Oprichting Farmers Defence Force Belgium eindelijk een feit

De oprichting van Farmers Defence Force Belgium is eindelijk een feit. Na maanden van juridisch onderzoek naar de juiste oprichtingsvoorwaarden hebben de vier bestuursleden maandag bij een notaris in Turnhout hun handtekening gezet onder de oprichtingsacte. Farmers Defence Force Belgium is na Boerenbond en ABS de derde landbouworganisatie in ons land en belooft naar analogie van haar grote zus in Nederland een meer activistische koers te varen.

12 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 juni 2023 23:43
Bart Dickens

“Wij willen er harder ingaan, zonder water bij de wijn te doen of met ministers samen te heulen, zoals andere landbouworganisaties dat doen. Wij voeren een onafhankelijke koers en willen dat de politiek nu eens toegevingen gaat doen in plaats van dat de landbouwsector alles moet ondergaan.”

Het zijn de eerste woorden die Bart Dickens, melkveehouder uit Arendonk, uitspreekt nadat de oprichting van Farmers Defence Force Belgium een feit is. Het was Dickens die vorig jaar op het idee kwam van de oprichting van een activistische landbouworganisatie naar het voorbeeld van het Nederlandse Farmers Defence Force. Het is Dickens ook die voorzitter is van de vereniging.

FDF-Oprichting

De oprichting van de vereniging is voltooid nadat de vier bestuursleden maandag de oprichtingsakte van de stichting ondertekenden bij een notaris in Turnhout, een akte waar enkele maanden juridisch vooronderzoek aan vooraf ging. “Wij wilden onder andere voorkomen dat wij persoonlijk aansprakelijk zijn en ook de bescherming van de naam Farmers Defence Force moest juridisch goed geregeld worden. Daar stond Nederland op”, vertelt Dickens die in het bestuur wordt vergezeld door zijn vrouw Isabel Proost (penningmeester), melkveehouder Jef Hermans (secretaris) en Jelle Pauwels (ondervoorzitter), een loonwerker uit Vlimmeren.

Ruggespraak met Nederlandse zusterorganisatie

Alhoewel de Vlaamse landbouworganisatie volgens Dickens carte blanche heeft gekregen van de Nederlandse moederorganisatie, zal er zeker de eerste tijd regelmatig ruggespraak plaatsvinden. “FDF Nederland heeft veel ervaring waar wij op terug kunnen vallen. Zodoende hoeven wij zelf niet het leergeld te betalen”, vertelt Dickens die een potentieel van 3.000 leden ziet in Vlaanderen. Ter illustratie wijst hij op het ledental van de vereniging op Facebook dat momenteel 3.200 bedraagt.

Farmers Defence Force Nederland staat bekend om zijn activistische koers en dat heeft Dickens dus ook in Vlaanderen voor ogen. De eerste actie was gepland voor 16 juni waarbij FDF Belgium haar moederorganisatie in Nederland zou bijspringen bij een protest in Maastricht. Dit protest werd maandag tot nader order uitgesteld. “We gaan volgende week met elkaar aan tafel om toekomstige acties te bespreken”, vervolgt de melkveehouder.

Zoals het er nu uitziet zouden deze acties wel eens gericht kunnen zijn tegen de nationale parken. “De komst van deze parken is slecht voor de boeren, maar ondanks het protest vanuit verschillende hoeken, wil minister Demir haar zin doordrukken”, stelt de Kempenaar die ook uitgesproken tegenstander is van het stikstofakkoord. "Enkele dagen na de tractoractie in Brussel was Boerenbond tevreden met de toegevingen die er gedaan waren, maar deze toegevingen zijn een druppel op een gloeiende plaat. Het stikstofakkoord moet helemaal terug naar de tekentafel."

Veel tijd om de oprichting van de landbouworganisatie te vieren, had de melkveehouder niet. Nadat de vier bestuursleden om 17h15 het kantoor van de notaris in Turnhout verlieten, stond Dickens een uur later alweer tussen zijn melkvee voor de avondlijke melkbeurt. Of hij het runnen van een melkveebedrijf kan combineren met het voorzitterschap van een organisatie met ambitie? “Het voorjaarswerk is gebeurd. Vanaf nu hebben we weer wat meer tijd. Bovendien is het ook een kwestie van tijd maken.”

FDF haalt krantenkoppen

Nog voordat de oprichting definitief was, haalde FDF Belgium al meerdere keren het nieuws. Zo was het de informele organisator van het boerenprotest in januari in Mechelen voor de Nekkerhal waar het nieuwjaarsfeest van N-VA plaatsvond. Een maand geleden haalde Dickens het nationale nieuws toen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) haar geplande infosessie over stikstof in Arendonk annuleerde. De minister zou uit veiligheidsoverwegingen deze stap hebben gezet, uit angst voor een massale opkomst van door FDF Belgium opgetrommelde boeren. Dickens doet deze zet van Demir af als een volgende poging om boeren zwart te maken.

“Aflassen informatieavond Demir in Arendonk tactische zet om boeren zwart te maken”
Uitgelicht
De beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om niet naar Arendonk te komen voor een informatieavond over stikstof is niet uit veiligheidsoverwegingen gen...
17 mei 2023 Lees meer

Bron: Jerom Rozendaal

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek