Stikstofdecreet: Geen spoedadvies Raad van State, stemming in parlement onzeker

De Raad van State wil zich in een spoedadvies niet uitspreken over het nieuwe stikstofamendement van de Vlaamse regering. Het rechtscollege vindt de motivatie over de spoedeisendheid onvoldoende. Het is nu donderdag aan het parlement om te beslissen of er nog een bijkomend advies wordt gevraagd aan de Raad van State. Als dit gebeurt, schuift de stemming over het decreet minstens 30 dagen op. Wat dit betekent voor de decretale verlenging van de aflopende vergunningen is onduidelijk.

19 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 december 2023 13:37 Griet Lemaire
Lees meer over:

De Vlaamse regering sloot midden november een akkoord over stikstof. Het langverwachte meerderheidsamendement op het stikstofdecreet werd uiteindelijk vorige dinsdag ingediend in het Vlaams Parlement. Dat moest tegemoetkomen aan eerdere kritiek van de Raad van State. De indieners vroegen vorige dinsdag meteen ook spoedadvies van die Raad. Dat advies werd dinsdag verwacht, waarna de tekst donderdag door de plenaire vergadering zou kunnen worden gestemd.

Raad van State ziet geen spoedeisendheid

Maandagavond was het antwoord van de Raad van State er al op de vraag om spoedadvies. De raad oordeelt dat de aanvrager pertinente en voldoende concrete gegevens moet aanbrengen die het aannemelijk maken dat de regeling dermate spoedeisend is vooraleer beroep kan gedaan worden op de spoedprocedure. “De aangehaalde motvering bevat die pertinente en voldoende concrete gegevens niet”, klinkt het oordeel.

In haar motivatie wees de Vlaamse regering onder meer op de onzekere situatie wat betreft vergunningsverlening, die "acuut is geworden". "Voor de verantwoording van het spoedeisende karakter van de adviesaanvraag kan alleszins niet worden volstaan met de ingeroepen onzekerheid of in de praktijk nog vergunningen kunnen bekomen worden voor projecten die gepaard gaan met depositie van stikstof", zegt de Raad van State. Die wijst er ook op dat er op dit moment nog geen formele vergunningsstop bestaat. 

Vindt oppositie één derde meerderheid voor adviesvraag?

Bij het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is te horen dat het bijzonder spijtig is dat de Raad van State de spoedeisendheid niet aanvaard. Dit betekent dat het amendement dat het volledige stikstofdecreet van juli vervangt, donderdag op de plenaire zitting ter stemming zal komen zonder advies van de Raad van State.

Dat laat aan de oppositie de ruimte om alsnog een eenderdemeerderheid te vinden om het decreet voor stemming nog door te sturen naar de Raad van State. Het rechtscollege heeft dan 30 dagen de tijd om zijn advies over het aangepaste decreet kenbaar te maken. Dat betekent dat er in geen geval donderdag wordt gestemd over het decreet.

Als het van Vlaams Belang afhangt, zal dat advies gevraagd worden. “We moeten het op onze fractie nog bespreken, maar de kans lijkt mij bijzonder groot dat wij gaan aandringen op bijkomend advies van de Raad van State”, zegt Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. Hij noemt de saga waarin het stikstofdecreet is terechtgekomen “het gevolg van politieke spelletjes” en “het gevolg van niet willen luisteren naar de belanghebbenden”. “Men doet bovendien niet de moeite om de correcte parlementaire weg te bewandelen met hoorzittingen en zittingen in de betrokken parlementaire commissies.” Of de partij steun vindt bij oppositiepartijen Groen en Vooruit is nog onduidelijk. Beide partijen lieten vooralsnog niet in hun kaarten kijken.

Wat met de decretale verlenging van vergunningen?

De vraag die zich natuurlijk stelt, is hoe het nu verder moet met de decretale verlenging van de vergunningen. Sinds het eerste stikstofarrest in februari 2021 was het voor verschillende landbouwbedrijven onmogelijk om hun aflopende vergunningen te verlengen bij gebrek aan vergunningskader. Bij het tweede stikstofakkoord van begin maart dit jaar werd beslist om alle aflopende vergunningen decretaal te verlengen tot eind 2023. Als er dan nog geen stikstofdecreet was, zou er beslist worden over een nieuwe decretale verlenging.

Begin december stelde cd&v-parlementslid Bart Dochy nog een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) over het uitblijven van die decretale verlenging. Daarop antwoordde de minister dat “in de vastgestelde PAS is opgenomen dat samen met het stikstofdecreet ook over het decreet van de verlenging van de vergunningstermijn tot eind 2024 zal worden gestemd”. “Voor beide ligt het initiatief bij het Vlaams Parlement”, benadrukte Demir. Ze wees er ook op dat ze haar administratie op de hoogte heeft gebracht van het initiatief om de aflopende vergunningen decretaal te verlengen tot eind 2024 “zodat ze daar maximaal rekening mee kunnen houden”.

Met dit antwoord suggereert minister Demir dat het stikstofdecreet en de decretale verlenging van aflopende vergunningen, gekoppeld zijn. In de wandelgangen is te horen dat het de minister-president was die aandrong op een koppeling van beide dossiers. Maar wat gebeurt er nu als de oppositie de nodige stemmen vindt voor een advies van de Raad van State over stikstofdecreet en de stemming dus met minstens 30 dagen wordt uitgesteld? Betekent dit dat de decretale verlenging donderdag dan ook niet kan gestemd worden en landbouwbedrijven wiens vergunning afloopt dus vanaf 1 januari 2024 in de illegaliteit terechtkomen? Op het kabinet-Jambon wordt daar geen duidelijkheid over verschaft. “Het is afwachten welke standpunten in het parlement worden ingenomen”, klinkt het daar.

Bij cd&v hanteren ze een andere lezing. In de afsprakennota bij het stikstofakkoord staat volgens de partij duidelijk dat de vergunningen decretaal worden verlengd tot eind 2024 wanneer er eind dit jaar geen goedgekeurd stikstofdecreet is. “Wat ons betreft staat de decretale verlenging compleet los van het stikstofdecreet”, aldus cd&v.

Boerenbond luidt noodklok voor bedrijven die vergunning zien aflopen
Uitgelicht
Boerenbond vraagt dringend een decretale verlenging voor alle landbouwbedrijven waarvan de vergunning binnenkort afloopt. "Er ontbreekt een stikstofkader om te toetsen of de b...
7 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek