Wat betekent het stikstofdecreet concreet voor de veehouderij?
duidingEind februari trad het stikstofdecreet in werking waardoor elke vergunningsaanvraag waar ammoniak- of stikstofemissies aanwezig zijn, getoetst wordt aan de voorwaarden uit dat decreet. Wat zijn de reductiedoelstellingen en de beoordelingskaders voor vergunningen voor pluimvee-, varkens- en rundveehouderijen?

Het stikstofdecreet regelt een belangrijk deel en de doelstellingen uit de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), dat eerder door de Vlaamse regering werd goedgekeurd in maart 2023. In feite kan gesteld worden dat elke veehouder door dit stikstofdecreet getroffen wordt, ook de bedrijven die reeds een vergunning op zak hebben van onbepaalde duur of die afloopt na 31 december 2030. Voor elke varkens-, pluimvee of rundveehouderij zijn er in het stikstofdecreet reductiedoelstellingen vooropgesteld met daarbij horende deadlines.
Varkens- of pluimveehouders
Een varkens- of pluimveehouderij moet een ammoniakemissiereductie van 60 procent realiseren ten opzichte van de veebezetting van 2021, afkomstig van dieren in een niet-AEA-stal. Pluimvee- of varkensbedrijven met alleen maar dieren in AEA-stallen hoeven met andere woorden deze 60 procent-inspanning niet te leveren. Deze generieke doelstelling zal vertaald worden naar hun PAS-referentie 2030 die tegen 31 december 2030 voldaan moet zijn, indien de veehouder een vergunning van onbepaalde duur wil krijgen. Dit kunnen veehouders doen door het toepassen ammoniakemissiereducerende maatregel(en) uit de PAS-lijst, door het verminderen van het aantal dieren, of indien mogelijk via salderen, of een combinatie van de opties. Piekbelasters of veehouderijen in maatwerkgebieden hebben een aangepaste regeling. Ook de pluimveehouderijen en varkenshouderijen waarbij alle dieren gehuisvest zijn in AEA-stallen krijgen een PAS-referentie 2030. Deze zal dan gelijkstaan aan de referentiesituatie 2021.

Voor varkens- en pluimveehouders die een vergunning willen maar niet voldoen aan hun PAS-referentie 2030, zijn er ook nog opties. Zo kan de veehouder ervoor opteren om geen reducties te doen, maar ook geen extra dieren te nemen of activiteiten te doen die meer NH3-depositie zouden opleveren. Indien hij dit laatste kan aantonen met een passende beoordeling, en geen piekbelaster is, kan hij een vergunning krijgen tot en met 31 december 2030. Als de veehouder vervolgens in 2029 nog steeds geen AEA-maatregelen heeft genomen, of wil uitbreiden en op deze manier niet aan zijn PAS-referentie voldoet, zal hij via een passende beoordeling moeten kunnen aantonen dat het project de neerwaartse NH3-depositietrend niet hypothekeert.
Er zal binnenkort een tool online komen om te zien wat de depositietrend is in de buurt. Indien dit niet aangetoond kan worden, zal de veehouder volgens het stikstofdecreet geen vergunning meer kunnen krijgen.

Rundveehouders
Voor de rundveehouderij wordt 2026 een belangrijk jaar. In de loop van dat jaar zal de rundveesector geëvalueerd worden en kan het zijn dat de reductiedoelstellingen bijgesteld worden. Voor de periode voor 2026 zullen alle rundveehouders alvast een ammoniakemissiereductie moeten doorvoeren van minimaal vijf procent. Dit kan door een maatregel uit de PAS-lijst toe te passen, of door het verminderen van het aantal dieren of een combinatie van beiden. Door deze reductie door te voeren kunnen rundveehouders vergund geraken tot 2030. Indien een rundveehouder al een ammoniakemissiereductie met een rendement van vijf procent gerealiseerd heeft na 2014 en al vervat zit in de geldende vergunning, wordt geacht al voldaan te hebben aan de tussentijdse doelstelling. Net zoals varkens-en pluimveehouders hebben rundvee-piekbelasters of rundveehouderijen in maatwerkgebieden een aangepaste regeling.
Rundveehouders die een vergunning voor onbepaalde duur willen, zullen onder meer aan hun PAS-referentie 2030 moeten voldoen en meer inspanningen leveren. De reductie-inspanningen liggen momenteel voor de rundveesector op: 25 procent reductie voor melkvee en 28 procent reductie voor mestkalveren ten opzichte van 2021. Naast de inspanning van vijf procent mogen de emissies van vleesvee niet meer stijgen. Indien de PAS-referentie niet gehaald kan worden, zal via een passende beoordeling aangetoond moeten worden dat de neerwaartse NH3-trend niet gehypothekeerd wordt met het project.
In 2026 zal er worden gekeken hoever de rundveesector staat in het halen van de generieke doelstellingen tegen 2030. In het stikstofdecreet werd opgenomen dat tegen 2026 de sector halfweg moet zijn, dit wil zeggen dat de ammoniakemissie voor melkvee met minimaal 12,5 procent gedaald moet zijn ten opzichte van de referentiesituatie 2021, voor mestkalveren moet dit met minimaal 14 procent gedaald zijn en voor vleesvee mag de ammoniakemissie niet gestegen zijn. Indien een reductiedoelstelling van een deelsector gehaald is in 2026, zal de Vlaamse regering de reductiepercentages voor die deelsector of andere deelsector bijstellen. Zo kan het zijn dat een rundveehouder na 2026 een kleinere individuele reductiedoelstelling zal moeten doorvoeren om een vergunning van onbepaalde duur aan te vragen dan voor de actualisatie.
Omgekeerd kan uiteraard ook, indien de deelsectoren in 2026 de doelstellingen niet halen, zal er een opkoopregeling van nutriëntenemissierechten (NER) opgestart worden. In een eerste fase tot 31 december 2027 zal dit op vrijwillige basis gebeuren, maar vanaf 1 januari 2028 wordt dit een gedwongen opkoop waarvoor de exacte regels nog moeten worden uitgewerkt. Rundveehouders die een reductie van 15 procent realiseren tegen 31 december 2025, worden vrijgesteld van deze gedwongen opkoop van NER’s.
Vanaf 2026 zal de Vlaamse regering de reductiepercentages jaarlijks evalueren en aanpassen. Naargelang het tijdstip van de vergunningsaanvraag kan het reductiepercentage en de bijhorende PAS-referentie 2030 veranderen. Elke situatie is uiteraard uniek maar algemeen kan gesteld worden dat rundveehouders die een vergunning willen voor onbepaalde duur twee grote pistes hebben. Ofwel doen ze nu al een grote inspanning en voldoen ze aan hun PAS-referentie 2030, ofwel vragen ze een tijdelijke vergunning aan tot 2030 en gokken ze erop dat de sector al zijn verplichtingen heeft nagekomen en de inspanning op bedrijfsniveau in de periode na 2026 minder is.

Vrijstellingen
Sommige veehouderijen worden in het stikstofdecreet vrijgesteld van de verplichte ammoniakemissiereductie. Kleinschalige veehouderijen die een jaaremissie hebben van minder dan 500 kg ammoniak volgens de vergunde dieraantallen en in 2024 een impactscore hebben die lager is of gelijk aan 0,025 procent kunnen een vrijstelling aanvragen. Dit geldt ook voor biologische veehouderijen met een impactscore lager dan of gelijk aan 1 procent in 2024 en veehouderijen met dieren waar nog geen ammoniakemissiereducerende maatregelen voor vastgesteld zijn. Volgens de huidige beschikbaarheid van AER-technieken gaat het om kalkoenen, beren (mannelijke varkens) en rosékalveren. In 2027 moet de Vlaamse regering een evaluatie maken over deze categorie van mogelijke vrijstellingen. De evaluatie kan ertoe leiden dat deze vrijstellingscategorie wordt aangepast.
In het stikstofdecreet staat ook geschreven dat kleinschalige en biologische veehouderijen die vrijgesteld worden wel moeten bijdragen aan ambitie betreffende stikstofreductie door aangepaste maatregelen te nemen die binnen hun specifieke bedrijfsrealiteit toepasbaar zijn.
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij lanceert binnenkort een reeks van korte webinars over het stikstofdecreet. Per veeteelttak zal de toepassing van de wetgeving, de mogelijkheden om ammoniak te reduceren en de ondersteuning die de overheid kan bieden, uitgelegd worden. Meer informatie kan je vinden op hun website.
Stikstof
Al jaren doet stikstof heel wat… stof opwaaien. Wanneer Vlaanderen in 2020 een stikstofarrest voorgeschoteld krijgt, geraakt de landbouwsector verzeild in een stikstofcrisis. Het debat wordt daarbij op het scherpst van de snee gevoerd. Volg hier alle updates over het stikstofdossier.
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Analyse
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Nederlandse provincies stoppen verzet tegen ethaankraker Ineos
19 februari 2025 -
Gaat Nederland Vlaanderen achterna met emissiebeleid voor stikstof?
16 februari 2025 -
WUR: "Innovatie biedt kansen voor minder landbouwemissies, maar extensivering blijft nodig"
22 januari 2025 -
Rechter eist dat Nederland strenger stikstofbeleid voert
22 januari 2025 -
nieuws
-
N-VA stuurt aan op internationale bemiddeling in Ineos-dossier
17 december 2024 -
Tien stikstofreducerende technieken in behandeling bij WeComV
12 december 2024 -
nieuws
-
nieuws
-
Na definitief verkregen omgevingsvergunning vraagt Ineos nogmaals nieuwe vergunning aan
28 oktober 2024 -
nieuws
-
Provincie West-Vlaanderen stimuleert PAS-klare oplossingen voor de stikstofproblematiek
25 oktober 2024 -
Nieuwe sensor meet stikstofuitstoot van schepen om luchtkwaliteit aan kust te verbeteren
24 oktober 2024 -
Al 175 varkensbedrijven gingen in op Vlaamse uitstapregeling
22 oktober 2024 -
nieuws
-
Nog maar 277 bezwaren ingediend tegen afroming NER's
26 september 2024 -
Cd&v: "Zonder nieuw stikstofakkoord geen regering met ons"
25 september 2024 -
Flankerend beleid voor 700 landbouwbedrijven definitief goedgekeurd
23 september 2024 -
Nederlandse landbouwminister veegt stikstofaanpak van tafel
6 september 2024 -
Reportage
-
Versoepeling Nederlandse vergunningverlening jaren uitgesteld: “Meer onderzoek nodig”
28 augustus 2024 -
Ook andere boerengroeperingen trekken naar Grondwettelijk Hof tegen stikstofdecreet
23 augustus 2024 -
Stikstofdecreet: Na landbouworganisaties trekken ook milieuverenigingen naar Grondwettelijk Hof
22 augustus 2024 -
Formateur Diependaele bezoekt Ineos: "Constructieve gesprekken aan onderhandelingstafel"
20 augustus 2024 -
Meer dan de helft van Vlaamse veehouders verliest productierechten
20 augustus 2024 -
nieuws
-
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Nieuw AER-decreet zwengelt polemiek aan
25 april 2024 -
nieuws
-
nieuws
-
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Landbouwers hekelen onzekerheid over PAS-referentie 2030
12 maart 2024 -
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Milieuorganisaties en Nederlandse provincies gaan opnieuw in beroep tegen vergunning Ineos
21 februari 2024 -
nieuws
-
nieuws
-
Nieuw meetprotocol voor emissiereducerende technieken zet meer in op continue metingen
31 januari 2024 -
nieuws
-
Zowel boerenorganisaties als milieuvereniging niet blij met goedkeuring stikstofdecreet
25 januari 2024 -
Vlaams Parlement keurt stikstofdecreet goed
24 januari 2024 -
nieuws
-
Hoe kijken juristen naar het advies van de Raad van State?
23 januari 2024 -
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Meerderheid wil doorzetten met het stikstofdecreet
22 januari 2024 -
nieuws
-
Boer die inging op uitkoopregeling: “Het is een onwerkelijk gevoel dat de varkens weg zijn”
21 januari 2024 -
Opkoopregelingen voor alle maatwerkgebieden liggen klaar
19 januari 2024 -
nieuws
-
Demir geeft omgevingsvergunning onder voorwaarden aan Ineos
7 januari 2024 -
Belangrijk "voorwaardelijk gunstig" advies voor Ineos
3 januari 2024 -
nieuws
-
Stikstofdecreet moet eerst naar Raad van State, stemming minstens 30 dagen uitgesteld
20 december 2023 -
nieuws
-
Dit jaar geen omgevingsvergunning meer voor Ineos
19 december 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als voorliggend stikstofdecreet wordt goedgekeurd
18 december 2023 -
FDF plant tractorprotest bij Ineos in Antwerpse haven
18 december 2023 -
nieuws
-
Biolectric staat op punt om dossier in te dienen voor PAS-lijst
12 december 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Varkenshouder krijgt geen vergunning: "Dit voelt als meedoen aan Russische roulette"
11 december 2023 -
Hoe gelijkwaardig zijn adviezen over passende beoordelingen?
7 december 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Boerenbond: "Maatregelen voor boeren getroffen door stikstofakkoord worden uitgehold"
27 november 2023 -
Stad Antwerpen en haven herbevestigen gunstig advies voor Ineos
27 november 2023 -
Abt abdij Averbode over stikstofakkoord: "Positief dat er een opening is naar rode bedrijven"
22 november 2023 -
Wat wijzigt er tegenover het vorige stikstofakkoord?
14 november 2023 -
nieuws
-
"Vaag en voorwaardelijk perspectief": Landbouworganisaties reageren op stikstofakkoord
14 november 2023 -
nieuws
-
Vlaamse regering bereikt voor derde keer akkoord over stikstof
13 november 2023 -
nieuws
-
Stikstofonderhandelingen verlopen in "zeer constructieve sfeer"
9 november 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Nederland stelt stikstofdeadline mogelijk uit, Vlaanderen niet van plan om te volgen
6 november 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Opinie: Moeten we kunstmest verbannen?
30 oktober 2023 -
nieuws
-
Versoepelde uitkoopregeling varkenshouderij start op 6 november
27 oktober 2023 -
Meetprotocol voor natuurlijk geventileerde stallen in de maak
25 oktober 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Advies van Raad van State zet AEA en PAS-lijst op de helling
12 oktober 2023 -
nieuws
-
Ineos heeft passende beoordeling van 800 pagina's klaar
12 oktober 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Wie ziet mogelijkheden in de problemen in het stikstofdebat?
4 oktober 2023 -
"Stop met stikstof in te zetten als politiek wapen"
4 oktober 2023 -
nieuws
-
Geen stilstand in de korte keten tijdens stikstofcrisis
3 oktober 2023 -
nieuws
-
Industrie verveeld met stikstofkwestie: "Schuif dit niet door naar volgende regering"
3 oktober 2023 -
Gunter Klaasen (Turnhouts Vennengebied): "Voor het eerst sinds lange tijd goed geslapen"
3 oktober 2023 -
nieuws
-
Raad van State bijzonder kritisch over stikstofdecreet
2 oktober 2023 -
nieuws
-
Stikstofuitstoot van zeeschepen veel groter dan aangenomen
29 september 2023 -
nieuws
-
N-VA en Open Vld bereid om stikstofdecreet aan te passen
28 september 2023 -
Stikstofdecreet: Uitstootreducties tegen 2030 voor veebedrijven plots een pak strenger
27 september 2023 -
Stikstof: "Versnelde invoering van proefstalregeling nodig om uitstootreducties te halen"
27 september 2023 -
nieuws
-
Demir kan oppositie niet geruststellen over Ineos-dossier
19 september 2023 -
nieuws
-
Stikstofdecreet: “Paniekvoetbal, met slecht decreet tot gevolg”
18 september 2023 -
Media denken dat je voor of tegen stikstofbeleid moet zijn
13 september 2023 -
Nieuwe studie plaatst vraagtekens bij Nederlands stikstofbeleid
12 september 2023 -
BFA: "Stikstofbeleid maakt Vlaamse veehouderij onmogelijk"
12 september 2023 -
Kunnen landbouwers met een aflopende vergunning nog een lening krijgen?
11 september 2023 -
“Als Ineos-topman waarborg krijgt, waarom landbouwers dan niet?”
8 september 2023 -
nieuws
-
Uitkoopregeling varkensboeren wordt versoepeld
31 augustus 2023 -
Stikstofnormen in Nederland krijgen wellicht strengere update
31 augustus 2023 -
nieuws
-
FACTCHECK: Staat de uitstoot van Ineos gelijk aan de uitstoot van 55 grote moderne braadkippenstallen?
23 augustus 2023 -
nieuws
-
"Strooi geen zand in de ogen van Vlaamse landbouwers"
24 augustus 2023 -
Voorbeeldbedrijf krijgt vergunning niet verlengd in stikstofsaga
23 augustus 2023 -
Vooruit bereid om wisselmeerderheid te leveren voor stikstofakkoord
22 augustus 2023 -
VIDEO: “De stikstofplannen moeten opnieuw naar de tekentafel”
20 augustus 2023 -
"Weg uit de stikstofcrisis, het kan"
17 augustus 2023 -
Farmers Defence Force organiseert tractorprotest in Antwerpen
17 augustus 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Nederlands kabinet begint met stikstofaanpak
12 juni 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Reportage
-
Rechter houdt Nederlands stikstofmodel overeind
5 april 2023 -
duiding
-
nieuws
-
interview
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
BioForum blijft op honger zitten over stikstofakkoord
13 maart 2023 -
nieuws
-
Landbouworganisaties blijven bezorgd
10 maart 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Dit waren de laatste loodjes richting stikstofakkoord
10 maart 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Met welk compromis kan cd&v wel akkoord gaan?
6 maart 2023 -
nieuws
-
"Ultiem voorstel" levert geen stikstofakkoord op
5 maart 2023 -
Veel steun voor protesterende boeren
5 maart 2023 -
In Beeld
-
nieuws
-
nieuws
-
Nachtelijke onderhandelingen over stikstof leveren niets op
28 februari 2023 -
nieuws
-
Reportage
-
Boeren Turnhouts Vennengebied sturen bede aan de Vlaamse regering
16 februari 2023 -
Kritische vragen in Vlaams parlement over koppeling GLB en stikstof
16 februari 2023 -
Greenpeace dreigt Nederlandse overheid voor rechter te slepen omtrent stikstofdossier
16 februari 2023 -
nieuws
-
Komt er een krokusakkoord bis?
15 februari 2023 -
Stikstof en mobiliteit nekken uitbreiding shoppingcenter Wijnegem
15 februari 2023 -
duiding
-
Is er wel een uitweg uit het stikstofdebacle?
12 februari 2023 -
Wrevel over open brief van Vlaamse Ondernemers
10 februari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
screenreader.play video Studio VILT: rechtszekerheid
Studio VILT: rechtszekerheid
1 februari 2023 -
Stikstofdebat sluipt nu ook federaal parlement binnen
2 februari 2023 -
Opbod van politieke waarschuwingen over landbouwdossiers
1 februari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
“Ammoniak gedraagt zich net zoals NOx”
6 januari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Rutten zal stikstofakkoord alleen goedkeuren als lijst rode bedrijven wordt aangepast
17 oktober 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Minder eiwitrijk voer kan uitstoot braadkip halveren
27 september 2022 -
Landbouwers voelen zich bekocht door Pano-reportage
22 september 2022 -
Boer over Pano: "Gelukkig roepen koeien niet om aandacht met oneliners"
22 september 2022 -
nieuws
-
"Perceptie over groei binnen landbouwsector is foutief"
6 september 2022 -
Reeks impact stikstofakkoord: Jonge kalverhoudster ziet vier groene locaties oranje worden
1 september 2022 -
duiding
-
Tumult in Hoogstraten na positief advies over stikstofakkoord
30 augustus 2022 -
"Verrijkte kooien stoten minder stikstof uit en zijn niet per definitie slechter voor dierenwelzijn"
29 augustus 2022 -
Boeren zoeken met flyeractie en boerenzakdoeken steun bij burgers
26 augustus 2022 -
Een economische parabel over het stikstofbeleid
22 augustus 2022 -
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
Factcheck
-
nieuws
-
nieuws
-
Stikstof: Moet het van Europa?
14 juni 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
Eigen partij schiet stikstofplan Van der Wal af
11 juni 2022 -
Opinie
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Demir wil Averbode dicht: "enkel emotionele argumenten"
30 april 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Reportage
-
Emotionele discussie over Averbode in Vlaams parlement
27 april 2022 -
interview
-
nieuws
-
nieuws
-
Ook boerderij van de Abdij van Averbode moet dicht
21 april 2022 -
interview
-
Toch nieuwe bedrijven op rode PAS-lijst
19 april 2022 -
Ook te weinig stikstof probleem voor de natuur
18 april 2022 -
Nederlandse boeren leggen stikstofgesprekken stil
18 april 2022 -
Moeilijke start voor Nederlandse stikstofminister
7 april 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
De krantencommentaren over het stikstofakkoord: een bloemlezing
24 februari 2022 -
Ontgoocheling en woede overheerst bij landbouworganisaties
23 februari 2022 -
nieuws
-
Boeren op een Kruispunt zet zich schrap voor stortvloed aan oproepen
23 februari 2022 -
Jaarlijks 100 miljoen euro om bouwshift waar te maken
23 februari 2022 -
Dit staat in het stikstofakkoord van de Vlaamse regering
23 februari 2022 -
nieuws
-
Te laat? Kempense boeren bezorgen hartenkreet bij Jambon thuis
23 februari 2022 -
Geen nieuwe elementen in stikstofarrest Merksplas
14 februari 2022 -
nieuws
-
Demir weigert vergunning voor uitbreiding Exportslachthuis Tielt
19 januari 2022 -
Stikstof: Nederlandse ambtenaren hielden kritische bemerkingen achter voor parlement
13 januari 2022 -
duiding
-
"Stikstofdossier nog niet rijp om te landen"
21 december 2021 -
BioForum vraagt gebiedsgericht maatwerk in stikstofdossier
17 december 2021 -
Nog veel open vragen voor Vlaamse regering in stikstofdossier
16 december 2021 -
Pluimveehouders voeren actie aan kabinet Demir en Crevits
13 december 2021 -
nieuws
-
“Te streng stikstofbeleid kan transitie naar sluiten van nutriëntencycli ondermijnen"
10 december 2021 -
Boerenbond wil overleg met Jambon over stikstofimpasse
8 december 2021 -
Stikstof houdt nu ook ruilverkaveling Gooik tegen
5 december 2021 -
Eén op vijf gecontroleerde luchtwassers niet actief
5 december 2021 -
Massale opkomst voor tractoracties in vijf provincies
1 december 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Ruim 2.000 tractoren verwacht voor protestactie in 5 Vlaamse steden
30 november 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Stikstofaanpak hangt als donkere wolk boven Vlaamse bioboeren
28 oktober 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Meer dan helft van Belgische gemeenten voorstander van statiegeld
6 september 2021 -
nieuws
-
Voormalig varkensbedrijf in Diest wordt natuurgebied
6 augustus 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Stikstofdossier baart zuivelindustrie grote zorgen
13 juni 2021 -
nieuws
-
Koeientoilet vermindert ammoniakuitstoot
7 juni 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
Stikstof: “Vlaanderen is Nederland niet”
6 april 2021 -
nieuws
-
“Stikstof is geen exclusief landbouwprobleem”
5 maart 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Meningen over impact stikstofarrest zijn verdeeld
1 maart 2021 -
Zet recent arrest het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven?
28 februari 2021 -
"Landbouwsector wil een toekomst, ook in Vlaanderen"
17 december 2020 -
Crevits en Demir: "Landbouw en leefmilieu maximaal verzoenen"
17 december 2020 -
Boerenbond hekelt ongenuanceerde uitspraken over vergunningsbeleid
15 december 2020 -
Jonge boeren vragen om ruimte
13 december 2020 -
Jonge boeren vragen ondernemingsruimte en waardering aan de Sint
4 december 2020 -
"Minste wat je kan doen, is met respect over boeren spreken"
3 december 2020 -
De Standaard buigt zich over megastallen
30 november 2020 -
"Wie aan voorwaarden voldoet, moet op vergunning kunnen rekenen"
4 december 2020 -
nieuws
-
“Hoe we de stellingenoorlog over veestallen kunnen ontmijnen”
23 november 2020 -
nieuws
-
Hoe ziet een duurzame Europese veestapel eruit?
27 oktober 2020 -
Is er nog ruimte voor intensieve landbouw in Vlaanderen?
28 september 2020 -
Minister Demir gaat in gesprek met jonge landbouwers
11 september 2020 -
Stikstofdiscussie blijft Nederlandse landbouw beroeren
14 september 2020 -
"Huidig vergunningsbeleid schadelijk voor natuur"
14 september 2020 -
Flankerend beleid oranje bedrijven van start op 1 juli
14 september 2020 -
"Landbouw draait alleen op voor stikstofdepositie"
4 april 2020
Gerelateerde artikels








