header.home link

Decretale verlenging voor aflopende vergunningen goedgekeurd

Het Vlaams parlement heeft een spoeddecreet goedgekeurd om de bestaande vergunningen voor landbouwbedrijven tijdelijk te verlengen tot het einde van het jaar. Deze tijdelijke verlenging komt er omdat er nog geen definitief stikstofkader is. “Op deze manier kan de vergunningsverlening en bedrijfsvoering worden verdergezet”, aldus Tinne Rombouts (cd&v)

8 juni 2023  – Laatste update 8 juni 2023 22:45
Lees meer over:

De Vlaamse regering bereikte in maart een akkoord over een definitieve stikstofregeling, maar het is nog steeds wachten op het decreet. Nu werd een ‘spoeddecreet’ goedgekeurd die voorziet in een tijdelijk verlenging van de milieu- en omgevingsvergunningen van bestaande veehouderijen en mestverwerkingsinstallaties. “Het gaat om vergunningen die ofwel verstreken zijn in 2021 of 2022 ofwel verlopen dit jaar, van bedrijven waarvan de verlenging nog niet definitief geweigerd werd”, legt Wilfried Vandaele (N-VA) uit in het parlement.

De verlenging van de vergunningen loopt tot het eind van het jaar of totdat er een definitief stikstofdecreet gestemd wordt, laat minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) weten in een persbericht. “Landbouwers die hun vergunning de voorbije jaren zagen aflopen, kwamen in grote onzekerheid terecht en werden geconfronteerd met vermijdbare kosten. Met de decretale verlenging van alle aflopende vergunningen zorgen we nu dat er voor hen een oplossing is.”

Geen advies van Raad van State

Volgens oppositiepartijen Groen en Vooruit is de verlenging geen echte oplossing en is ze juridisch zeer kwetsbaar. “Als iemand tegen die verlenging impliciet in beroep gaat, dan kan het best zijn dat vele bedrijven van de ene dag op de andere wettelijk in de kou staat”, aldus Brunno Tobback van Vooruit.

“De milieu-effecten van deze regeling zijn onderzocht en het gaat niet om nieuwe vergunningen maar om het verlengen van bestaande vergunningen. De opmerking van de heer Tobback raakt dus kant noch wal”, aldus de woordvoerder van minister Brouns.

De linkse oppositiepartijen vroegen een advies van de Raad van State. Maar daarvoor is een derde van de stemmen nodig, die niet gehaald werd door gebrek aan steun van Vlaams Belang. Die partij wil volgens parlementslid Stefaan Sintobin de zekerheid voor de landbouwers vooropstellen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek