Nederlandse veevoerbedrijven eisen compensatie voor reductie veestapel

Twee Nederlandse veevoederbedrijven hebben een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. Zij eisen compensatie voor het krimpen van de veestapel net zoals de boeren ontvangen. “Als de overheid vindt dat men ondernemers moet compenseren voor een dergelijke sanering, dan moet men dat consequent doortrekken en ook andere ondernemers in de keten compenseren”, klinkt het. In Vlaanderen wordt de rechtszaak met interesse gevolgd door de veevoederindustrie, maar liggen er vooralsnog geen vergelijkbare plannen op tafel.

9 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 oktober 2023 16:56 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

De Nederlandse overheid dringt aan op een reductie van de veestapel om de stikstofimpact op natuurgebied te beperken. Onze noorderburen reserveren geld om stoppende boeren te compenseren. Veevoederbedrijf Fransen Gerrits zegt eveneens geraakt te worden door de reductie van de veestapel, maar hij wordt niet gecompenseerd door de overheid. "Wij vragen ons af of dat juridisch terecht is", zegt Huub Fransen, directeur van Fransen Gerrits. “Als de overheid vindt dat men ondernemers moet compenseren voor een dergelijke sanering, dan moet men dat consequent doortrekken en ook andere ondernemers in de keten compenseren.”

Het bedrijf stapt samen met P. Bos Veevoeders naar de rechter. Welk bedrag het bedrijf eist als compensatie kan Gerrits niet zeggen. Hij merkt wel op dat de verkoop van voeder rechtstreeks gelinkt is aan de grootte van de veestapel in Nederland. Als gevolg van de landelijke inkrimping van de varkensstapel twee jaar geleden met 7 procent, zag hij de omzet van varkensvoeder dalen met 9 procent.

Hoeveel zijn omzet zal dalen als gevolg van de stikstofplannen, weet Gerrits nog niet. Over de rechtszaak zegt hij dat het in eerste instantie om een principezaak gaat. “Het gaat ons vooral om het principe dat de overheid zorgvuldig moet omgaan met onze voedselproductie en met de ketens waarin wij actief zijn.”

Het aanspannen van een rechtszaak is een tijd geleden ook ter sprake gekomen bij de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi). Hier is echter van afgezien omdat de belangen van de 85 leden te ver uiteen zouden lopen, zo wordt directeur Henk Flipsen geciteerd in het vakblad Food+Agri.

Situatie in België

Bij de Belgian Feed Association (BFA) is het onderwerp nog niet ter sprake gekomen, vernemen we van Katrien D'hooghe, managing director van de Belgische sectorfederatie voor veevoederproducenten. “In Vlaanderen is er in maart 2023 een politiek akkoord gesloten. De impact van dit akkoord (D-PAS) op de veehouderij en op de veevoederproducenten zal zeer groot zijn. Na het recente, zeer kritische, advies van de Raad van State is het nog even afwachten welke aanpassingen er zullen gebeuren”, constateert zij.

Wel volgt de belangenorganisatie de rechtszaak in Nederland “met veel interesse.” Op 15 november zal de rechter naar verwachting uitspraak doen. “De gehele agrovoedingsketen wordt geraakt door eventuele stikstofplannen. Als de veestapel daalt, verkopen onze leden uiteraard minder voeder”, benadrukt D'hooghe. Zij dringt namens de belangenorganisatie al lange tijd aan op een socio-economische impactanalyse waarin de gevolgen van een reductie van de veestapel op de volledige agrovoedingsketen in kaart wordt gebracht.

“Stikstofakkoord zal grote impact hebben op veevoedersector”
Uitgelicht
Het stikstofakkoord heeft een ingrijpende impact op de veevoederindustrie. Dat stelt Katrien D’hooghe, directeur van de Belgian Feed Association (BFA), in een interview met VI...
29 maart 2022 Lees meer

Bron: Food+Agri / RTL / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek