Farmers Defence Force organiseert tractorprotest in Antwerpen

Farmers Defence Force (FDF) Belgium plant vrijdag een tractorprotest op de site Spoor Oost in Antwerpen. De landbouwers zullen er verschillende sprekers aan het woord laten over onder meer de stikstofkwestie, en roepen op om massaal naar Antwerpen af te zakken, al dan niet per tractor. Het is de eerste grote actie van de kersverse landbouw belangenorganisatie dat naar voorbeeld van de Nederlandse zusterorganisatie een activistische koers vaart. “Het is erg moeilijk in te schatten, maar wij hopen op 1.000 tractoren”, vertelt Bart Dickens, voorzitter van FDF Belgium.

17 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 17 augustus 2023 22:20
Lees meer over:
fdfbelgium in brussel

Voor de locatie van haar eerste grote actie heeft Farmers Defence Force Belgium gekozen voor de symbolische locatie van Antwerpen. In de havenstad zetelt burgemeester Bart De Wever, leider van de N-VA. De Wever zou al hebben aangegeven bij de organisatie niet te komen opdagen bij het protest dat om 12 uur start. Farmers Defence Force is de voorbije weken druk bezig via whatsapproepen en social media om mensen te engageren. Daarnaast hebben ze toeleveranciers van landbouwsector, zo’n 250 contacten, gevraagd om de uitnodiging te delen hun klanten.

Vanuit drie verzamelpunten (Brecht, Stabroek en Wijnegem) vertrekken de tractoren onder politiebegeleiding naar de protestlocatie waar enkele weken geleden De Sinksenfoor nog plaatsvond. FDF-voorzitter Dickens hoopt op de komst van 1.000 tractoren. Veel tractoren komen uit de Kempen, uit het Turnhouts Vennengebied waar FDF haar grootse achterban heeft. “Maar er komen bijvoorbeeld ook tractoren uit Limburg”, aldus Dickens die aangeeft dat er aanvankelijk ook West- en Oost-Vlamingen met tractoren naar Antwerpen zouden afzakken. “Maar omdat de Waasland-tunnel is afgesloten en een enorme omweg gemaakt moet worden, is dat eigenlijk niet te doen. Wij adviseren deze boeren met de trein te komen.”

Industrie boven landbouw

Farmers Defence Force is, naar Nederlands voorbeeld, ontstaan naar aanleiding van de stikstofmaatregelen die de overheid wil opleggen. Heel wat landbouwers vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf in het licht van het Vlaams stikstofakkoord. Ze menen dat de landbouwsector wordt benadeeld ten opzichte van de industrie, dat de Vlaamse regering verkeerde cijfers hanteert over stikstofuitstoot, en dat het doorvoeren van het stikstofakkoord een bloedbad tot gevolg zou hebben in de sector.

"Het platteland is de plaats waar iedereen graag vertoeft, maar het is met uitsterven bedreigd!", klinkt het in de aankondiging van de protestactie. "We zijn de show van onze politiek meer dan beu en nu moeten er maskers afvallen." Met de actie willen de landbouwers druk zetten op de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement, ook in het kader van het Ineosdossier.

Tijdens de protestactie zullen verschillende sprekers over deze onderwerpen het woord voeren. Onder de geafficheerde namen onder andere Benedikt Sas, algemeen directeur van DGZ, MCC, VIVEE cv en tevens verbonden aan de Universiteit Gent. Ook de Nederlandse Sieta Keimpema, gewezen melkveehoudster en secretaris van FDF Nederland, zal de microfoon ter hand nemen.

Boerenbond en ABS nemen niet actief deel

Zowel Boerenbond als ABS zullen als organisatie niet op de protestactie aanwezig zijn. "Het is een initiatief van Farmers Defence Force Belgium en niet van ons", zegt Koen Lommelen, provinciaal secretaris van Boerenbond in Antwerpen. "Hoewel wij de actie niet actief ondersteunen, hebben we zeer veel begrip voor onze land- en tuinbouwers die deelnemen aan deze actie. We bereiden wel intensief onze Boerenbondstrategie voor het najaar voor. We bekijken daarbij welke stappen we kunnen nemen en hoe we kunnen wegen op de politieke besluitvorming, bereiden ons juridisch voor en bekijken ook hoe we naar het brede publiek kunnen communiceren – waarbij de mogelijkheid van andere syndicale acties zoals steeds openligt."

Eenzelfde geluid is te horen bij ABS. "Wij zullen als ABS niet aanwezig zijn, maar het staat onze leden vrij om deel te nemen aan het protest", vertelt voorzitter Hendrik Vandamme, die merkt dat de actie vooral leeft rond het Turnhouts Vennengebied en in Limburg. "Dat betekent niet dat ABS zich neerlegt bij de gang van zaken, noch in de manier waarop noch in de inhoud van het decreet dat men nu probeert door te duwen." Dat blijkt ook uit een opiniestuk dat de voorzitter recent heeft geschreven over de stikstofsaga.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek