header.home link

Bezoek van Demir aan Arendonk geschrapt om veiligheidsredenen

Het was de bedoeling dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eind mei naar Arendonk zou gaan om toelichting te geven over het stikstofakkoord, dat in maart werd afgesloten. Dat bezoek wordt nu geschrapt. Volgens Andy Pieters, woordvoerder van Demir, kan de politie haar veiligheid niet garanderen.

16 mei 2023  – Laatste update 17 mei 2023 8:53
Lees meer over:
Demir Oudsbergen5

Onder de noemer “Op Toer met Demir” wil de minister halt houden in de verschillende Vlaamse provincies om meer uitleg te geven bij de stikstofplannen en andere landbouwdossiers. Na eerdere stops in de Limburgse gemeenten Oudsbergen en Bilzen-Hoeselt stond op 27 mei de provincie Antwerpen op het programma. Demir zou in Arendonk, midden in het Turnhouts Vennengebied dat zwaar wordt getroffen door het stikstofakkoord, in gesprek gaan met inwoners en landbouwers.

Nu meldt de Gazet van Antwerpen dat dit bezoek niet kan doorgaan. In overleg met burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) heeft het kabinet van de minister beslist om de informatievergadering te annuleren. “Dat is de enige juiste beslissing als de politie zelf aangeeft dat ze de veiligheid van de aanwezigen niet kan garanderen”, aldus Pieters. “Het is betreurenswaardig dat een constructieve dialoog, bedoeld om landbouw en natuur met elkaar te verzoenen, om veiligheidsredenen niet kan doorgaan. Agressie en bedreigingen zijn nergens voor nodig. We bekijken nog hoe we een veilig alternatief kunnen vinden.”

Volgens de informatie die het kabinet van Demir doorkreeg van de federale en lokale politie zouden zo’n 500 tractoren afzakken naar de bijeenkomst. Er werd ook een delegatie van de Nederlandse Farmers Defence Force verwacht. De organisatie, die intussen ook een Vlaamse poot heeft, staat in Nederland bekend om de harde acties die het voert.

Landbouwer Gunther Klaasen, die zich in het verleden al ontpopte tot woordvoerder van de boeren in het Turnhouts Vennengebied, is zwaar teleurgesteld. Hij noemt de houding van de minister hypocriet. “Hoe kan je het slachtoffer spelen terwijl de enige slachtoffers de boeren zijn die écht afgeslacht worden. Een paar duizend boeren en tractoren in Brussel kan zonder problemen, maar nu is men bang voor een paar lokale boeren?”, reageert hij op Twitter. “Wanneer je recht in je schoenen staat, niets te verbergen hebt en correct gehandeld hebt, dan heb je niets te vrezen.” Hij wijst erop dat de landbouwers in de regio weeral in de kou blijven staan. “Ze krijgen opnieuw geen kans om hun verhaal te brengen, om vragen te stellen en antwoorden te krijgen.”

Verongelijkte boeren tijdens eerste halte "Op Toer met Demir"
Uitgelicht
De spanning liep bij momenten op tijdens de informatieavond die Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maandag hield in een zaaltje in Oudsbergen. De infosessie in L...
18 april 2023 Lees meer

Bron: Gazet van Antwerpen / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek