Schiphol koopt Nederlandse landbouwbedrijven op om aan vergunning te raken

De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft voor in totaal meer dan 16 miljoen euro aan stikstofrechten opgekocht van boeren. Dat bevestigde een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

9 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 9 december 2022 9:28
Lees meer over:
schiphol luchthaven KLM

Schiphol kocht drie boerderijen volledig uit, inclusief grond en gebouwen, voor alles samen 11 miljoen euro. Van zeven andere boerderijen - waar de eigenaars bijvoorbeeld wilden blijven wonen - kocht de luchthaven alleen de uitstootrechten voor stikstof voor ongeveer 5 miljoen euro.

Schiphol en Lelystad Airport - een dochter van de luchthaven - hebben de uitstootrechten nodig om aan een natuurvergunning te raken. Lelystad Airport blijft momenteel zelfs gesloten na een grondige renovatie door het uitblijven van een vergunning.

De gang van zaken van de luchthaven - grotendeels in handen van de Nederlandse staat - is omstreden, omdat er een tekort is aan uitstootrechten en de regering heeft beloofd om eerst boeren te helpen die geen vergunning hebben (de zogenaamde PAS-melders). Ze wil een voorkooprecht invoeren op stikstofuitstootrechten, maar dat is er vooralsnog niet.

Volgens een woordvoerder van Schiphol had de luchthaven geen andere keuze dan boerderijen uitkopen om aan stikstofrechten te komen. "Alle opties zijn doorlopen. We hebben gekeken naar het verlagen van het aantal vluchten, we hoopten op een gecoördineerde aanpak vanuit de overheid en we hebben met de industrie gesproken. Maar al die opties leverden niets op. Het opkopen van landbouwbedrijven droeg niet onze voorkeur weg, we doen dit echt met tegenzin", luidt het.

In totaal heeft Schiphol voor 20 à 25 miljoen euro aan stikstofrechten nodig. De luchthaven zou daar - afhankelijk van de lopende gesprekken - deze maand nog aan kunnen raken.

Stikstof: versnelde uitkoop “piekbelasters” moet Nederlandse boeren zonder vergunning helpen
Uitgelicht
De Nederlandse regering heeft haar langverwachte plannen voorgesteld aan de Kamer over hoe het verder moet met de stikstofcrisis. Ook het grondwaterpeil en de kwaliteit van de...
28 november 2022 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek