Vlaanderen en Nederland maken verregaande afspraken over stikstof
nieuwsVlaanderen en Nederland gaan elkaar niet meer tegenwerken in stikstofdossiers. Daarover hebben ze tijdens een Vlaams-Nederlandse regeringstop in Gent een overeenkomst gesloten. In het verleden werden Vlaamse vergunningen al meermaals aangevochten door Nederlandse overheden. Met dit akkoord moet daar een einde aan komen.
Tweejaarlijks topoverleg tussen Vlaanderen en Nederland
De Vlaams-Nederlandse top is sinds 2011 een vaste, tweejaarlijkse traditie die is uitgegroeid tot hét forum voor strategisch overleg tussen beide regeringen. Dit jaar was Vlaanderen de gastheer met de Gentse Boekentoren als decor. Aan Vlaamse zijde was bijna de voltallige Vlaamse regering onder leiding van Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) van de partij. De Nederlandse minister-president Dick Schoof kon er niet bij zijn, hij werd vervangen door zijn minister van Klimaat en Groene Groei Sofie Hermans (VVD).
Naast industriële innovatie en grensoverschrijdende samenwerking was ook stikstof een onderwerp van gesprek tussen Nederland en Vlaanderen. Stikstof is een thema dat aan beide kanten van de grens tot kopzorgen leidt. Zo startten de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland nog gerechtelijke procedures op tegen de komst van de ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven. Dat leidde in 2023 tot de vernietiging van de vergunning omdat er te veel stikstof zou neervallen op het Nederlandse natuurgebied Brabantse Wal. Recenter gaf de Nederlandse provincie Limburg naar aanleiding van stikstof nog een negatief advies over het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de uitbreiding van Nelissen Steenfabrieken in Lanaken.

Gentlemen's agreement afgesloten
Om dat in de toekomst te vermijden hebben Vlaanderen en Nederland tijdens de afgelopen top een Memorandum of Understanding (MoU) gesloten over stikstof. Deze overeenkomst werd ondertekend door Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) van de partij en zijn Nederlandse evenknie Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Via een versterkte samenwerking willen ze werken aan beleidsafstemming, kennisdeling en gezamenlijke monitoring van stikstof. Volgens minister Brouns werd er ook afgesproken dat de Nederlandse overheden niet meer naar de rechtbank zullen gaan om vergunningen aan te vechten op basis van stikstof. “Dit geldt ook voor provincies en gemeenten”, zegt hij in Het Belang van Limburg. “Maar we kunnen natuurlijk niet uitsluiten dat milieuverenigingen of personen naar de rechtbank stappen.”
Anderzijds werd ook afgesproken dat Nederland en Vlaanderen elkaars inspanningen om stikstof terug te dringen, kunnen inbrengen in eigen dossiers. “Wat Nederland doet, kunnen wij in rekening brengen voor het Turnhouts Vennengebied en de Nederlanders kunnen onze inspanningen meerekenen voor de Brabantse Wal”, klinkt het. Tot slot is er ook afgesproken dat beide regio’s meer gegevens zullen uitwisselen over emissies en deposities in de grensstreek.

Bron: Belga / Het Belang van Limburg
Beeld: Facebook Jo Brouns