Boer die inging op uitkoopregeling: “Het is een onwerkelijk gevoel dat de varkens weg zijn”

Vorige week werd bekend dat vooralsnog een beperkt aantal varkenshouders gebruikmaakte van de uitkoopregeling van de Vlaamse overheid. Eén van deze varkensboeren is Alex Vangeneugden die in Lummen een gesloten bedrijf met 120 zeugen runt. “Ik had niet veel keuze. Ons bedrijf had weinig toekomst”, vertelt de 61-jarige boer terwijl hij zijn laatste 200 vleesvarkens voedert. “Een onwerkelijk gevoel, die lege stallen”, getuigt hij.

21 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 21 januari 2024 20:12 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

Sinds 1990 is Alex Vangeneugden varkenshouder. Na 34 jaar komt er dit jaar een einde aan zijn carrière. De varkensboer uit Lummen, nabij Diest in Limburg, is één van de landbouwers die intekende op de uitkoopregeling voor de varkenshouderij. Deze regeling is één van de maatregelen die moet helpen om het zogenaamde stikstofbad te legen. Zo’n 970 bedrijven, bedrijven met een impactscore van meer dan 0,5 procent, werden in de eerste ronde door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) aangeschreven en 236 varkenshouders dienden een dossier in.

Uit cijfers die De Tijd opvroeg bij VLM blijkt dat er nog maar zeven varkenshouders zijn ingegaan op deze regeling. “Dat zijn de bedrijven die de varkens al weg hebben gedaan, hun vergunning hebben aangepast en ook de infrastructuur van de stallen hebben verwijderd. Pas dan kun je de premie aanvragen”, aldus VLM-woordvoerder Leen Van den Bergh. Volgens haar is het dus te vroeg om conclusies te trekken over de uitkoopregeling.

"Meer zullen volgen"

“236 varkenshouders uit de eerste call hebben een aanbieding gekregen en hebben nog een jaar om hierop in te gaan”, vervolgt ze. Sommigen zijn er meteen op ingegaan en hebben de administratieve hordes genomen, anderen stoppen geleidelijk en sommigen zullen de beslissing tot de deadline rekken. “De goede conjunctuur in de varkenshouderij speelt hierbij een rol, terwijl ook de decretale verlenging bedrijven met aflopende vergunningen weer wat ademruimte heeft gegeven”, klinkt het bij advieskantoren SBB en DLV. Zij verwachten dat er uiteindelijk wel de nodige varkenshouders akkoord zullen gaan.

Navraag wijst uit dat naast de zeven boeren, die al gestopt zijn, zeker twee andere varkenshouders zijn ingestapt. Kris Bouten, varkenshouder uit Zonnebeke, vertelt aan VRT Nws dat hij zich laat uitkopen voor 380.000 euro, een bedrag dat volgens de boer in geen verhouding staat met recente investeringen die hij nog deed. Omdat zijn stallen nog niet zijn afgebroken, zou hij niet zijn opgenomen in de statistieken.

Ook Vangeneugden is vermoedelijk niet opgenomen in de statistieken. Op het moment van het interview staat zijn zeugenstal al leeg, maar in zijn twee vleesvarkensstallen staan nog 200 dieren. Deze zullen de komende maanden het bedrijf verlaten. “Een onwerkelijk gevoel”, vertelt de Limburgse varkenshouder.

Uitkoopsom van 200.000 euro

Vangeneugden diende in mei vorig jaar zijn dossier in bij VLM en kreeg in oktober een aanbod. De boer besloot het aanbod van ruim 200.000 euro met beide handen aan te nemen, alhoewel het allesbehalve een vetpot is, want met dat geld moet hij niet alleen zijn pensioen bekostigen, hij moet er ook de stallen mee afbreken. “De inrichting van de stallen zullen we zo veel mogelijk zelf afbreken, de buitenkant zal in aanneming moeten gebeuren”, vertelt de 61-jarige boer.

Hij nam in het bedrijf over van zijn schoonouders die in 1970 gestart zijn met de varkenshouderij. De oudste stal dateerde van dat jaar en in de decennia erop werden er stukken aangebouwd of nieuwe stallen gezet. De laatste stal dateert van 10 jaar geleden en is uitgerust met een luchtwasser, vertelt de boer. Het aanbrengen van de bouwvergunningen voor zijn opkoopdossier was volgens eigen zeggen een hele klus, waarbij hij zich voor de bouwvergunning van de oudste stal zelfs moest wenden tot het gemeentearchief.

Als oranje bedrijf, met een impactscore van 5,5 procent, zag de varkensboer de toekomst somber in. “We hebben nog even gekeken of mijn schoonzoon het bedrijf kon overnemen. Maar eigenlijk is het daar iets te klein voor en er zijn geen mogelijkheden tot uitbreiding. Daarbij zouden er enorme investeringen gedaan moeten worden om de stallen tegen 2030 ammoniakemissiearm te krijgen.”

De boer zegt weinig keuze te hebben. “Ik had mijn stallen eventueel nog wat jaren kunnen verhuren, maar dan had ik daarna de afbraak op eigen kosten in orde moeten brengen.” Of hij tevreden is met de uitkoopregeling? “Het is zoals het is. Liever had ik het bedrijf aan mijn schoonzoon overgedragen, maar dat zat er helaas niet in. Misschien maar beter ook, want ik heb heel mijn carrière al problemen gekend met vergunningen en het wordt er allesbehalve makkelijker op de komende jaren.”

Versoepelde uitkoopregeling varkenshouderij start op 6 november
Uitgelicht
Wat eerst een foute datum bleek, blijkt nu toch een correcte officiële datum. Vanaf 6 november zullen varkenshouders zich kunnen aanmelden voor de tweede oproep van de vrijwil...
27 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek