header.home link

Koeientoilet vermindert ammoniakuitstoot

‘Als je het niet laat ontstaan, hoef je het ook niet op te lossen’, is het eenvoudige maar innovatieve principe van het CowToilet. Het vrijwillige urineersysteem voor koeien voorkomt de vorming van ammoniak, doordat urine van de koe direct wordt opgevangen en niet in contact komt met de mest in de stal. “Tegelijk blijven hierdoor mest en urine als twee waardevolle meststromen over, waarvan de urine rijk is aan stikstof en kali”, klinkt het bij de Nederlanders die het koeientoilet op de markt brengen.

7 juni 2021  – Laatste update 7 juni 2021 22:49
Lees meer over:
CowToilet_Hanskamp

In Nederland is er iets nieuws op de toilet-markt: het CowToilet. “Als eerste niet-vloer heeft ons product een plekje veroverd op de lijst ‘Regeling ammoniak en veehouderij (RAV)’” klinkt het bij de Nederlandse producent Hanskamp. Het koeientoilet heeft bij de plaatsing een voorlopige emissiefactor (VEF) van 8,4 kg/koe/jaar toegekend gekregen.

Momenteel kan je het toilet in actie zien op de DairyCampus in Leeuwarden, waar Wageningen Universiteit (WUR) uitgebreide emissie-metingen doet. “Uit die eerste metingen blijkt dat de Definitieve Emissie Factor (DEF) waarschijnlijk een stuk lager zal gaan uitvallen dan de voorlopige emissiefactor”, klinkt het.

CowToilet1_Hanskamp

De gewonnen urine uit het CowToilet zou in de zeer nabije toekomst direct ingezet kunnen worden in de kunstmestruimte. “Het Europese Joint Research Centre (JRC) heeft namelijk een positief advies gegeven over het aanwenden van separaat gescheiden urine als kunstmestvervanger”, aldus de Nederlanders. “De besluitvorming hierover in Brussel en de implementatie vanuit Den Haag is naar verwachting in januari 2022 gereed.”

Nu het koeientoilet op de RAV-lijst staat en het systeem een voorlopige emissiefactor toegekend kreeg, kunnen veehouders er ééntje aanschaffen. “Het kan zowel in nieuwe als bestaande stallen geplaatst worden”, klinkt het. “Ondertussen zijn de eerste installaties verkocht, de leveringen zullen starten vanaf januari 2022.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Hanskamp

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek