Verenigde Veehouders en Farmer Defence Force dienen klacht in bij parket

Eind vorige maand vroeg vzw Verenigde Veehouders in een brief aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) om de ammoniakemissiecijfers waarop de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) gebaseerd is aan te passen. Volgens de vzw zijn die incorrect. VMM ging niet in op die vraag waarop de vzw nu klacht neerlegt bij het parket. “Dit is zonder meer georganiseerd bedrog en een schending van de mensenrechten.”

13 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 13 juli 2023 16:56
justitie

Vzw Verenigde Veehouders legde samen met Farmer Defence Force (FDF) Belgium een klacht neer tegen onbekenden bij het parket. In de klacht hebben de verenigingen het over ‘georganiseerd bedrog door Vlaamse overheidsdienst’ en het ‘publiceren van ernstig foute cijfers, manipulatie en fraude’. “Beleidsmaatregelen zoals het verplicht sluiten van veebedrijven en de verplichte inkrimping van de veestapel met 30 procent gebaseerd op foute en frauduleuze cijfers, zijn onterecht”, aldus de boerenorganisaties. “Dit is zonder meer georganiseerd bedrog en een schending van de mensenrechten.”

“We willen justitie inschakelen om het bedrog aan te klagen”, vertelt medeoprichter van vzw Verenigde Veehouders, Peter De Swaef. “Vorige week heb ik mijn dossier binnengebracht in Gent en een andere landbouwersvereniging zal haar dossier bij het parket in Brugge indienen. In principe kan iedere veehouder klacht neerleggen met de bewijslast die wij hebben.” De Swaef heeft er alvast vertrouwen in dat de zaak verder bekeken zal worden bij het parket.

FDF Belgium, de recent opgerichte activistische landbouworganisatie roept op om de waarheid boven te halen. “Ik vraag aan de politiek om fouten toe te geven, durf Natuurpunt een halt toe te roepen en durf eerlijk te zijn naar de bevolking”, aldus Bart Dickens van FDF Belgium in een videoboodschap. “Gebruik de correcte cijfers.” Daarna richt Dickens zich tot cd&v: “Jullie hebben de correcte cijfers, doe er iets mee. Het zal jullie maken of kraken.”

Van ontwerp naar decreet

Vrijdag staat het stikstofdecreet geagendeerd op de ministerraad van de Vlaamse regering. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil er het ontwerp van het decreet bespreken en goedkeuren. Al lijkt het erop dat cd&v zijn goedkeuring nog niet zal geven vrijdag, de partij wil eerst het milieuonderzoek afwachten alvorens het decreet al dan niet een groen licht te geven.

Vzw Verenigde Veehouders vergaarde rond de jaarwisseling nationale bekendheid door de geplande rechtszaak die haar advocaat, Walter Van Steenbrugge, aankondigde tegen het stikstofdecreet. Dat plan ligt nog steeds in de schuif van de vzw. “Indien het ontwerp vrijdag in een decreet omgezet zou worden, halen we het plan terug boven en zal het worden aangevochten voor het Grondwettelijk Hof”, verzekert De Swaef.

“VMM moet correcte ammoniakemissiecijfers publiceren”
Uitgelicht
In een nieuwe open brief vraagt vzw Verenigde Veehouders aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een dringende aanpassing van de gepubliceerde ammoniakemissiecijfers waarop de...
28 juni 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek