringen te doen om stikstof te reduceren op basis van foutieve cijfers. Daarnaast zijn er nauwelijks innovatieve maatregelen erkend en in 2030 wordt het beleid herzien. Wie weet wat dan de stand van zaken is? Hoe kan men nu aan ons vragen om maatregelen te nemen? Geen bedrijf kan deze investeringen dragen voor deze termijn.”

Steun van ABS

De actie van FDF kan op steun rekenen van ABS. De landbouworganisatie roept haar leden via sociale media op om ook deel te nemen aan het protest bij Ineos. "De uitverkoop van landbouw ten voordele van een fabriek die wegwerpplastic maakt op basis van schaliegas, kan niet", klinkt het. "Wie wil en kan, afspraak morgen in Antwerpen", klinkt het op Facebook.

"Vaag en voorwaardelijk perspectief": Landbouworganisaties reageren op stikstofakkoord
Uitgelicht
De landbouworganisatie reageren terughoudend op het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. "Zolang er geen teksten zijn, is het moeilijk om uitspraken te doen over de nieuwe...
14 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek