N-VA en Open Vld bereid om stikstofdecreet aan te passen

Zowel N-VA als Open Vld zijn bereid het stikstofdecreet aan te passen waar het afwijkt van de eerder gemaakte afspraken in het stikstofakkoord van 10 maart. Dat hebben N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele en Open Vld-minister Bart Somers woensdag gezegd in het Vlaams parlement. Ook als de Raad van State nog opmerkingen heeft over het decreet, zal daar rekening mee gehouden worden, zo was te horen. Het advies van de Raad van State wordt normaal uiterlijk maandag 2 oktober verwacht, maar het is niet uitzonderlijk dat die deadline nog opschuift.

28 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 september 2023 15:40 Griet Lemaire
Lees meer over:

Het debat in de plenaire zitting van het Vlaams parlement focuste zich op de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA). Maar ook het stikstofdecreet dat eind juli werd ingediend door N-VA en Open Vld in het parlement kreeg aandacht. Zo wilde Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vooral van cd&v weten wat de partij zal doen als de afdeling Wetgeving van de Raad van State geen opmerkingen formuleert over het decreet. “Zal cd&v dit dan goedkeuren?”, zo vroeg hij zich af.

Sintobin verwees daarbij naar de berichtgeving over afwijkingen tussen het politiek akkoord en het decreet. “Daardoor zullen 7.000 van de 8.000 professionele veebedrijven geen vergunning meer kunnen krijgen. Ik vermoed dat het dan toch niet zo moeilijk kan zijn om te zeggen: wij zullen dit niet goedkeuren”, aldus de Vlaams Belanger. Hij wou ook weten wat cd&v zou doen als het geen goedkeuring zou geven en er toch een wisselmeerderheid zou zijn voor het decreet.

Cd&-v-fractieleider Peter Van Rompuy antwoordde daarop dat de lijn van de partij op dat vlak onveranderd is. “Wij vragen de minutieuze en integrale uitvoering van alle punten van het stikstofakkoord. Dat is de lijn die we al vele maanden aanhouden en die we blijven aanhouden”, zei Van Rompuy. Voor de duidelijkheid voegde cd&v-parlementslid en voorzitter van de Commissie Landbouw Bart Dochy daar nog aan toe: “Het voorstel van decreet dat nu is ingediend, zal door ons niet worden goedgekeurd. Het is niet conform de afspraken van het akkoord.”

Ook de N-VA-fractie zal het decreet niet goedkeuren zoals het nu is ingediend omdat er een klein verschil zit tussen het akkoord en het decreet

Wilfried Vandaele - N-VA-fractieleider Vlaams parlement

Hoewel hem geen expliciete vraag werd gesteld mengde ook N-VA-fractieleider Vandaele zich in het gesprek. “Ook de N-VA-fractie zal het decreet niet goedkeuren zoals het nu is ingediend omdat er een afwijking is. Er zit een klein verschil tussen het akkoord en het decreet. Dat kan met amendementen worden opgelost. En ook als de Raad van State zijn advies heeft afgeleverd, dan zullen we dat meteen mee bekijken.”

Vervolgens reageerde ook de derde regeringspartij bij monde van minister Bart Somers (Open Vld). “Samen met verschillende mensen van mijn partij heb ik al gezegd dat het voor ons belangrijk is dat de afspraken van maart onverkort en duidelijk worden doorgevoerd. Het decreet beantwoordt daar op een aantal elementen niet aan en dat zullen we met amendementen aanpassen”, zo stelde hij.

(Lees verder onder de balk)

Wachten op advies Raad van State

Het advies van de afdeling Wetgeving van de Raad van State werd opgevraagd op 2 augustus. Het rechtscollege heeft 60 dagen om dat advies te formuleren. Dat betekent dat het normaal klaar moet zijn op maandag 2 oktober. “Het klopt dat de deadline maandag verschijnt, maar de ervaring leert ons dat het advies nog enkele dagen of weken langer op zich kan laten wachten”, is te horen bij het Algemeen Secretariaat van het Vlaams parlement.

Volgens dat secretariaat hoeft het parlement niet op dat advies te wachten als het laattijdig zou binnenkomen, maar gezien het belang eraan gehecht wordt in dit dossier, is het weinig waarschijnlijk dat het parlement zou beslissen om het decreet al in behandeling te nemen. Eens het advies er is, wordt dit online geplaatst op de website van het Vlaams parlement, waar het wordt toegevoegd aan de parlementaire documenten die bij het decreet horen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek