header.home link

“Aflassen informatieavond Demir in Arendonk tactische zet om boeren zwart te maken”

17 mei 2023

De beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om niet naar Arendonk te komen voor een informatieavond over stikstof is niet uit veiligheidsoverwegingen genomen, "maar is een bewuste communicatiestrategie om landbouwers zwart te maken". Dat stelt Bart Dickens, voorzitter van de in oprichting zijnde Farmers Defence Force Belgium. De politie verwacht een massale opkomst van FDF-sympathisanten bij de bijeenkomst waardoor ze de veiligheid van de minister niet zou kunnen waarborgen. “Onzin”, aldus Dickens. “Wij willen de dialoog aangaan en hebben geen kwade bedoelingen. De minister durft gewoon haar beleid niet te verdedigen in deze regio waar de boeren het ergste getroffen worden.” Ook de verwachte opkomst is zwaar overdreven volgens hem. "Wij hebben geen officiële oproep gedaan en veel boeren zullen door de voorjaarscampagne überhaupt niet kunnen."

Lees meer over:
S-DSC01741-Bart Dickens

“We hebben nog niets gedaan, maar worden overal van beschuldigd”, reageert melkveehouder Bart Dickens uit Arendonk op de afzegging van Demir. De Vlaamse minister van Omgeving zou op 27 mei naar Arendonk komen om in het kader van haar “Op toer met Demir”-informatiecampagne tekst en uitleg te geven bij het stikstofakkoord dat vooral in het Turnhouts Vennengebied, de regio waarin ook Arendonk grotendeels ligt, als een mokerslag aankomt bij de boeren.

Dinsdag werd bekendgemaakt dat de halte Arendonk geannuleerd werd omdat de politie “de veiligheid van Demir niet zou kunnen waarborgen”. Dit werd gisteren bevestigd door het kabinet-Demir. Volgens de informatie die het kabinet doorkreeg van de federale en lokale politie zouden zo’n 500 tractoren afzakken naar de bijeenkomst. Er werd ook een delegatie van de Nederlandse Farmers Defence Force verwacht. De organisatie, die intussen werkt aan de oprichting van een Vlaamse poot, staat in Nederland bekend om haar harde acties.

Uitgelicht

Boeren protesteren tijdens nieuwjaarsfeest N-VA

nieuws
15 januari 2023 Lees meer

Geen precedenten en verzonnen informatie

“Maar we hebben bij vorige acties helemaal geen blijk gegeven van buitensporigheid en we hebben het netjes gehouden”, vertelt Dickens, voorzitter van FDF Belgium. Hij verwijst onder andere naar de acties van medio januari aan de Nekkerhal in Mechelen waarvan FDF Belgium de informele organisator was. Deze protestactie verliep inderdaad zonder noemenswaardige incidenten.

Volgens Dickens is het aantal verwachte FDF-actievoerders ook uit de lucht gegrepen. “Ik heb niet eens een oproep geplaatst. Dat kan überhaupt niet omdat onze organisatie nog in oprichting is. Waar ze die informatie vandaan hebben dat daar honderden tractoren namens FDF aanwezig zullen zijn, is mij dan ook een raadsel. Bovendien is het sterk de vraag of boeren wel de tijd hebben om eind mei naar Arendonk af te zakken door het voorjaarswerk, dat in alle hevigheid is losgebarsten.”

Volgens de activistische melkveehouder is de afzegging van Demir veel meer een bewuste communicatiestrategie waarbij ze “boeren als boeman afschildert en zelf in de rol van de slachtoffer kruipt”. “Dat heeft ze eerder gedaan in Merksplas vorig jaar. “Daar werd er ook een incidentje uitgelicht waarmee ze de discussie kaapte en ons zwart kon maken.”

Burgemeester van Arendonk

De annulering van het bezoek door het team-Demir is gedaan in overleg met de burgemeester van Arendonk Kristof Hendrickx (N-VA). Deze geeft aan dat de “politiediensten niet zijn opgewassen tegen een overmacht van enkele honderden landbouwers en tractoren”. Hij voegt eraan toe dat hij “Farmers Defence Force ook geen forum wil geven om reclame te maken voor zichzelf, uitgerekend in de thuisgemeente van de voorzitter. We willen geen olie op het vuur gooien.”

Dickens heeft naar aanleiding van deze uitspraken contact opgenomen met de burgemeester. “Ik heb hem gezegd dat hij door dit gedrag en deze uitspraken net wel olie op het vuur gooit en het tegenovergestelde bereikt: reclame voor ons.” Naar aanleiding van de communicatie rond het geannuleerde bezoek heeft Dickens in samenwerking met FDF Nederland, dat aan de zijlijn toeziet op de communicatie en adviesverlening, een vlog gemaakt.

(Lees verder onder de video)

Stuurgroep Turnhouts Vennengebied

Ook Stuurgroep Turnhouts Vennengebied laakt de berichtgeving rondom het bezoek van Demir aan Arendonk. Waar Dickens spreekt van politieke framing, gaat het volgens deze organisatie over framing door de media. Media blokletteren dat “de veiligheid niet kan worden gegarandeerd”.  Hiermee wordt geïnsinueerd dat de veiligheid van de minister niet zou kunnen worden gegarandeerd omdat er sprake zou zijn van aangekondigd geweld of van bedreigingen. Wie de artikelen dan verder leest stelt vast dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd omdat “er een grote toestroom aan tractoren en andere voertuigen wordt verwacht wat een veilige verkeerscirculatie onmogelijk maakt”. Van dreigementen aan het adres van de minister is geen sprake.”

Volgens de belangengroepen worden de Kempense boeren door dergelijke berichtgeving nogmaals in een kwaad daglicht gesteld. Ze wijzen op een bepaalde zinsnede in een VRT-artikel: “het is niet de eerste keer dat de Kempen problemen voor Demir opleveren”. Dit soort van zinnen is volgens de Stuurgroep “duidelijk gericht op framing van de hele Kempense boerengemeenschap. Wij willen uitdrukkelijk tegen deze beeldvorming protesteren.”

De organisaties menen dat er best een veilig gesprek mogelijk is en zeggen uit te kijken naar een nieuwe uitnodiging van de minister “om samen rond de tafel te gaan zitten.”

Uitgelicht
Het was de bedoeling dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eind mei naar Arendonk zou gaan om toelichting te geven over het stikstofakkoord, dat in maart werd af...
16 mei 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek