Boerenbond en Groene Kring: "Stikstofdecreet moet terug naar tekentafel"

“De enige weg vooruit is en blijft terugkeren naar de tekentafel en werken op basis van een emissiereductiemodel met een concreet actieplan”, stellen Boerenbond en Groene Kring. Volgens hen is het voorliggend stikstofdecreet “een wankel kaartenhuisje”. Als het parlement dit voorstel van decreet stemt, dan zal Boerenbond naar het Grondwettelijk Hof stappen, zo laat de organisatie weten.

22 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 januari 2024 23:44 Griet Lemaire
Lees meer over:
Lode Ceyssens bezwaarschrift stikstof

Al van bij het eerste advies van de Raad van State, begin oktober 2023, hebben Boerenbond en Groene Kring erop gewezen dat de problemen met het voorstel van stikstofdecreet niet op te lossen waren met “wat lapwerk”. Ze benadrukken dat ze er al van bij het eerste stikstofakkoord op gewezen hebben dat de kritische depositiewaarde (kdw) geen goede basis is om mee te werken.

“Samen met alle betrokkenen moet de basis herdacht worden en moet er een nieuw regelgevend kader gebouwd worden. We kwamen eind 2022 al met voorstellen van oplossingen en  we zijn nog steeds bereid om met open vizier en oplossingsgerichte voorstellen aan tafel te komen. De landbouwsector heeft al veel inspanningen geleverd en is bereid hierin verder stappen vooruit te zetten”, klinkt het.

Groene Kring wijst niet alleen op de wankele fundamenten van het stikstofakkoord, maar ook op het gebrek aan perspectief en rechtszekerheid voor jonge boeren. “Alleen een onderhandeling die vanaf nul start, kan oplossingen bieden”, zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring. “Voor ons moet dit terug naar de tekentafel.”

Ook Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens is vragende partij om te stoppen met oplapwerk en terug naar de tekentafel te gaan. “Als de meerderheid tegen beter weten in, blijft vasthouden aan deze manier van aanpak en het voorstel van decreet in het Vlaams Parlement goedkeurt, zien we geen andere uitweg dan effectief naar het Grondwettelijk Hof te stappen”, aldus Ceyssens.

Fundamentele bezwaren Raad van State over stikstofdecreet blijven overeind
Uitgelicht
Het nieuwe advies van de Raad van State leest als een herhaling op het advies van oktober 2023. Hierbij zet de Raad opnieuw vraagtekens bij enkele fundamentele bouwstenen van...
22 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek