Nederland stelt stikstofdeadline mogelijk uit, Vlaanderen niet van plan om te volgen

De nakende verkiezingen in Nederland brengen ook allerhande verkiezingsbeloftes met zich mee. Frans Timmermans, de voormalige Eurocommissaris die verantwoordelijk was voor de Green Deal en die nu kopman is voor de coalitie van GroenLinks en PvdA, laat weten dat hij een toegift wil doen naar de landbouwsector en de deadline van 2030 voor stikstofreductie wil loslaten. Voor Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) lijkt het opschuiven van de stikstofdeadline geen optie.

6 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 november 2023 20:51 Griet Lemaire
Lees meer over:
tractorprotest slogan 18

Van 2030 naar 2035?

Tijdens een groot verkiezingsdebat in op tv-zender RTL zei Timmermans dat hij de afgelopen tijd met veel jonge boeren heeft gesproken en dat hij hen de hand wil reiken. Hij wil zich naar eigen zeggen vooral richten op natuurherstel. “Dat vind ik belangrijker dan wat we precies in ons verkiezingsprogramma hebben afgesproken”, liet hij optekenen. Dat betekent volgens hem niet dat de stikstofaanpak mag vertragen. “Het mag geen excuus zijn om weer uit te stellen, zoals we de afgelopen 20 jaar hebben gedaan.”

De deadline voor stikstofvermindering ligt gevoelig in Den Haag. Het vorige kabinet wilde dat in 2030 bijna driekwart van alle stikstofgevoelige natuur niet langer overbelast is. Nu staat 2035 nog in de wet voor dat doel. Wellicht reageert Timmermans hiermee op de standpunten van de nieuwe partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), die het in de peilingen in Nederland bijzonder goed doet.

Volgens Omtzigt is het huidige stikstofbeleid “een technocratisch model dat niet werkt en miljarden euro’s kost”. NSC wil af van een uitkoopregeling voor piekbelasters en van het ministerie van Stikstof. De partij wil ook dat er niet langer gekeken wordt naar de neerslag van stikstof, maar naar de uitstoot. Tegelijk is de partij van Omtzigt wel voorstander van een afstemming van de veestapel op de milieugebruiksruimte en de hoeveelheid grond die in Nederland beschikbaar is.

Volgt Vlaanderen?

Die handreiking van Timmermans kan ook in Vlaanderen op goedkeuring rekenen. “Wat Frans Timmermans zegt, is gewoon logisch. Dit kan ook in Vlaanderen”, reageert Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring, op X. BoerBurgerBelangen noemt deze opening in Nederland dan weer “de perfecte gelegenheid om in Vlaanderen bij te sturen”.

Gwendolyn Rutten van Open Vld reageert dan weer als volgt: “Eindelijk. Het begin van het einde van zelfopgelegde pijnlijke en onhaalbare doelstellingen. Na Nederland, straks ook in Vlaanderen.” Ook Robrecht Bothuyne, Vlaams parlementslid voor cd&v, gaat op X in op de opening die Timmermans plots laat. Hij zegt zich moeilijk te kunnen voorstellen dat de Vlaamse regering met Zuhal Demir (die in het verleden al forse kritiek had op Timmermans toen hij nog Eurocommissaris was, red.) nog extremer zou gaan in haar stikstofaanpak dan Frans Timmermans.

Daarop reageert minister Demir. Volgens haar kan er geen sprake zijn van het opschuiven van de deadline. “De Vlaamse regering volgt louter de tijdslijn zoals mijn voorganger (cd&v-politica Joke Schauvliege, red.) uitstippelde en zoals Vlaamse regering tot twee keer toe heeft bekrachtigd. Iets anders zou toch zot zijn? Snelle duidelijkheid voor ondernemers en landbouwers is in ieders belang”, luidt het.

In De Tijd gaat de minister verder in op dat standpunt. “Ons stikstofprogramma, het milieueffectenrapport en de passende beoordelingen zijn allemaal gemaakt op de tijdlijn naar 2030. Als we die datum willen uitstellen, moeten we dat allemaal opnieuw doen. Ik denk niet dat dat de bedoeling is, temeer omdat we in Vlaanderen de facto in een vergunningenstop zitten. We hebben nood aan een stikstofkader om te kunnen vergunnen”, aldus Demir.

Op het kabinet van Brouns is een gemengde reactie te horen. Daar is men niet meteen gewonnen om de deadline 2030 los te laten. “Wij zullen dit niet op tafel leggen”, klinkt het. “Maar we zijn wel vragende partij om ons te laten inspireren door de openheid die je in Nederland begint te zien. Haalbaarheid en perspectief zijn daarbij leidende principes”, klinkt het. Ook op juridisch en ecologisch vlak vindt het kabinet-Brouns het niet slecht om naar de stikstofvoorstellen van Pieter Omtzigt te kijken. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de recente bevindingen van De Nieuwe Denktank, dat nauwe banden heeft met partijgenoten van Omtzigt.

Impact vertrek Somers?

Ondertussen zit de gemengde ploeg van regerings- en parlementsleden uit de meerderheidspartijen nog steeds samen om zich te buigen over het stikstofdecreet. Afgelopen zaterdag liet minister Demir op Trends/KanaalZ verstaan dat een oplossing dichtbij is. Ondertussen is ook het nieuws binnengelopen dat Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) ontslag neemt uit de Vlaamse regering. Als vice-minister-president was hij ook betrokken bij de onderhandelingen over het stikstofdossier. Het is nog niet geweten welke gevolgen dit heeft voor de stikstofgesprekken. N-VA-voorzitter Bart De Wever liet in Terzake, het duidingsprogramma van Canvas, verstaan “dat een wissel (van ministers, red.) niet slechter kon uitkomen”.

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd / RTL / Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek