Komt er binnenkort ook een stikstofarrest in Wallonië?

De Belgische Raad van State buigt zich momenteel over een vergunningsdossier voor een biomassacentrale in het Waalse stad Visé. Enkele natuur-en milieuorganisaties eisen een vergunningsvernietiging van de biosmassacentrale waarbij ze stikstof als belangrijkste argument naar voren schuiven. Indien de Raad van State effectief de vergunning nietig zou verklaren wegens een significante impact van de stikstofdepositie op de omliggende natuurgebieden, kan dit de aanleiding zijn tot een stikstofarrest in Wallonië.

15 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 september 2023 10:09
Lees meer over:

Anders dan in Vlaanderen zou in Wallonië geen pluimveebedrijf aan de basis kunnen liggen van een stikstofarrest maar een biomassacentrale genaamd Bee Green Wallonia. Dat is een filiaal van energieproducent Bee uit Mechelen en verbrandt afvalhout om elektriciteit op te wekken die gebruikt zou worden in een nabijgelegen cementfabriek.

Vergunningstraject

Drie jaar geleden vroeg Bee een vergunning aan voor hun biomassacentrale in Visé, nabij Voeren en Riemst. Na wat onderhandeling kreeg de energieproducent die vergunning begin 2022. Maar vorig jaar besliste de Waalse regering om die vergunning terug in te trekken. De aanleiding hiervoor waren protesten waarbij de uitgestoten luchtkwaliteit in vraag werd gesteld. Bee Green Wallonia zou in de biomassacentrale afvalhout verbranden die binnengebracht wordt op Belgische containerparken. Het zou gaan om klasse B-hout dat geverfd of verlijmd kan zijn.

Daarna trok het bedrijf zelf naar de Raad van State tegen de vernietiging en haalde daar gelijk begin dit jaar. Omdat de twee bevoegde Waalse ministers niet meer op één lijn zaten over het dossier, hebben ze geen antwoord geformuleerd op de beslissing van de Raad van State. Hierdoor is de vergunning van de stad Visé terug geldig, maar kon er opnieuw beroep ingediend worden tegen de niet-beslissing van de Waalse regering. En dit gebeurde. Een consortium van tien organisaties uit zowel Vlaanderen, Wallonië en Nederland trok naar de Raad van State.

Terug naar Raad van State

Het consortium waarin de Vlaamse natuur- en milieuorganisaties Limburgse Milieukoepel en Dryade zitten, vreest dat de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof in combinatie met de reeds bestaande vervuiling van de nabijgelegen cementfabriek zal leiden tot risico’s voor de gezondheid van mensen in de Maasvallei. “Daarnaast kaarten we ook de grensoverschrijdende stikstofuitstoot aan op natuurgebieden, die vandaag al overbelast zijn”, stelt het grensoverschrijdend consortium.

Visé ligt vlakbij de Sint-Pietersberg, een Europees beschermd Natura 2000-gebied dat zich uitstrekt over Wallonië, Vlaanderen en Nederland. “De Waalse, Vlaamse en Nederlandse natuurgebieden rondom de site van Bee Green Wallonia zijn er slecht aan toe door een teveel aan stikstof”, reageert Dries Verhaeghe van Dryade. “De biomassacentrale zal bijkomende stikstofuitstoot veroorzaken. Het milieueffectenrapport van de biomassacentrale bracht de impact van deze bijkomende uitstoot op de omliggende natuurgebieden niet afdoende in kaart.”

Volgens de Limburgse Milieukoepel moet de stikstofuitstoot van de centrale degelijk onderzocht worden. “Er is blijkbaar alleen een studie gevoerd met een, intussen achterhaalde Vlaamse regelgeving terwijl in Nederland een veel strengere wetgeving van toepassing is”, aldus de Limburgse Milieukoepel.

Stikstofarrest in de maak?

In Wallonië kraaide tot nu toe amper iemand over stikstof. Maar als de vergunning van Bee Green Wallonnia uiteindelijk vernietigd wordt op grond van een te hoge significante impact van de stikstofdepositie op de beschermde natuur zal ook bij onze zuiderburen stikstof een juridisch staartje krijgen en kan men spreken van een stikstofarrest.

Zo zou Wallonië de derde regio zijn met een stikstofarrest zijn nadat Nederland er eerder al één kreeg in 2019 en na Vlaanderen dat zo'n arrest heeft sinds 2021. De uitspraak van de Raad van State is te verwachten binnen een jaar.

Waarom Duitsland geen stikstofprobleem heeft en Vlaanderen en Nederland wel
Uitgelicht
De stikstofcrisis in Nederland, en bij uitbreiding ook in Vlaanderen, is een beleidsmatige en juridische keuze. Dat stelt hoogleraar Omgevingsrecht Chris Backes, een Duitser d...
9 februari 2023 Lees meer

Bron: Het Belang van Limburg / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek