Vlaamse regering keurt beoordelingskaders voor stikstof principieel goed

De Vlaamse regering heeft vrijdag het nieuwe beoordelingskader voor stikstof een eerste keer goedgekeurd. Dat wordt gebruikt voor de vergunning en de hervergunning van industrie en landbouw. Het vloeit voort uit het stikstofakkoord dat de regering in maart sloot.

16 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 juni 2023 16:35
Lees meer over:
actie Groene Kring Jambon genoeg is genoeg 2_NB

De regering raakte het op 10 maart, na lange onderhandelingen, eens over de aanpak van het stikstofprobleem in Vlaanderen. Vrijdag werd een volgende stap gezet in de uitvoering daarvan. Het beoordelingskader voor vergunningen werd principieel goedgekeurd. Dat beoordelingskader bevat de vergunningsdrempels voor ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx).

Voor ammoniakuitstoot, afkomstig uit veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties, ligt de drempel op 0,025 procent. Voor NOx, voornamelijk afkomstig uit industrie, ligt de drempel op één procent. Dat de drempel voor industrie 40 keer hoger ligt dan die voor landbouw, stoot de landbouwsector zwaar tegen de borst, maar volgens Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-A) is dit onderscheid te verantwoorden doordat er de uitstoot van NH3 de afgelopen jaren onvoldoende daalde, terwijl dat wel het geval was voor NOx.

De Raad van State moet nu binnen de maand adviseren, waarna er een definitieve goedkeuring van de Vlaamse regering kan volgen. Nadien moet het nog juridisch verankerd worden in een decreet. De regering heeft wel afgesproken dat de nieuwe vergunningsdrempels in werking kunnen treden van zodra de regering het beoordelingskader definitief heeft goedgekeurd en dat tot eind 2024. In afwachting daarvan blijven de tijdelijke regels uit de ministeriële instructie van 2021 van kracht.

Wat staat er in de ministeriële instructie over stikstof?
Uitgelicht
Om een Nederlands scenario te vermijden, waar heel het land op slot ging omdat er geen vergunningen meer konden worden afgeleverd, zette de Vlaamse regering na een uitspraak v...
5 mei 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek