Walter Van Steenbrugge legt bom onder stikstofplan

Een groep veehouders, ondersteund door advocaat Walter Van Steenbrugge, heeft alles in stelling gebracht om het toekomstige stikstofdecreet meteen aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag.

30 december 2022  – Laatste update 2 januari 2023 16:21
Lees meer over:
koeveeteeltweide

"Het stikstofakkoord zoals het nu voorligt, is onzorgvuldig opgesteld, niet evenwichtig, disproportioneel, ontoereikend en discriminerend", zegt advocaat Walter Van Steenbrugge, die het stikstofplan de voorbije weken grondig bestudeerd heeft. Volgens de toppleiter zal het plan dan ook juridisch niet standhouden.

Hij heeft op vraag van de vzw Verenigde Veehouders alles voorbereid om het akkoord, zodra het in een decreet wordt gegoten, aan te vechten voor het Grondwettelijk hof. “Het plan schendt niet alleen artikel 1 van het Eerste Aanvullend Protocol van het Europees Verdrag voor de rechten en vrijheden van de mens, maar ook het gelijkheidsbeginsel in onze grondwet. Ik ben ervan overtuigd dat we het aangekondigde stikstofdecreet juridisch kunnen aanvechten en met succes verschillende schadeclaims kunnen indienen”, aldus Van Steenbrugge.

De Vlaamse regering sloot in februari een akkoord met strenge maatregelen voor de landbouw, de belangrijkste binnenlandse uitstoter van stikstof. Het akkoord wordt al maanden onder vuur genomen door de Boerenbond en ABS. Daar komt nu de actie van de vzw Verenigde Veehouders bij, met als bezielers dierenarts Peter De Swaef en rundveehouder Kris Bourdeaud'hui. De vzw zegt momenteel al steun te hebben van 130 landbouwbedrijven, maar ook van bedrijven uit aanverwante sectoren.

waltervansteenbrugge

Ik ben ervan overtuigd dat we het stikstofdecreet juridisch kunnen aanvechten en met succes verschillende schadeclaims kunnen indienen

Walter Van Steenbrugge - Advocaat

Rekenfouten

“Het plan stort niet alleen rode, maar ook oranje en groene landbouwbedrijven in grote onzekerheid over de toekomst”, zegt De Swaef. De dierenarts, die al 41 jaar in het vak zit, ziet zich bovendien door eigen metingen gesterkt in zijn visie dat de stikstof-impactscore van veehouderijen die de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hanteert, grote aanwijsbare berekeningsfouten bevat.

“Uit mijn literatuurstudie en onderzoek blijkt dat minstens 50 procent, mogelijk zelfs 70 procent van de stikstof in de berekeningen van de Vlaamse overheid, fictief is”, stelt hij. Verder kan volgens hem een groot deel van de stikstofuitstoot door landbouw technologisch vermeden worden, maar “dit wordt door het Departement Omgeving al jaren onmogelijk gemaakt”.

De vzw roept veehouders op om zich aan te sluiten bij hun organisatie via www.verenigdeveehouders.be. Zo hoopt de vereniging nog extra slagkracht en financiële middelen bijeen te rapen. Om op die manier de Vlaamse regering te dwingen om in 2023 het hele stikstofdossier volledig te herbekijken.

“Wit blad”

De veehouders krijgen steun uit de hoek van Vlaams Belang. De oppositiepartij voorspelt dat landbouw een heet hangijzer zal worden in 2023 voor de Vlaamse regering. Naast het stikstofdossier moeten er immers ook beslissingen genomen worden over het nieuwe mestactieplan (MAP7). “De vraag is of we nog landbouw willen in Vlaanderen en wij zeggen duidelijk ja. Daarom stellen wij voor om van een wit blad te beginnen waarbij alle actoren van in het begin bij betrokken zijn”, zegt parlementslid Stefaan Sintobin in een persbericht.

Sintobin geeft mee dat hij de bevoegde minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) en van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal ondervragen en “eisen dat de bezwaren ernstig worden genomen”. Beide ministers zitten deze maand samen om de 20.000 bezwaarschriften, die werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek, te bespreken.

De partij stelt zich ook vragen bij de “dramasetting van minister Demir” en verwijt haar onvoldoende oog te hebben voor het belang van de landbouw. “We willen constructief meewerken aan een oplossing, maar vooral de toekomst van onze land- en tuinbouw staat hierbij voorop”, besluit Sintobin.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek