"Stikstofdossier nog niet rijp om te landen"

"Het dossier is, zeker vandaag, nog niet rijp om te landen." Dat zei Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) dinsdag over het stikstofdossier in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement na een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Minister-president Jan Jambon (N-VA) organiseert in de kerstvakantie bilaterale gesprekken.

21 december 2021  – Laatst bijgewerkt om 22 december 2021 21:42
Lees meer over:
protest Landsbond stikstof rad Crevits

De Vlaamse regering onderhandelt al enkele weken over een definitieve aanpak van het stikstofprobleem, maar het water tussen minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) en minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) is nog diep. Maandagavond gingen de ministers van de Vlaamse regering uit elkaar zonder akkoord, nadat het gesprek gestokt was over het significantiekader dat de huidige drempel van de ministeriële stikstofinstructie moet vervangen.

Dinsdagvoormiddag kondigde HIlde Crevits (CD&V) zichtbaar vermoeid aan in de Commissie Landbouw dat het dossier niet rijp was voor een landing: "De stikstofuitstoot moet naar beneden in Vlaanderen. Dit is voor mij een van de moeilijkste dossiers die al op ons pad gekomen zijn. Ik wil naar buiten komen met een akkoord waar k helemaal achter sta. De hele Vlaamse regering moet het eens zijn."

Het beheersen van de veestapel - een heet hangijzer - is voor Crevits geen heilig huisje: "De vermindering van het aantal dieren is voor mij geen doel op zich, een gesloten systeem van emissierechten (de fameuze hervorming van de NER's, nvdr) zal dat als gevolg hebben. Op die manier moeten we ook zoeken naar individuele ontwikkelingskansen voor bedrijven en starters."

Nog veel open vragen voor Vlaamse regering in stikstofdossier
Uitgelicht
Vrijdag buigt de ministerraad van de Vlaamse regering zich opnieuw over het stikstofdossier. Veel knopen lijken nog niet ontward. Ondertussen waarschuwt de Boerenbond voor een...
16 december 2021 Lees meer

Generieke maatregelen niet voldoende

Crevits herinnerde er ook aan dat de generieke aanpak niet zal volstaan en dat er ook regiospecifieke maatregelen zullen moeten volgen. Ook daarover werd de voorbije dagen niet doorgepraat in de regering. In de Voerstreek en de Mechelse hei zullen maatregelen voor natuurherstel volstaan. In het gebied van de Turnhoutse vennen zijn er hardere noten te kraken. Het is nog een open vraag of de regering hier in één keer door de zure appel wil bijten of juist haar tijd neemt en een bemiddelaar of intentendant onder de arm neemt die kan ontmijnen en oplossingen zoeken.

Tegelijk is er ook de budgettaire discussie, al kwam die in de commissie minder aan bod. Op de kabinetten circuleren ramingen tussen de 2 en de 3 miljard euro voor de periode 2022-2030. Minister van begroting Matthias DIependaele (N-VA) dringt er wel op aan om vooral bestaande budgetten aan te spreken en te heroriënteren.

Crevits wees er op dat er zowel voor de investeringen in technologische oplossingen, voor flankerend beleid en voor het opkopen van de NER's budgetten zullen nodig zijn. "Van de 60 rode bedrjiven hebben we nog maar voor een 15-tal een oplossing. Hoe komt dat? Benaderen we die wel op de juiste manier?", vroeg de minister zich af.

Rutte IV zet 25 miljard euro in voor landbouwtransitie
Uitgelicht
Het nieuwe Nederlandse kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zet met een miljardenfonds in op een transitie van de land- en tuinbouw. Over het stikstofdossier is weinig in...
15 december 2021 Lees meer

De Nederlandse bedragen zal de Vlaamse regering niet op tafel leggen, zo temperde Crevits de verwachtingen. Door het uitblijven van een stikstofcompromis stroppen ook de andere grote dossiers van de Vlaamse regering. Over het MAP6+ werd al stevig onderhandeld, maar dat verdwijnt voorlopig van de agenda. En dan is er nog de bouwshift, een ander miljardendossier. Ook daar zullen de gevolgen vooral op het platteland gevoeld worden.

Jambon ontmijnt

In de kerstvakantie moet Minister-President Jan Jambon (N-VA) nu aan de slag om via bilaterale gesprekken de standpunten van zijn ministers nader tot elkaar te brengen. Zelf wil hij voorlopig weinig kwijt over het dossier. "We werken er verder aan. Dit is een ingrijpend verhaal. Er zijn nog wat punten die moeten uitgeklaard worden", klinkt het op zijn kabinet.

Herbekijk hieronder de discussie in het de Commissie Landbouw van het Vlaams Parlement (vanaf 01:16:00):

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek