Decretale verlenging gekoppeld aan goedkeuring stikstofdecreet?
nieuwsMet het naderen van het jaareinde drijft het uitblijven van een afspraak over de decretale verlenging van aflopende landbouwvergunningen als een donkere wolk boven de landbouwsector. Enkele honderden bedrijven die eind dit jaar hun vergunning zien aflopen, dreigen in de illegaliteit te belanden. De kwestie vormt momenteel onderdeel van de onderhandelingen van de stikstofwerkgroep van de Vlaamse regering.
Met het stikstofakkoord in maart 2023 was afgesproken om bedrijven met aflopende vergunningen decretaal te verlengen tot eind 2023. Landbouwers wiens vergunning in 2021, 2022 en 2023 verliep, konden hun vergunning met een jaar verlengen tot uiterlijk 31 december 2023. Met het uitblijven van een stikstofdecreet komen deze bedrijven andermaal in de problemen, net zoals de bedrijven die in 2024 moeten hervergunnen. Een hervergunning dient namelijk een jaar op voorhand aangevraagd te worden.
Er wordt al lange tijd gelobbyd en gediscussieerd over een hernieuwing van de decretale verlenging van aflopende vergunningen in afwachting van een definitief stikstofkader, maar tot op heden hebben de partijen hierover nog geen overeenstemming bereikt. “De decretale verlenging van aflopende vergunningen (die in 2024 aflopen) zit mee in de werkgroep die nu loopt”, laat Andy Pieters, de woordvoerder van Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir, weten aan VILT.

Pieters doelt met deze werkgroep op een gemengde groep van regerings- en parlementsleden van de meerderheidspartijen die zich nu buigt over het advies van de drie externe juristen na het kritische advies van de Raad van State. De werkgroep moet een weg uit de stikstofimpasse vinden en idealiter komen tot een werkbaar stikstofdecreet.
Een schriftelijke reactie van Pieters lijkt echter te suggereren dat een decretale verlenging onderdeel is van de onderhandelingen en mogelijk met een prijs komt. “Tijdens het stikstofakkoord van 10 maart is afgesproken dat die decretale verlenging gelijktijdig met de goedkeuring van het stikstofdecreet zou worden gestemd in het parlement.” Of daarmee bedoeld wordt dat er zonder stikstofdecreet geen decretale verlenging komt, laat de woordvoerder in het midden. “Aangezien het in de werkgroep besproken wordt, kan ik nog niet vooruitlopen over de verdere afwikkeling. Maar de werkgroep verloopt wel constructief begrijp ik”, klinkt het.
"Rechtszekerheid creëren"
Van cd&v-zijde krijgen we te horen dat beide zaken volgens afspraak losgekoppeld zijn van elkaar. “Indien het stikstofdecreet nog niet wordt goedgekeurd voor eind 2023, zal de decretale verlenging van aflopende vergunningen tijdelijk verlengd worden”, citeert een bron binnen cd&v de afspraken-nota. “Een snelle behandeling van deze decretale verlenging is het minste wat we kunnen doen om enige rechtszekerheid te creëren, rechtszekerheid die met het stikstofdossier al enorm onder druk is komen te staan.”
Met het aanslepen van het stikstofdossier zijn er steeds meer bedrijven die hun vergunning zien aflopen. Demir vertelde maandag op een gespreksavond in Aartselaar dat zo’n 250 tot 300 bedrijven getroffen zijn en waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Met een blik op de kalender is er de nodige haast geboden voor deze oplossing. Voor verlopende vergunningen die decretaal verlengd werden, moet minimaal een maand op voorhand een verlenging worden aangevraagd.

Bron: Eigen berichtgeving