header.home link

Lachaert wil stikstofakkoord bijsturen

19 mei 2022

In het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering heeft gesloten zitten "fouten en ongerijmdheden". Die moeten rechtgezet worden om de rechtszekerheid van het akkoord te garanderen. Dat heeft Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert donderdag gezegd bij Villa Politica. "We moeten bijsturen waar er problemen zijn", aldus Lachaert.

Lees meer over:
egbert2

De discussie over het stikstofakkoord van de Vlaamse regering blijft knetteren. Gisteren al bleek na de kruisverhoren van Gwendolyn Rutten en Tinne Rombouts dat er door de administraties een nieuwe rode lijst was gemaakt, anders dan bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) altijd had verklaard.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert noemt de stikstofuitdaging nu voor de camera’s van Villa Politica "gigantisch" en kiepert het stikstofakkoord daarom ook niet zomaar in de vuilnisbak. Maar in de principes van het akkoord zitten volgens hem wel "fouten en ongerijmdheden". "Je kan niet aan een landbouwer die jaren geleden een papier kreeg dat hij mocht blijven bestaan en die daarna honderdduizenden euro heeft geïnvesteerd via een telefoontje laten weten dat hij moet sluiten. Dat is niet hoe een Vlaamse minister of een administratie met Vlamingen omgaat? We moeten de rechtszekerheid toch respecteren?", aldus Lachaert.

Volgens Lachaert moet het bereikte akkoord "zo dicht mogelijk gehonoreerd worden", maar moet de overheid ook correct zijn. Er zijn volgens hem te veel bedrijven die "onheus behandeld" zijn. "Ik hoor van dossiers waar men eerst A zegt en dan B. Daar ga je juridisch vodden mee hebben en dan loop je tegen de muur. Er loopt een openbaar onderzoek en minister (van Omgeving Zuhal) Demir moet daar rekening mee houden en bijsturen waar er problemen zijn", aldus nog Lachaert.

Vlaams parlementslid Gwendolyn Rutten gaat op Twitter een stap verder en noemt het openbaar onderzoek ronduit "kaduuk". "Wat voorligt, verschilt immers van wat er in de regeringsbeslissing staat. Zo is de rechtsonzekerheid totaal. Beter opnieuw beginnen en zekerheid beginnen. Dat is misschien politiek moeilijk, maar het is wel juist", aldus Rutten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek