Ruimtelijk uitvoeringsplan Nelissen goedgekeurd na nieuwe passende beoordeling

De Vlaamse regering heeft de plannen van Nelissen Steenfabrieken in Lanaken goedgekeurd. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De fabriek wil uitbreiden en overschakelen van gas naar (groene) waterstof als brandstof voor de ovens, maar daarbij waren zorgen over de stikstofuitstoot ontstaan, onder meer in Nederland.

26 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 26 januari 2024 14:06
Lees meer over:
Nelissen steenfabriek

Belang Limburgse bouwsector

Nelissen Steenfabrieken NV in Lanaken heeft al enige tijd aanzienlijke groeiplannen heeft, is genoegzaam bekend. Minister Demir stak nooit onder stoelen of banken dat ze die plannen van de voormalige Limburgse Ondernemer van het Jaar steunt. “De bouwsector is met 2.300 werkgevers, waaronder 98 procent kmo’s, heel belangrijk voor de werkgelegenheid in onze provincie. 18.000 gezinnen verdienen hun brood door de bouwsector. Vanuit Vlaanderen doen we dan ook alles om investeringen mogelijk te maken die de bouwsector verantwoord doen groeien”, aldus de minister.

De fabriek wil zich voorbereiden op een meer duurzame toekomst. De groeiplannen op korte termijn (+ 13 ha) en op lange termijn (+6 ha) zullen ervoor zorgen dat de site in totaal ongeveer 31 hectare groot zal zijn. Door deze groeiplannen besliste de Vlaamse regering om een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Nelissen Steenfabrieken NV’ op te maken. Deze GRUP werd een jaar geleden voorlopig vastgesteld door de Vlaamse regering waarna er een openbaar onderzoek begon.

Ik heb mijn steun voor Nelissen nooit onder stoelen of banken gestoken. 18.000 Limburgse gezinnen verdienen hun brood door de bouwsector

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Nieuwe passende beoordeling na negatief advies uit Nederland

Maar vanuit de Nederlandse provincie Limburg werd een advies met een opmerking over stikstof ingediend op dat ruimtelijk uitvoeringsplan van de steenbakkerij. Met het Antwerpse Ineos-dossier in het achterhoofd, besliste de Vlaamse regering in oktober om de termijn voor de definitieve vastlegging van de ruimtelijke plannen te verlengen om op die manier via "bijkomend onderzoek de risico's van de grensoverschrijdende stikstofproblematiek af te dekken". Dat maakte het voor Nelissen mogelijk om het milieueffectenrapport en de passende beoordeling aan te vullen op het vlak van stikstof.

De Nederlandse Natura2000-gebieden Sint-Pietersberg en Jekerdal ten zuiden van Maastricht en de Grensmaas ten noorden werden daardoor meegenomen in de passende beoordeling, zodat ook voor deze habitattypes de effecten konden worden ingeschat. Uit de passende beoordeling en verscherpte natuurtoets, blijkt dat de impact op de Nederlandse gebieden niet significant zal zijn voor vermestende en verzurende deposities van stikstof, meldt Demir. Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) werd daarop definitief goedgekeurd.

Met het GRUP wordt tegelijk een woonuitbreidingsgebied in Lanaken herbestemd naar bouwvrij agrarisch gebied.

Ineos heeft passende beoordeling van 800 pagina's klaar
Uitgelicht
Ineos heeft zijn passende beoordeling klaar en dient nu een verzoek tot wijziging van zijn vergunningsaanvraag in. Dat staat te lezen in een persbericht van het bedrijf. “Het...
12 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek