Nederland op zoek naar alternatief voor kritische depositiewaarde?

Na het tweede gesprek tussen boerenorganisaties en het kabinet onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes lijkt er enige dooi op te treden tussen kabinet en landbouworganisaties. Half september worden de gesprekken verder gezet.

31 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 31 augustus 2022 21:39
Lees meer over:
stikstofprotestNederlandVlaamseboeren23

Twee breekpunten voor de boerenorganisaties zijn de deadline van 2030 in de stikstofaanpak en de kritische depositiewaarde (KDW) als toetssteen van de stikstofaanpak. Doorbraken zijn er nog niet, maar toch reageren de boerenorganisaties tevreden.

De legalisering van de “PAS-melders” – bedrijven die onder de oude regeling alleen meldingsplicht hadden, maar nu met een rechtsongeldige vergunning zitten – moet nu echt prioriteit worden. Voor het eerste is ook toegezegd dat, mocht legalisatie in individuele gevallen niet lukken, daar dan een passende vergoeding tegenover staat.

Een andere reden voor de constructieve sfeer van het gesprek is dat overeengekomen is dat de sector samen met het ministerie van LNV gaat onderzoeken of een andere juridische benadering de KDW kan vervangen. Daarmee ontstaat ruimte om van dit pijnpunt weg te bewegen. “De KDW is zeker niet van tafel, want die is nodig voor het vergunningstraject”, zegt gespreksleider Johan Remkes na afloop.

Remkes erkende wel dat het ministerie van Landbouw en Visserij in Nederland “te intern gericht was” bij het opstellen van de stikstofplannen en dat het nu wel open staat voor kritiek van de landbouwsector. De ambitieuze deadline voor stikstofreductiedoelstellingen van 2030, die door CDA-leider en vice-premier Wopke Hoekstra in vraag werd gesteld, blijft overeind. Zowel Van der Wal als premier Mark Rutte willen die datum niet ter discussie stellen. Wel temperde Van der Wal het belang van de deadline: “Hoe sneller de stikstofkraan dichtgaat, hoe minder relevant dat jaartal 2030 wordt.”

Half september worden de adviezen van Remkes verwacht. Op basis daarvan worden de gesprekken verder gezet.

Bron: Nieuweoogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek