Regering-Jambon wacht op juridisch advies voor volgende stap in stikstofdossier

De regering-Jambon wacht op het rapport van de drie externe juristen die zich moesten buigen over het erg kritische advies van de Raad van State op het stikstofdecreet van N-VA en Open Vld. Normaal gezien zou dat rapport vrijdag moeten ingediend zijn. Bedoeling is om op basis van dat juridische advies de volgende politieke stap te bespreken in de geplande gemengde groep van regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden.

19 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 22 oktober 2023 20:41
Lees meer over:
actie groene kring Jambon jonge boeren

Even terug naar begin oktober. Toen leverde de Raad van State een erg kritisch (volgens sommigen “ronduit vernietigend”) advies af over het voorstel van stikstofdecreet dat N-VA en Open Vld, zonder coalitiepartner cd&v, hadden ingediend in de zomer. 

Het advies zette een aantal sleutelelementen van de geplande stikstofaanpak, zoals het gebruik van impactscores en drempelwaarden, op losse schroeven. Het advies zegt ook dat alle projecten met een 'passende beoordeling' (grondig milieuonderzoek) zullen moeten aantonen dat ze geen beschadigende extra hoeveelheid stikstof aanbrengen in een natuurgebied.

De Vlaamse regering besliste meteen om het advies juridisch te laten onderzoeken. Nadat een jurist van het Departement Omgeving een inventaris had opgemaakt met de opmerkingen van de Raad van State gingen ook drie externe juristen aan de slag met het advies. Die experten zouden normaal gezien ten laatste vrijdag hun bevindingen aan de regering bezorgen. Voorlopig hebben de kabinetten het rapport nog niet ontvangen, maar mogelijk gebeurt dat pas in de loop van de avond. 

Het is afwachten wat de experten aanbevelen, maar de inhoud van de juridische analyse kan bepalend zijn voor de volgende politieke stap in het stikstofdossier. Regeringspartij cd&v liet bijvoorbeeld eerder al weten dat de huidige decreettekst gewoon bijsturen met wat amendementen niet zou volstaan. Minister-president Jan Jambon verklaarde daarentegen in het parlement dat hij op basis van de juridische analyse wil onderzoeken hoe de "voorliggende teksten moeten geamendeerd worden".

In ieder geval is afgesproken dat het rapport van de juridische experten vanaf volgende week - een exacte timing ligt nog niet vast - zal besproken worden met de geplande gemengde groep van regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden. Die gemengde groep moet volgens Jambon helpen om "tot een gedragen oplossing te komen". Wie in die gemengde groep zal zetelen, is nog niet geweten.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek