Rutten zal stikstofakkoord alleen goedkeuren als lijst rode bedrijven wordt aangepast

Vlaams parlementslid Gwendolyn Rutten (Open Vld) zal het stikstofakkoord niet goedkeuren als de lijst met rode bedrijven niet uitgezuiverd wordt. Dat zei ze afgelopen weekend in een interview in De Zondag. “De overheid toont zich hier een onbetrouwbare partner. Dat kan je niet laten passeren als parlementslid. Ik neem mijn controletaak ernstig, ook als lid van de meerderheid”, stelt ze.

17 oktober 2022  – Laatste update 17 oktober 2022 16:53
Lees meer over:
Gwendolyn Rutten

Na haar voorzitterschap van Open Vld werd Rutten burgemeester van Aarschot en Vlaams parlementslid. Een tweetal jaar was het bijzonder stil rond Rutten, maar daar kwam een einde aan toen over het stikstofakkoord werd gediscussieerd in het Vlaams Parlement. Toen bekend werd dat de boerderij van de Abdij van Averbode op de lijst met rode bedrijven stond en dus moet sluiten tegen 2025, wierp Rutten zich op het dossier. Ze pluisde de hele lijst met rode bedrijven uit en kwam daarbij tot merkwaardige vaststellingen.

Ik heb elk van de 41 dossiers van rode bedrijven uitgeplozen. Het gaat niet alleen over de abdij, hoor. De overheid toont zich hier een onbetrouwbare partner

Gwendolyn Rutten - Vlaams parlementslid Open Vld

“De abdij van Averbode. Dat is mijn streek. Ik kén die abdij, ik kén die mensen. Al 900 jaar lang doen de Norbertijnen daar aan landbouw. En plots, bijna van dag op dag, moeten ze de boerderij sluiten van de overheid. Dat was voor mij de trigger om me te verdiepen in dit dossier”, zegt Rutten in De Zondag. Maar hoe dieper ze groef, hoe meer fouten er volgens haar naar boven kwamen.

“Een overheid moet soms moeilijke beslissingen nemen in het algemeen belang. Maar deze moeten altijd onderbouwd zijn en rechtszekerheid bieden”, meent de Open Vld-politica. “Het globale politieke akkoord is zeker verdedigbaar. De stikstofuitstoot moet naar beneden en dat zal inspanningen vragen van de landbouw.”

Rutten gaat er ook mee akkoord dat een overheid een sluiting kan opleggen als een bedrijf weet dat het in overtreding is, maar daar niets aan doet. “Maar wat blijkt hier? Verschillende bedrijven wisten helemaal niet dat ze zo zwaar in overtreding waren. Ik heb elk van de 41 dossiers uitgeplozen. Het gaat niet alleen over de abdij, hoor. Dat kan je niet laten passeren als parlementslid. De overheid toon zich hier een onbetrouwbare partner”, stelt ze.

Ze roept Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dan ook op om de lijst uit te zuiveren. “Heel wat bedrijven moeten een nieuwe kans krijgen. Ga met die mensen praten, stimuleer hen om over te schakelen op kleinschalige of biologische landbouw, maar leg hen geen sluiting op”, vraagt Rutten. Als dat niet gebeurt, dan zal ze het stikstofakkoord niet goedkeuren. “Daar wil ik heel duidelijk in zijn. Het stikstofakkoord is een politiek kader. Het moet dus nog vertaald worden in een decreet. Dat betekent dat het parlement de eindbeslissing heeft.”

Het is moedig dat Demir de status quo durft doorbreken. Wat ik niet moedig vind, is dat ze vaak de controverse opzoekt

Gwendolyn Rutten - Vlaams parlementslid Open Vld
rutten

Daarnaast zegt Rutten nog dat ze het moedig vindt dat Demir de status quo durft doorbreken en dat ze tegen heilige huisjes durft trappen. “Wat ik niet moedig vind, is dat ze vaak de controverse oproept. Ik voel me niet geroepen om Boerenbond te verdedigen, maar de leden van deze organisatie zijn wel mensen, hé. Het gaat over hen”, staat te lezen in De Zondag.

Het Open Vld-parlementslid erkent dat er iets fout zit in het globale landbouwmodel, maar kan je de schuld daarvan allen bij Boerenbond leggen, vraagt ze zich af. “Het doet me eigenlijk denken aan de energiecrisis. We zijn afhankelijk geworden van het buitenland en dat is niet gezond. Dat geldt voor voeding en voor energie. We moeten daarin een meer volwassen houding aannemen zonder in protectionisme te vervallen. Voeding en energie, maar ook veiligheid, zijn domeinen waar we best zelfvoorzienend zijn.”

Rutten begrijpt dat het vandaag niet evident is voor parlementsleden van de meerderheid om in te gaan tegen de regering. “Het is niet de bedoeling dat we de regering tegenwerken, maar wij hebben wel de verdomde plicht om de regering te controleren. En als we fouten zien, dan moeten we daarop wijzen. Ik neem mijn controletaak als parlementslid ernstig”, besluit ze.

Bron: De Zondag

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek