Stikstofnormen in Nederland krijgen wellicht strengere update

De stikstofnormen in Nederland zullen de komende jaren waarschijnlijk strenger worden. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Wageningen (WUR) is de kritische depositiewaarde (KDW) waarmee bepaald wordt hoeveel stikstof maximaal mag neerslaan, momenteel niet scherp genoeg om de natuur te beschermen.

31 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 1 september 2023 8:21
Lees meer over:
nederlandlandbouwgrondwindmolen

Aan de hand van nieuwe internationale bevindingen wordt in Nederland om de tien jaar nieuwe stikstofnormen vastgesteld. In het onderzoek worden de KDW's voor stikstof per type natuurgebied bekeken en van een update voorzien. In veel gebieden leidt deze update nu tot een verlaging van de maximale hoeveelheid stikstof die er mag neerslaan. Gemiddeld zou er zo’n zeven procent minder stikstof in natuurgebieden mogen neerslaan, met uitschieters tot 36 procent.

Volgens de Nederlandse omroep NOS betekent deze update dat er in 47 procent van de natuurgebieden een strengere norm zal gelden. Vooral in de streek van Veluwe zullen de normen aangescherpt worden. Een kleine drie procent zou een minder strenge KDW krijgen. 

"Dat is zorgwekkend nieuws voor de natuur en voor iedereen die zo hard werkt aan de gezamenlijke opgaven om de natuur te herstellen”, aldus Christianne van der Wal, de Nederlandse minister voor Natuur en Stikstof. Ook is het volgens de minister "vervelend nieuws voor iedereen die behoefte heeft aan vergunningsruimte”. De huidige Nederlandse regering is ontslagnemend. Als het beleid nog verder moet worden aangescherpt, zal dat vrijwel zeker een taak worden voor de volgende regering. Van der Wal zal laten onderzoeken of er naast het huidige beleid momenteel meer nodig is.

KDW-kritiek

Er is in Nederland al geruime tijd kritiek op de KDW. Veel Nederlandse politieke partijen willen van de grenswaarde af omdat die niet flexibel is. Ook het kabinet zoekt een alternatief, maar tot nu toe is dat niet gevonden. En zolang het er niet is, blijven rechters de KDW gebruiken bij het beoordelen van vergunningen. De wetenschappers van de Universiteit van Wageningen keren zich in hun rapport tegen de kritiek op de KDW. "Met nadruk stellen we dat de in dit rapport uitgevoerde KDW-schattingen aan de conservatieve kant zijn," schrijven ze. Als dit onderzoek over tien jaar weer wordt uitgevoerd, zou dat volgens een andere, strengere methode moeten gebeuren, vinden de betrokken wetenschappers.

In Vlaanderen waren er tijdens de moeilijke stikstofonderhandelingen ook heel wat discussies over het al dan niet opnemen van kritische depositiewaarden in het decreet. Vooral cd&v bleef erop hameren om dat niet te doen. “We mogen de fouten van Nederland niet maken”, zei Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) daarover. “Door de KDW daar in de wet te verankeren, heeft het land in hele gebieden landbouw onmogelijk gemaakt en een vergunningenstop in het hele land in de hand gewerkt.” In het akkoord dat op 10 maart werd gesloten tussen de Vlaamse regeringspartijen staat de KDW enkel vermeld in de Memorie van Toelichting. Al blijft het wel verankerderd in het decreet onder de vorm van de impactscore die bepaalt of een landbouwbedrijf al dan niet een vergunning kan krijgen.

Nederland op zoek naar alternatief voor kritische depositiewaarde?
Uitgelicht
Na het tweede gesprek tussen boerenorganisaties en het kabinet onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes lijkt er enige dooi op te treden tussen kabinet en landbouworganisati...
31 augustus 2022 Lees meer

Bron: Belga / NOS / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek