header.home link

Oprichtingsdocumenten Farmers Defence Force Belgium liggen bij notaris

6 maart 2023

De oprichting van Farmers Defence Force Belgium zit in een vergevorderd stadium. Toekomstig voorzitter Bart Dickens, melkveehouder uit Arendonk, laat weten dat de oprichtingsdocumenten momenteel bij de notaris liggen en dat de officiële oprichting volgende week een feit kan zijn. “We onderzoeken nu welke juridische rechtsvorm de organisatie moet krijgen, een vzw of een stichting.” Volgens Dickens is er in Vlaanderen ruimte voor een derde, activistische boerenvereniging die een "onafhankelijke" koers vaart.

Lees meer over:
Bart Dickens

Enkele weken nadat een handvol boeren uit het Turnhouts Vennengebied in 's-Hertogenbosch gesprekken voerden met de Nederlandse boerenorganisatie Farmers Defence Force, is de oprichting van een zusterorganisatie een stap dichterbij. “De oprichtingspapieren liggen nu bij een notaris in Vlaanderen. We overleggen nog met FDF Nederland of de oprichting van een vzw of een stichting opportuun is. Dat heeft vooral met persoonlijk aansprakelijkheid te maken”, vertelt Bart Dickens.

Dickens heeft zich opgeworpen als voorzitter van de Belgische zusterorganisatie. Behalve Dickens zullen er nog drie andere personen een zetel krijgen in het bestuur, waaronder zijn vrouw Isabel Proost. Volgens de oprichters is er in Vlaanderen behoefte aan een meer activistische landbouworganisatie die een onafhankelijke koers vaart. “Andere organisaties hebben meer belangen dan de zuivere landbouwbelangen”, vertelt de melkveehouder.

De oprichtingskosten, geschat op 2.000 euro, worden gedragen door FDF Nederland dat ook de eigenaar van de naam blijft. Desalniettemin heeft de Belgische zusterorganisatie, Farmers Defence Force Belgium, vrijheid van handelen. “Wij krijgen van onze Nederlandse collega's carte blanche, maar natuurlijk zal er in de praktijk overleg plaatsvinden en kunnen wij profiteren van hun kennis en ervaring”, vertelt Dickens.

Farmers Defence Force Belgium was in januari al de informele organisator van een tractorprotest in Mechelen. Daar protesteerden boeren met een 150-tal tractoren voor de Nekkerhal in Mechelen, waar het nieuwjaarsfeest van de N-VA plaatvond, tegen het huidige landbouwbeleid. “N-VA viert feest, maar voor ons is het absoluut geen feest. Integendeel: onze toekomst is in gevaar”, klonk het toen uit de mond van Dickens. Hij en andere FDF-Belgium leden waren vorige week vrijdag ook aanwezig bij het tractorprotest in Brussel dat onder andere georganiseerd was door Boerenbond, Groene Kring, ABS en Ferm voor Agravrouwen.

Wat betreft het ledenpotentieel van FDF Belgium wijst Dickens op het ledenaantal van de Facebook groep, 3.000. "Maar in eerste instantie mikken we het eerste jaar op in ieder geval 1.000 leden."

fdfbelgium in brussel
Uitgelicht
Terwijl N-VA zaterdagavond haar nieuwjaarsfeest vierde in de Nekkerhal in Mechelen, vond aan de ingang een protestactie plaats van landbouwers. De boeren waren met ruim 1...
15 januari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek