Dryade wil dat voor vergunningsaanvraag Broeklin strengere KDW’s worden toegepast

Dryade gaat een bezwaar indienen tegen de nieuwe vergunningsaanvraag voor de ‘werkwinkelwijk’ Broeklin. Volgens de milieuorganisatie is de passende beoordeling van Broeklin gebaseerd op “achterhaalde kritische depositiewaarden” en gaat ze uit van “vergunningverlening op krediet”. “Als de vergunning toch verleend wordt, zullen we in beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen”, klinkt het.

11 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 oktober 2023 16:32
Lees meer over:
beukenbos

Eind december 2022 werd de omgevingsvergunning voor Broeklin, de opvolger van het verguisde winkelcentrum Uplace, vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Het was de stad Vilvoorde die tegen de verleende vergunning in beroep was gegaan omwille van het extra verkeer dat het project met zich zou meebrengen. Dat zou er volgens de stad voor zorgen dat de stikstofneerslag op het Floordambos zou toenemen. De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelde dat de impact van het extra verkeer inderdaad onvoldoende onderzocht was en vernietigde de vergunning.

Aangescherpte kritische depositiewaarden

In totaal voorziet Broeklin in 3.500 parkeerplaatsen. “Die zorgen voor een extra verkeersstroom langs het natuurgebied Floordambos, wat bijkomende stikstofuitstoot op de nu al overbelaste beukenbossen veroorzaakt”, zegt Dryade in een persbericht. De kritische depositiewaarden (KDW’s) bepalen hoeveel stikstof een habitat kan verdragen vooraleer de natuur erop achteruit gaat. De KDW voor beukenbossen waarmee de passende beoordeling voor Broeklin rekening houdt, is 20 kilo stikstof per hectare per jaar.

Die waarde is volgens Dryade achterhaald. De milieuorganisatie wijst erop dat de KDW’s om de tien jaar worden herzien voor heel Europa. In oktober werden de nieuwe KDW’s gepubliceerd en daaruit blijkt dat de meeste KDW’s werden verlaagd. Voor beukenbossen zou die zich situeren tussen 10 en 15 kilo stikstof per hectare per jaar. “Het is aan de lidstaten om te bepalen hoeveel de KDW precies zal bedragen”, stelt Dryade. “Nederland legde de norm voor beukenbossen op 15 kilo stikstof per hectare per jaar. Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) liet weten dat ze niet van plan is om de Vlaamse KDW aan te passen.”

Vergunningsverlening op krediet

In de vergunningsaanvraag van Broeklin wordt gesteld dat de stikstofdepositie op het Floordambos tegen 2030 zal dalen tot 16,7 kilo stikstof per hectare per jaar en dat de vergunning om die reden dus kan toegekend worden. “Dit is vergunningverlening op krediet”, zegt Dryade, “en dat principe heeft de Raad van State in haar PAS-advies naar de prullenmand verwezen. En mocht een KDW van 15 kilo stikstof per hectare per jaar worden toegepast, dan is het project ook in 2030 in overschrijding.”

Om die reden tekent Dryade bezwaar aan. “De passende beoordeling moet elke wetenschappelijke twijfel over de impact van het project op de nabijgelegen natuur wegnemen. Daarom moet in het Broeklindossier gebruik gemaakt worden van de meest recente wetenschappelijke kennis en dus ook de nieuwste KDW’s voor beukenbossen”, luidt het. De organisatie kondigt ook aan dat het in beroep zal gaan bij de Raad van State wanneer er geen nieuwe passende beoordeling komt of wanneer de vergunning niet wordt geweigerd.

De lijst van procedures van Dryade tegen stikstof

In het persbericht stelt Dryade dat het “de kracht van het recht gebruikt om de natuur te beschermen”. “We focussen ons het stikstofprobleem omdat het nefast is voor de biodiversiteit”, klinkt het. De organisatie heeft op dit ogenblik “een twintigtal stikstofberoepen hangen”. “Zo gingen we om dezelfde reden in beroep tegen de Golf van Knokke en dienden we een bezwaar in tegen de verbreding van de Brusselse Ring”, aldus Dryade. Het wijst erop dat ook Wallonië nood heeft aan een stikstofbeleid. “Daarom mikken we samen met vier Waalse, Vlaamse en Nederlandse organisaties op een Waals stikstofarrest via ons beroep tegen de biomassacentrale Bee Green in Visé.”

Burgers en Dryade stellen Vlaanderen in gebreke voor falend geurbeleid
Uitgelicht
Elf omwonenden van veebedrijven in Wuustwezel en Hoogstraten stellen samen met Dryade de Vlaamse overheid in gebreke “voor haar falend geurbeleid”. “De omwonenden leven voortd...
11 oktober 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek