Schiphol koopt opnieuw stikstofrechten van Nederlandse landbouwers

De Nederlandse luchthavengroep Schiphol heeft opnieuw stikstofrechten opgekocht van landbouwers. Het gaat om de rechten van twee landbouwers uit Zuid-Holland. Ook in 2022 kocht Schiphol al stikstofrechten op van twaalf landbouwbedrijven. Met de nieuwe aankoop wil de luchtvaartgroep ervoor zorgen dat Rotterdam The Hague Airport weer formeel stikstof mag uitstoten.

22 april 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
schiphol opstijgend vliegtuig

Met het aankopen van stikstofrechten wil Schiphol Group ervoor zorgen dat ze de nodige natuurvergunningen verkrijgt voor de luchthavens die ze uitbaat. Naast Schiphol in Amsterdam gaat het om Eindhoven, Rotterdam en Lelystad Airport. Tot voor kort hadden geen van de luchthavens van de groep een natuurvergunning waardoor ze eigenlijk ook geen stikstof mogen uitstoten. Om zich in regel te stellen had de luchthavengroep twee jaar geleden al de uitstootrechten van twaalf boeren opgekocht. Er zou toen tussen de 20 en 25 miljoen euro betaald zijn voor de rechten.

Door deze aankoop kon in september 2023 een natuurvergunning verkregen worden voor de grootste luchthaven, Schiphol in Amsterdam. De luchthavengroep hoopt nu ook snel vergunningen te krijgen voor de overige drie vestigingen. Schiphol Group zou daarvoor al voldoende stikstofruimte gehad hebben, maar toch heeft ze nog rechten opgekocht bij twee landbouwers “om de bedrijfsvoering veilig te stellen”. De rechten zouden gebruikt worden voor de natuurvergunning voor Rotterdam The Hague Airport. Het bedrag dat werd betaald, wordt niet vrijgegeven.

Als Schiphol de stikstofrechten toch niet nodig zou hebben, zullen ze opnieuw bij de overheid worden aangeboden, zo stelt de woordvoerder van Schiphol Group. Plannen voor de opkoop van meer stikstofrechten zijn er volgens de Schiphol Group niet. Op de aankoop van stikstofrechten van landbouwers kwam eerder al forse kritiek.

Schiphol koopt Nederlandse landbouwbedrijven op om aan vergunning te raken
Uitgelicht
De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft voor in totaal meer dan 16 miljoen euro aan stikstofrechten opgekocht van boeren. Dat bevestigde een woordvoerder na berichtgeving van...
9 december 2022 Lees meer

Bron: Luchtvaartnieuws.nl / NOS / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek