Nog maar 277 bezwaren ingediend tegen afroming NER's

nieuws

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft ruim een maand na de bekendmaking van de afroming van slapende nutriëntenemissierechten nog maar 277 bezwaren ontvangen van landbouwers. Dat is minder dan drie procent van de landbouwers die getroffen worden door deze maatregel uit het stikstofdecreet. Adviesbureaus zoals DLV en SBB verwachten evenwel dat er in de laatste dagen nog bijkomende bezwaren zullen ingediend worden.

26 september 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
varkenbig

Tijdens de eerste plenaire zitting van het Vlaams parlement sinds het zomerreces wilde Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) van aftredend Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten hoeveel landbouwers er al bezwaar hebben ingediend tegen de afroming van nutriëntenemissierechten (NER’s), zoals dat in het stikstofdecreet is vastgelegd. Op 20 augustus kregen 10.331 veehouders via het Mestbankloket het bericht dat ze NER’s, die in de periode 2020-2022 niet geactiveerd werden, zouden verliezen.

De cijfers

Sintobin somde in het parlement de totale impact op van die operatie. “Het gaat in totaal om 26,8 miljoen nutriëntenemissierechten. Dat is ongeveer 8,8 procent van de totale hoeveelheid NER’s in Vlaanderen. Het zou gaan om een kapitaalsverlies van ongeveer 75 tot 100 miljoen euro." Hij wees erop dat niet alleen traditionele veehouders worden getroffen, maar ook boeren die willen overschakelen naar biolandbouw of naar de korte keten, en oudere boeren die vrijwillig willen stoppen.

Eerder werd al duidelijk dat 9.044 van 10.331 landbouwers die getroffen worden door de afroming van de slapende NER’s een vergoeding krijgen van één euro per geannuleerde NER. In totaal zal er voor 6,3 miljoen euro vergoed worden. Enkel de geannuleerde NER’s die zijn verworven na 2007, worden vergoed. Eerder noemde Boerenbond de vergoeding van één euro niet representatief met de marktwaarde van één gemiddelde NER. “De marktwaarde verschilt per diercategorie en van jaar tot jaar, maar zelden is de waarde één euro geweest”, aldus de landbouworganisatie.

Deadline nadert

Tegen die afroming van niet-actieve NER’s kunnen landbouwers nog bezwaar indienen tot en met 1 oktober. Zo kunnen ze vragen om een andere berekening van de afroming, als ze in de jaren 2020, 2021 of 2022 geconfronteerd werden met een overmachtssituatie of omdat ze geïnvesteerd hebben in bijkomende dierplaatsen. Het lijkt er evenwel op dat landbouwers niet massaal gebruikmaken van die mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Op minder dan een week van de deadline hebben nog maar 277 landbouwers, of minder dan drie procent, dat effectief gedaan, zo laat minister Demir weten.

Voor landbouwadviesbureau DLV, dat heel wat landbouwers bijstaat bij het opmaken van zo’n bezwaar, is het lage aantal geen referentie. “Ik denk dat er heel wat bezwaren klaar liggen of er wordt de laatste hand aan gelegd zodat ze de komende dagen ingediend kunnen worden. Dat is bij ons in elk geval zo”, zegt Carl De Braeckeleer, gedelegeerd bestuurder bij DLV. Hij verwacht dat ongeveer 200 klanten van DLV dat zullen doen. In totaliteit lijken hem zo’n 2.000 bezwaren, of 25 procent, wel realistisch.  

Groot probleem op beperkt aantal bedrijven

De Braeckeleer wijst er ook op dat bij de grote meerderheid van de bedrijven maar een beperkt aantal NER’s zijn afgeroomd waardoor de gevolgen beperkt zijn. “Het is op een relatief aantal bedrijven dat de afroming voor een zeer groot probleem zorgt”, klinkt het. Volgens hem doen de meest schrijnende situaties zich vooral voor bij mensen die een bewuste keuze in het verleden hebben gemaakt om over te stappen naar bio of naar het Beter Leven-keurmerk. “Daar duiken wel structurele problemen op”, aldus De Braeckeleer.

Bij SBB is een gelijkaardig verhaal te horen. “Na de bekendmaking in het Mestbankloket was er bij ons zeker geen stormloop van landbouwers die bezwaar wilden indienen”, vertelt Jan Meykens, productmanager milieu bij SBB. “De laatste week, onder meer door de aandacht die er geweest is in de landbouwmedia, zien we wel dat er meer aanvragen komen om een bezwaar op te maken. Dus het aantal zal zeker nog oplopen. Maar je moet ook beseffen dat heel wat van die veehouders die met een afroming geconfronteerd worden, niet in aanmerking komen om bezwaar in te dienen want een bezwaar indienen kan maar om welbepaalde redenen.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek